FONTOS


 








BOB. A magyarok a 23. helyen zártak
Langen helyett Lange

"Ván másííík!!!" - emlékszünk még mindig a legendás zenebohóc, Eötvös József jellegzetes hanghordozására. Bár az Eötvös-cirkusz megalapítója már a mennyei porondokon lép fel, mondása örökké emlékezetes marad. De ugyanezt elmondhatják magukról a németek is, hiszen a sérülés miatt a második futam után visszalépő Christoph Langen helyett jött a honfitárs André Lange, hogy megmentse a haza becsületét, és hazavigye a férfi bobosok második aranyát is a négyesek küzdelméből. Már a félidőben, a második futam után sem állt rosszul az immár első számúvá előlépett német egység, hiszen mindössze kilenc százados hátránnyal holtversenyben a második-harmadik helyen álltak a Todd Hays vezette amerikaiak mögött, a svájci Martin Annennel együtt. Aztán rögtön a harmadik futam elején felcsillant a remény a németek előtt, hiszen a texasi pilóta - bár Randy Jones, Bill Schuffenhauser és Garrett Hines kiválóan tolt, és a legjobb idővel indult el a bob - csúnyán elkormányozta magát a pálya középső szakaszán, és hat tizedmásodperccel lassabban teljesítette a pályát, mint korábban. Bár a jég lassabb volt, mint előző nap, ennyit nem lehetett a körülmények rovására írni. Főként úgy nem, hogy az utánuk következő szintén amerikai csapat be tudott kerülni a bűvös 47 másodpercen belülre, ráadásul a veterán Brian Shimer, és legénysége lényegesen lassabban rajtolt, mint Haysék. André Langenék aztán megmutatták, hogyan kell tökéletesen versenyezni a felázott, már-már latyakos jégen. Fölényesen verték ellenfeleiket, és 29 százados előnyre tettek szert. Nem véletlen, hogy a németek féltve őrzik korcsolyaéleik összetételének titkát, hiszen nyilvánvalóan egy jó összetétel megválasztása is hozzásegítette őket a diadalhoz. Annenék a harmadik futam után még a második helyen álltak, ám ezt a végére nem tudták megtartani.


Albert herceg bukott csapatával


Ennyire azért ne szaladjunk előre, hiszen a magyarokról sem feledkezhetünk meg, akik a 26. helyről várták a startot, méghozzá egy fair play-díjas cselekedettel, ugyanis Gyulai Miklós, a szakvezető a csapat tagjaival egyetértésben úgy határozott, hogy bár öccsével, Gyulai Mártonnal jobb rajtidőkre képes a társaság, a helyére a veterán Pallai Pétert ülteti. "Megbeszéltük a fiúkkal a dolgot. Minthogy itt mindenki a saját örömére versenyez, és a jelek szerint nincs sok esélyünk az előrelépésre, Péter is megkapja az esélyt, hogy aktívan búcsúzzon ettől a sportágtól és az olimpiától" - mondta a szakvezető. Mások balszerencséje azért a mieink malmára hajtotta a vizet, hiszen az előttük induló monacóiak csúnyán felborultak a pálya középső szakaszán, és az utánuk induló szlovákok is fejjel lefelé értek célba. Ez máris két hellyel előrébb juttatta a magyarokat, így az utolsó futam előtt már a Naganóban elért 24. helyről startolhattak, mi több, a befejező csúszásnál még egy hellyel sikerült előrelépniük, így a Frankl Nicholas, Gyulai Márton, Pallai Péter, Pintér Bertalan, Zsombor Zsolt összeállíású csapat a magyar férfi bobsport legjobb olimpiai eredményét elérve a 23. helyen végzett. Az élen úgy tűnt, ha senki nem hibázik nagyot, már nem változik a sorrend. A két amerikai nem csinált semmi extrát, csak hozta magát, ám Martin Annen keze a döntő pillanatban megremegett, s így meg kellett elégednie a negyedik hellyel. A bronz Shimeréknek jutott, Haysék nyakába pedig ezüst került. A győzelemű Andre Lange német precizitással vezérelte diadalra az Enrico Kühn, Kevin Kuske, Carsten Embach összetételű tolóegységet is, első olimpiai bajnoki címét megszerezve ezzel.

BOB. Négyesbob. OLIMPIAI BAJNOK: NÉMETORSZÁG 2. CSAPATA (Andre Lange, Enrico Kühn, Kevin Kuske, Carsten Embach) 3:07.51, 2. Egyesült Államok 1. (Todd Hays, Randy Jones, Bill Schuffenhauer, Garrett Hines) 3:07.81, 3. Egyesült Államok 2. (Brian Shimer, mike Kohn, Doug Sharp, Dan Steele) 3:07.86, 4. Svájc 1. (M. Annen, S. Schaufelberger, B. Hefti, C. Grand) 3:07.95, 5. Franciaország 1. (B. Mingeon, E. le Chanony, c. Fauquet, A. Arbez) 3:08.56, 6. Svájc 2. (C. Reich, S. Anderhub, G. Acklin, U. Aeberhard) 3:08.59, ...23. Magyarország (Frankl Nicolas, Gyulai Márton, Pintér Bertalan, Zsombor Zsolt) 3:14.55

ANDRE LANGE

Született: 1973. június 28., Ilmenan

Nemzetisége: német

Sportága: bob (kettes, négyes - kormányos)

Legjobb eredményei: olimpiai bajnok (négyes bob, Salt Lake City, 2002), világbajnok (négyes, Altenberg, 2000), 2x vb 2. (kettes, Altenberg, 2000, négyes, St. Moritz, 2001)

CARSTEN EMBRACH

Született: 1968. december 10., Stalsund

Nemzetisége: német

Sportága: bob (négyes - fékező)

Legjobb eredményei: olimpiai bajnok (négyes bob, Salt Lake City, 2002), világbajnok (négyes, Altenberg, 2000), vb 2. (négyes, St. Moritz, 2001)

KEVIN KUSKE

Született: 1979. április 1., Potsdam

Nemzetisége: német

Sportága: bob (kettes, négyes -toló)

Legjobb eredményei: olimpiai bajnok (négyes bob, Salt Lake City, 2002)

ENRICO KÜHN

Született: 1977. október 3., Bad Langensalza

Nemzetisége: német

Sportága: bob (kettes, négyes - toló)

Legjobb eredményei: olimpiai bajnok (négyes bob, Salt Lake City, 2002),

vb 6. (kettes, Cortina d'Ampezzo, 1999), vb 7. (négyes, Cortina d'Ampezzo, 1999)

Nemzeti Sport 2002.02.25.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002