FONTOS


 








SÍFUTÁS. Lazutyina újabb botránya
Győzelem, majd elvett aranyérem, avagy: Lazutyina tragédiája

Larisza Lazutyina rajtengedélyt kapott. Az orosz hölgy, akit a 4x5 kilométeres váltó előtt magas haematokritszintje miatt kizártak a versenyből tisztázta magát a doppingvádak alól, az ügy után elvégzett randomteszt ugyanis igazolta, hogy nem élt doppingszerrel, így elindulhatott vasárnap a 30 kilométeres klasszikus stílusú viadalon.

És ha már rajthoz állt, amolyan csattanóként meg is nyerte a versenyt, pedig olyan nagyságok fenték már fogukat a győzelemre, mint a klasszikus stílusú specialista norvég Bente Skari vagy a nyitó 15 kilométeres szabadstílusú viadalt nyerő olasz Stefania Belmondo.

Szóval Lazutyina elindult, és gyakorlatilag minden időmérő pontnál a legjobb időt produkálta, olyan kemény iramot ment, amelyet a már említett világsztárok sem tudtak követni. A végül negyedik helyen végző Bente Skari majd két és fél, a bronzérmes Belmondo pedig majd két perccel volt lassabb nála.

És hogy ki szerezte meg az ezüstérmet?


Belmondo és Paruzzi

Óriási meglepetésre az eddig sprintversenyeken jeleskedő olasz Gabriella Paruzzi, aki totálisan kimerülve, több mint másfél perces hátrányban az orosz versenyzőhöz képest zuhant be a célba. Ahol nem más, mint az addig második helyen álló Belmondo ölelte boldogan magához.

Érdekes látvány volt, hogy míg a győztes Lazutyina egymagában álldogált a célzónában, addig a többiek önfeledten örültek egymás sikereinek.

SÍFUTÁS: Nők, 30 km, klasszikus. OB: Gabriella Paruzzi (Olaszország) 1:30:57.1, 2. Stefania Belmondo (Olaszország) 1:31:01.6, 3. B. Skari (Norvégia) 1:31:36.3, 4. A. Moen (Norvégia) 1:31:37.3, 5. V. Sevcsenko (Ukrajna) 1:33:03.1


Paruzzi és Belmondo

LAPZÁRTAKOR ÉRKEZETT: Larisza Lazutyina - újra - lebukott, így elvették tőle az aranyérmet. A dobogó tetejére tehát az olasz Paruzzi állhatott.

Lazutyinát és Danyilovát is kizárták!

LEGÚJABB. Teljes lett a káosz az utolsó napra a Salt Lake City-i olimpián. Miután a NOB végrehajtó bizottsága a spanyol Johann Mühlegget megfosztotta 50 kilométeren szerzett aranyérmétől, a vasárnapi női 30 kilométeren első orosz Larissza Lazutyinát, valamint honfitársát, Olga Danyilovát is kizárta. Danyilovának a 30 kilométeren elért nyolcadik helyezését törölték, de az üldözéses viadal arany- és a 10 kilométeres szám ezüstérmét megtarthatja. Mindhárom versenyző szervezetében az EPO nevű vérkészítménynél tízszer hatékonyabb darbopoetin nyomaira bukkantak.

Nemzeti Sport 2002.02.25.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002