FONTOS


 








Színes hírek
Maier a nyaralást választotta

Hermann Maier nem sokat látott a Salt Lake City-i versenyekből. A kétszeres ötkarikás aranyérmes és háromszoros Világ Kupa-győztes alpesi síző - aki tavalyi balesete miatt volt kénytelen kihagyni a téli olimpiát - visszatért a Bahamákon töltött szabadságáról. "Csak néhány jégkorongmérkőzést néztem meg, és hallottam néhány eredményt" - mondta a Herminatornak nevezett osztrák sztár. Maiert nem lepte meg, hogy honfitársa, Fritz Strobl győzött lesiklásban. Az óriás-műlesiklásban első, a szuper-óriásműlesiklásban második, lesiklásban pedig harmadik Stephan Eberharter sikereiről így vélekedett: "Jó dolog, ha valaki három érmet nyer egy olimpián." Pályafutása folytatásáról Maier annyit árult el, hogy nem sietteti a visszatérést. "A legfontosabb, hogy teljesen egészséges legyek. Áprilisban akarom újra elkezdeni az edzéseket." A 28 éves síelő augusztus 24-én szenvedett kettős nyílt lábtörést, amikor motorjával egy autónak ütközött.

Bach nagyon elégedett

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnöke briliánsnak nevezte a Salt Lake City-i téli játékokat. "A rendezők tökéletes házigazdának bizonyultak. A segítők, a biztonsági emberek fantasztikus munkát végeztek. Kedvesek, barátságosak, ugyanakkor végig nagyon határozottak voltak, az ember egyetlen percig sem érezte magát veszélyben." Bach sajnálatosnak nevezte az utolsó napok történéseit. "A szeptember tizenegyediki New York-i terrortámadás után azt hittem, hogy az országok között szorosabb kapcsolat alakul ki, megértőbbek lesznek egymással. Az oroszok bojkottfenyegetése nagyon érzékenyen érintette a NOB-ot, de nem szabad belőle messzemenő következtetéseket levonni." A német sportdiplomata szerint óriási hibát követ el és csak az indulatokat gerjeszti, aki az oroszok felháborodása kapcsán egy újabb hidegháborúról beszél. "Oroszországnak nagyon fáj, hogy vezető szerepét a téli sportágakban éppen az Egyesült Államokban vesztette el. Néhány politikus és sportvezető ezt nem tudta elfogadni, kicsit elragadtatta magát, más azonban nem történt."

Rendbontás Salt Lake Cityben

Fiatalok randalíroztak vasárnap hajnalban Salt Lake City belvárosában, miután a rendőrség felszólította őket az italozás befejezésére. A feldühödött csoport tagjai kirakatokat törtek be, üvegekkel és kövekkel megdobálták a rendfenntartókat. Csak komoly nehézségek árán sikerült megfékezni őket. A menekülő rendbontókat helikopter bevetésével vették üldözőbe. A környéket lezárták, a NOB vezetőinek szállodáját biztonsági okokból fegyveres katonák szállták meg.

Az IIHF elnöke Fetyiszovot bírálja

René Fasel, a Nemzetközi Jégkorong Szövetség svájci elnöke bírálja Vjacseszlav Fetyiszovot, a bronzérmes orosz válogatott szövetségi kapitányát. Az IIHF első embere szerint semmi sem indokolja, hogy az egykori kiválóság a bírókat hibáztassa. "Egyszerűen nevetséges feltételezés, hogy az illetékesek szándékosan hozták volna össze a kanadai-amerikai döntőt - mondta Fasel. - Az a kifogása sem állja meg a helyét, hogy az NHL-es játékvezető a két tengerentúli együttest segítette volna. Az orosz sztárok nem a profiligában játszanak?" Fetyiszov szerint Bill McCreary bíró minden vitatott esetben a kanadai vagy az amerikai csapat javára ítélt. Nyikolaj Habibulin, az oroszok kapusa nem ért egyet a szövetségi kapitánnyal. "Nem a játékvezető, hanem a védekezésünk és a támadójátékunk volt gyalázatos. Én is lehettem volna jobb, de a hátvédek sem segítettek igazán. A csatároknak pedig nem csak húsz percig kell remekelniük." A naganói ezüstérmes válogatott az amerikaiak elleni elődöntőben úgy kapott ki 3-2-re, hogy csak az utolsó harmadban, háromgólos hátrányban kezdett el jól játszani és már nem tudott fordítani.

Nem tiltakoznak tovább a koreaiak

A dél-koreai küldöttség vezetői elfogadják a nemzetközi Sportdöntőbíróság határozatát és nem tiltakoznak tovább a férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres döntőjének végeredménye ellen. Az ázsiaiak azután fordultak a CAS-hoz, hogy az első helyen célba érő versenyzőjüket, Dong Szung Kimet kizárták, mert szabálytalanul akadályozta az előzésben az amerikai Apolo Anton Ohnót. Az óvást szombaton elutasították, de a koreaiak korábban úgy tervezték, hogy ebben az esetben az amerikai kerületi bírósághoz fordulnak. Ettől a szándékuktól azonban elálltak, miután több jogásszal is konzultáltak, akik arról tájékoztatták őket, hogy a CAS döntése után nincs esély a végeredmény megváltoztatására

Ammann fogadtatása

Zászlóerdő, üdvrivalgás és tapsvihar fogadta a zürichi repülőtéren Simon Ammannt, a svájciak kétszeres olimpiai bajnok síugróját. A 20 éves klasszis meglepetésre közép- és nagysáncon is nyerni tudott esélyesebb riválisai előtt. "Nagyon jólesik az ünneplés, ugyanis Salt Lake Cityben nem tudtam fogadni a gratulációkat, mert nem működött a mobiltelefonom" - mondta a nemzeti hős.

Nemzeti Sport 2002.02.25.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002