FONTOS


 








Sportvezetőink elégedettek a magyarok Salt Lake City-i szereplésével
A béke és a biztonság olimpiája volt

Magyar idő szerint hétfőn hajnalban, a záróünnepséggel befejeződtek Salt Lake Cityben a XIX. téli olimpia küzdelmei. A február nyolcadikán kezdődött, azaz több mint két hétig tartó ötkarikás játékokon természetesen a magyar sportolók is részt vettek, s bár a várakozásnak megfelelően ezúttal sem sikerült dobogós, vagy pontszerző helyet szerezniük, összességében nincs miért szégyenkezniük: a hét sportágban szerepelt huszonöt magyar versenyző a körülményekhez képest tisztességgel helytállt, a műkorcsolyázó Sebestyén Júlia nyolcadik és a női bobosok tizenharmadik helye pedig valóban jó eredménynek számít. A versenyek utolsó napján négy magyar sportvezetőtől kértünk gyorsértékelést: miként látták a Salt Lake City-i napokat,

- A játékok előtt az egyik legfontosabb kérdésnek azt tűnt, hogy a szervezők miként tudják szavatolni a résztvevők biztonságát. A vendéglátók, a szeptember tizenegyediki merénylet után nyilvánvalóan óriási erőfeszítéseket tettek, megteremtették a játékok és a versenyzők biztonságát. Sokkal jobban időzített békeüzenete nem is lehetett volna az olimpiának, mint ez a mostani. A jó hangulatban lezajlott versenyek a békét, a barátságot, a népek egymás mellett élését erősítették. A béke és a biztonság olimpiája volt ez - kezdte Schmitt Pál, a MOB elnöke, a NOB protokollfőnöke.

- Tapasztalt-e valamilyen változást a korábbi téli olimpiákhoz képest?

- A téli játékok méretei egyre nagyobbak, már huszonnégyezer önkéntes segítette a szervezők munkáját, s több mint tizenegyezer akkreditált tudósító tájékoztatott a versenyekről. A szervezők 1.3 millió jegyet adtak el, aminek a nyári játékok házigazdái is örülnének. Siker tehát a békét, a biztonságot, a szervezést, a sportszakmát tekintve egyaránt. Hiszen remek küzdelmeknek, csodálatos rekordoknak lehettünk tanúi, igaz, mi magyarok ebből kimaradtunk. De megfelelő lehetőségekkel sem rendelkezünk ahhoz, hogy méltó ellenfelei legyünk a világ legjobbjainak.

Fantasztikus volt a hangulat

- Összességében elégedettek a magyar sportolók szereplésével?

- Versenyzőink a szerény reményeket és elvárást teljesítették, a részletes, alaposabb értékelés az egyes sportágak szakszövetségeire vár, amit majd közgyűlésünk is megtárgyal.

- Véleménye szerint mik voltak a most befejeződött olimpiának a legfontosabb tanulságai?

- A nemzetközi élmezőnyben az elmúlt tíz évben jelentős változások történtek. Az egységes Németország megerősítette vezető pozícióját, az amerikaiak mint az olimpiai házigazdák általában nagyon kitettek magukért, remek szerepléssel hálálták meg a fantasztikusan lelkes közönség biztatását. Folytatódott a norvég előretörés, hiába egy-egy olimpia megrendezése mindig rendkívüli lendületet ad a korábbi házigazda ország sportolói számára. Ezzel egy időben az orosz téli sportolók olimpiáról olimpiára gyengébben szerepelnek. Az igazi alpesi országok versenyzőinek, az osztrákoknak, a franciáknak, a svájciaknak is kevesebb érem jut. Ami a létesítményeket illeti, az állandó fedett csarnokok mellett szabad téren alkalmi, az olimpia idejére létesített fémvázas lelátókat, rengeteg fűtött sátrat láttunk, azaz a házigazdák a környezet megfelelő védelmére is gondoltak. Szeretnék szólni az amerikai emberekről, kedvességükről, szívélyességükről. Az utcán, a liftben, a versenypályák felé haladva ismeretlenek állítanak meg bennünket, hogylétünkről, nemzetiségünkről érdeklődnek, s amint hallják, hogy magyarok vagyunk, kicsit gondolkoznak, majd Budapestet említik. Akárcsak világszerte, itt is nagyon sok magyar ismerőse, hozzátartozója van az embereknek. Itt, Salt Lake City-ben a mormon emberek otthonában mindezt hatványozottabban tapasztaljuk. A mormonok vallásosak, családszeretők, sehol annyi gyereket nem látni, mint itt, s egy-egy család négy-öt-hat gyerekkel sétált az utcán, s vette ki részét az olimpiai forgatagból.

- Nem mehetünk el az elmúlt napok negatívumai mellett sem. Ezekről miként vélekedik?

- A nagyszerű olimpia sikerét néhány ismert bonyodalom sem tudta mérsékelni. A magam részéről a páros műkorcsolyázásban kiadott második aranyéremmel, ha a demokráciát tekintve egyet is kell értenem, sehogyan sem tudok azonosulni, sportszakmailag megmagyarázhatatlan, indokolatlan. Mi régi olimpikonok ezt egyébként a média aranyérmeként emlegetjük, elsősorban a televízió rendkívül agresszív fellépésének tulajdonítjuk. Az orosz tiltakozás Lazutyina kizárása után erősödött, s a kedélyek alaposan felkorbácsolódtak. Különböző nyilatkozatok hangzottak el, de azután megnyugodott a hangulat. Tévedések, sérelmek mindig akadnak, de tudomásul kell venni a sport régi igazságát, hogy az a gól, amit a bíró megad. Komoly tanulság és intő figyelmeztetés a dopping elleni küzdelem erősítése és folytatása. Bizonyítja ezt a sokszoros olimpiai bajnoknő, Lazutyina esete, akit egyébként egészsége megóvása érdekében nem engedtek rajthoz állni, mivel vérében a hemoglobin szintje a nemzetközi előírások által megengedettnél magasabb százalékú volt. Az EPO-teszt bevezetésével újabb jelentős előrelépés történt a doppingellenes küzdelemben. Jacques Rogge, a NOB új elnöke, aki maga is orvos, megválasztása után nemcsak meghirdette, hanem a gyakorlatban is folytatja a doppingellenes küzdelmet. A NOB örvendetes módon egyre határozottabban lép fel a csalás, a sunyiság ellen, a sport tisztasága, védelme érdekében. S ez remélhetően a jövőben is így folytatódik. Mindent egybe vetve nagyszerű hangulatú, sikeres olimpia részesei voltunk itt Salt Lake City-ben.

Több segítséget a téli sportágaknak

- A hagyományoknak megfelelően a NOB is teljes ülést tartott a játékok alatt, amelyen Juan Antonio Samaranch végig részt vett, s egy ízben szót is kért. Rövid hozzászólásában elmondta, hét hónappal ezelőtt adta át a helyét Jacques Roggenak, s megnyugodva látja, hogy a vezetés jó kezekbe került, az olimpiai mozgalmat egység, megértés jellemzi, ha akadnak is kisebb nézeteltérések. Hasonló folytatást remél. Azt is szeretném hozzátenni, hogy az utóbbi két évtizedben az olimpiai mozgalom jelentősen kiszélesedett. A Sport For All néven ismert tömegsporttal, a sporttudománnyal, a sportorvoslással, a sportos művészetekkel is foglalkoznak, s ezeknek tevékenységéhez anyagi támogatást is biztosítanak - magyarázta Aján Tamás, a MOB főtitkára, a NOB tagja.

- A szervezést sokat dicsérték. Ön is egyetért ezekkel a megállapításokkal?

- Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Salt Lake Cityben minden idők legjobb téli olimpiáját rendezték meg. Ilyen nagy többmilliós városban eddig nem került sor téli játékokra, így nem volt szállodahiány, remek létesítmények, sípályák álltak rendelkezésre, s a kiváló autópályákon a legtávolabb fekvő helyszínekre is alig negyvenöt perc alatt el lehetett jutni. A versenyzők a játékok biztonságát körültekintően, kiválóan szervezték meg, az ellenőrzések alaposabbak, szigorúbbak voltak, de mindezzel a mai terrorizmussal fenyegetett világban már együtt kell élnünk. Tökéletes volt a nézők tájékoztatása, kiszolgálása, s bizonyára a televízió nézői is élvezték a nagyszerű versenyeket.

- A magyar versenyzők érem és pont nélkül távoznak Salt Lake Cityből, amiben őszintén szólva nincs semmi meglepő. Mindent egybevéve hogyan minősítené a szereplésüket?

- Sportolóink szerepléséhez nem fűztünk különösebb reményeket. A szerény célkitűzést csaknem valamennyien teljesítették rekordokkal, legjobb teljesítményükkel becsülettel helytálltak. Igyekezetüket a lelátón szurkolók is elismeréssel fogadták. Gondolok többek között Vincze Péterre, aki pályatévesztés után is visszakapaszkodott és befejezte a versenyt. Csaknem úgy megtapsolták, mint a győztest és a helyezetteket. Önállóságunk visszanyerése óta a MOB-nak többek között a téli olimpián való részvételének megítélése is változott. Tárgyilagosan el kell ismernünk, hogy ezekre a sportágakra kevés gondot fordítottunk, magukra maradtak, holott például a sízés egyre népszerűbb lett hazánkban. Az olimpián szerzett tapasztalatok kiváló lehetőséget kínálnak arra, hogy e sportágak jövőjét is elemezzük. A sportminisztériummal együttesen, a lehetőségeink figyelembe vételével többet kellene tennünk értük a jövőben.

Egyre kapósabb a doppingútlevél

- A magyar versenyzők döntő többsége az alapvető célkitűzést teljesítette, többen országos csúcsokat állítottak fel, életük legjobb teljesítményét produkálták, becsülettel küzdöttek. Tisztában vagyunk azonban azzal is, hogy ennek ellenére jelenleg egyedül Sebestyén Júlia tartozik a nemzetközi élvonalhoz. Téli olimpián huszonkét éve nem szerzett ilyen előkelő helyezést magyar sportoló, ami mindennél többet mond e kedves tiszújvárosi kislány szerepléséről, aki nem sokkal maradt el a pontszerzéstől. Összességében azonban néhány szerényebb teljesítmény dacára elégedettek lehetünk. Erre futotta erejükből, többektől már a részvétel jogának megszerzése is óriási erőfeszítést kívánt. Néhány tizenéves fiatalunk pedig az itt szerzett tapasztalatok birtokában remélhetően sikeresen folytatja pályafutását - csatlakozott Aján Tamás véleményéhez Molnár Zoltán, a magyar csapat vezetője, míg dr. Kamuti Jenő, a NOB orvosi bizottságának tagja pedig saját szakterületéről, illetve az ehhez szorosan kapcsolódó doppingkérdésről beszélt:

- Ez volt a tizenharmadik olimpiám, igaz öt alkalommal még sportolóként vettem részt, de így is kellő tapasztalatok birtokában állítom, hogy az orvosi ellátás itt Salt Lake Cityben volt a legjobban megszervezve. Ami pedi a doppingkérdést illeti, a szakértők által előzetesen várt hat-nyolc pozitív esetet meg sem közelítettük, pedig több mint háromezer vizsgálatot végeztünk el. A két sífutónőt a nemzetközi szövetség megfogalmazása szerint "egészségük megvédése" érdekében nem engedték rajthoz állni. Három nagyobb állóképességet igénylő szakágban sífutásban, sílövésben, valamint gyorskorcsolyázásban és rövid pályás gyorskorcsolyázásban valamennyi sportoló EPO-teszten, vörösvértest-ellenőrzésen is átesett. A tudományosan megalapozott EPO-teszt bevezetését a sport tisztaságáért harcolók régóta követelik. Ez mindenképpen nagyon komoly előrelépés, akárcsak az, hogy az esetleges pozitív eredményről a NOB vezetését huszonnégy órán belül értesítjük, és harminchat órán belül döntést kell hozni. Ami pozitív eset során az olimpiai faluból való azonnali kizárást, esetlegesen nyert érem visszavételét jelenti, a büntetés mértéke és kiszabása viszont már a nemzetközi sportszövetségek hatáskörébe tartozik. Örömmel tapasztaltam, hogy a sportolók - bár a vérvétel nem kellemes dolog, ennek ellenére - vonakodás, tiltakozás nélkül vállalták az egyébként nagyon kulturált körülmények között végzett vizsgálatokat. Sőt, a nemrégiben bevezetett doppingútlevelet - amelyben feltüntetjük az utolsó ellenőrzés időpontját is - már több mint ötszáz sportoló kiváltotta, ami ugyancsak azt jelzi, hogy a versenyzők mindenben a partnereink.

Vad Dezső, Nemzeti Sport 2002.02.25.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002