FONTOS


 








Samaranch Szarajevót szemlézte

Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke hétfői szarajevói látogatás során kijelentette: a boszniai fővárosnak csak akkor van esélye a 2010-es téli játékok megrendezésére, ha megszűnik az ország sportéletének etnikai megosztottsága.

"Tisztában vagyunk vele, hogy a háború szörnyű károkat okozott nemcsak Szarajevóban, hanem az egész országban" - mondta a NOB-elnök. "A város talpraállását jelentősen felgyorsítaná, ha 1984 után ismét téli olimpiának lehetne a házigazdája. Ennek azonban alapfeltétele, hogy minden nemzetiség egyforma jogokkal rendelkezzen."

A sydneyi olimpián először versenyeztek közösen a boszniai szerbek, horvátok és muszlimok. A kosárlabda-bajnokságban valamennyi nemzetiség képviselője részt vehet, a labdarúgók küzdelemsorozatába a következő idénytől kapcsolódnak be a boszniai szerbek is.

"Nem elég, hogy közös szándéknyilatkozatok és megállapodások születnek. A szemlebizottság azt is megvizsgálja, hogy valamennyi sportágban egyforma jogokkal rendelkeznek-e a nemzetiségek. A NOB tagjai nagy szimpátiával figyelik Szarajevó törekvéseit, de a város pályázatának csak akkor van esélye a sikerre, ha megszűnik a megkülönböztetés" - hangoztatta Samaranch.

[origo], 2001.04.02.

ATHÉN.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Salt Lake City 2002