FONTOS


 








Biatlon

A biatlont (sílövészetet) mint sportot a XIX. század közepén fedezték fel. Igaz, Észak-Európában addig sem volt ismeretlen, hiszen a nomád vadászok valóban sítalpakon, kezükben fegyverekkel indultak el vadászni.

Az első ismert biatlonversenyre 1767-ben két norvég határőr között került sor, alig egy évszázaddal később pedig már lövész- és síegyletek alakultak országszerte. Nem véletlen, hogy 1861-ben az első klubot is Norvégiában alapították. A nemzetközi szövetséget 1948-ban alapították meg, míg az első világbajnokságra a tízéves évfordulón került sor, a helyszín az ausztriai Saalfelden volt. Két évvel később, a Squaw Valley-i téli olimpián már az ötkarikás műsorban is szerepelt a sportág, igaz, csak férfiaknak. 1984-ben a hölgyek világbajnokságon, 1992-től pedig már az olimpián versenghettek. 1993-ban megalakult a Nemzetközi Biatlon Szövetség. A 2002-es játékokon hat egyéni és két váltó számban avatnak bajnokokat, a férfi és a női üldözéses verseny először szerepel a programban.

A versenyzőknek a táv megtétele mellett néha a lőállásban is meg kell csillantaniuk tudásukat. A sífutók csak olyan puskákat használhatnak, amelyeknek kalibere nem haladja meg az 5,6 mm-t. A távok hosszának megfelelően kettő vagy négy alkalommal kell lőni, a lőtávolság 50 méter, a versenyzőknek fekvő testhelyzetben 45 mm, míg álló helyzetben 115 mm átmérőjű célpontra kell leadnia a lövéseket. A hiba minden esetben plusz 150 méteres büntetőkört ér.

Ami a hazai biatlont illeti, az utóbbi évek két menője, Bereczky Brigitta és Panyik János csupán a viadalok második felében tudott végezni, igaz Panyik egyszer egy VK-viadalon tizedikként futott be, sőt Lillehammerben a váltó első embereként az élen adta át a stafétát.

Esélyesek
A hölgyeknél az egyik legnagyobb esélyes a svéd Magdalena Forsberg, aki annak ellenére, hogy öt éve meghatározó egyénisége a női sílövészetnek, még egyetlen téli érmet sem szerzett. 1992-ben még lánykori nevén (Wallin) versenyezve legjobb eredményeként egy 26. helyet tudott felmutatni, míg Lillehammerben Achilles-sérülése miatt nem indult. Naganóban aztán három lövést is tévesztett, nem is végzett előrébb a 14. pozíciónál. Sorozatban öt összetett Világkupa-elsőségét és két világbajnoki aranyát biztosan elcserélné egy olimpiai sikerrel.

A német Uschi Disl sem esélytelen, hiszen minden idők legeredményesebb biatlonistájaként, hat olimpiai éremmel a birtokában indul harcba. 1992 óta minden olimpián legalább egy érmet nyert - legutóbb Naganóban minden fajtából gyűjtött -, amit 11 világbajnoki éremmel (közte két arannyal) spékelt meg.

A férfiaknál a norvég Ole Einar Björndalen az egyik favorit, ő az utóbbi évek legjobb norvég sílövője, amelyet két olimpiai és hat világbajnoki érem, valamint egy összetett Vk-elsőség is bizonyít. Ráadásul Naganóban megnyerte a sprinttávot, azaz címvédőként vághat neki az idei játékoknak. Legnagyobb ellenfele a német Sven Fischer lehet, akitől kétszer már kikapott az összetett Világkupa-sorozatban, és aki 1994-ben és 1998-ben is olimpiai bajnok volt a német váltóval. Kérdés azonban, hogy műtött térdei hogyan bírják a terhelést.

Akik meglepetést okozhatnak
Nők:
Jekatyerina Dafovszka (bolgár), Andrea Nahrgang (amerikai), Corinne Niogret (francia), Olena Petrova (ukrán)
Férfiak:
Frode Andersen (norvég), Halvard Hanevold (norvég), Henrik Forsberg (svéd), Ricco Gross (német), Frank Luck (német), Raphael Poiree (francia), Pavel Rosztovcev (orosz)

Pincési László, SZTÁRSport 2002.02.07

ATHÉN.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Salt Lake City 2002