FONTOS


 








Iskolaszünet a téli olimpia idején

A februári, Salt Lake Cityben rendezendő téli olimpia szervezői továbbra is úgy vélik, sok pénzre van még szükség, hogy a játékokat biztonságosan lehessen lebonyolítani. A lakosság közben fél, miután kiderült, az olimpia idején a biztonsági szigorítások miatt például tanítási szünet is lesz...

A február 8-24-ig tartó eseményre még legkevesebb 40 millió dollár kellene, állítják a szervezők. A bizottság elnöke, Mitt Romney a héten Washingtonban a biztonsági kérdésekről tárgyalt az FBI és a titkosszolgálatok vezetőivel. A szeptember 11-i terrortámadások hatására rendkívüli törvényeket vezettek be Utah állam székhelyén. Ez alapján az olimpia időtartama alatt extra fémdetektorokat és a lehetető legmodernebb megfigyelő rendszereket vetik be, ráadásul az olimpiai eseményekre csomagot és hátizsákot senki sem vihet be.

A jelenlegi költségvetés szerint a biztonságra költött összeg eléri a 200 millió dollárt. Hivatalosan 1500 szövetségi csendőr vigyázza a biztonságot, de a tervek szerint még 2000 biztonsági őrt alkalmaznak majd. Az esetleges terrortámadások miatt a Salt Lake City-i Tanárok Szövetsége felszólította az iskolákat, hogy az olimpia idején tartsanak iskolaszünetet, nehogy egy esetleges támadás során túszként használhassák a gyerekeket. Elaine Tzourtzouklis, a szövetség elnöke szerint ez nem csak a tanárok, de a szülők kívánsága is.

Pincési László, SZTÁRSport 2001.10.06.

ATHÉN.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Salt Lake City 2002