FONTOS


 








Színes hírek
Habibulin nem doppingolt

A NOB és az IIHF cáfolta, hogy Nyikolaj Habibulin, az orosz férfi jégkorong-válogatott kapusa fennakadt volna a doppingvizsgálaton. Alekszandr Szteblin, az orosz szövetség elnöke szerint az amerikaiak azért találták ki az egészet, hogy így zavarják meg a csapatot az elődöntő előtt."Ez a hír is része annak a rágalomhadjáratnak, amely küldöttségünk ellen folyik itt Salt Lake Cityben." - jelentette ki felháborodottan Szteblin. Az NHL-es Tampa Bay Lightningban védő Habibulin a naganói győztes csehek elleni 1-0-ra végződött negyeddöntőben 41 lövést hárított, és csapata legjobbja volt, majd az amerikaiak elleni elődöntőben is parádésan védett.

"Hokiszünet" Kanadában

Rendkívüli iskolai szünetet rendeltek el a "hokiőrült" Kanadában, hogy a diákok nyugodtan nézhessék végig a férfi jégkorong-válogatott fehéroroszok elleni elődöntőjét. "Már délelőtt érezni lehetett, hogy a tanulók nem figyelnek, mindenki arról kérdezte a padtársát, mennyi idő van még hátra a találkozóig. Így nem lehet tanítani, ezért tartottunk pihenőt" - mondta az egyik torontói gimnázium igazgatója. A sportág őshazájában az üzleti életben dolgozók is leálltak két és fél órára. Zárva voltak az irodák, aki csak tehette a televíziót bámulta otthon vagy valamelyik bárban. Kanada 7-1-re nyert és bejutott a vasárnapi fináléba.

A NOB tárgyal az oroszokkal

Francois Carrard, a NOB főigazgatója biztos benne, hogy a dél-koreai és az orosz küldöttség is részt vesz a Salt Lake City-i téli olimpia magyar idő szerint hétfő hajnalban két órakor kezdődő záróünnepségén. "Jacques Rogge több tárgyalást folytatott a két ország sportvezetőivel és tisztázta velük a félreértéseket. A versenyek után, feszült állapotban néhányan meggondolatlanul nyilatkoztak, de a kedélyek szerencsére megnyugodtak" - mondta Carrard.

A NOB ennek ellenére szombaton rendkívüli megbeszélésre várta az orosz csapat vezetőit. Oroszországban a műkorcsolyaversenyek és a 4x5 kilométeres női sífutóváltó körüli botrány kavart óriási indulatokat: a párosoknál a győztes Jelena Berezsnaja, Anton Sziharulidze kettős mellett a második helyen végző kanadai Jamie Sale, David Pelletier duó is aranyérmet kapott, a manipulált pontozás miatt. A nők vetélkedését Sarah Hughes nyerte Irina Szluckaja előtt. Az oroszok, megkérdőjelezve a pontozók objektivitását, óvást nyújtottak be a végeredmény ellen, melyet elutasítottak. A sífutóknál a toronymagas esélyesnek tartott orosz váltó nem indulhatott el, mert a rajt előtt derült ki, hogy Larisza Lazutyina szervezetében a haematokritszint magasabb a megengedettnél. A koreaiak a rövid pályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres döntőjében történtek miatt háborodtak fel: az elsőként célba érő Kim Dong Szungot kizárták, mert az utolsó kanyarban szabálytalanul tartóztatta fel az őt megelőzni akaró amerikai Apolo Anton Ohnót. Az aranyérmet a másodikként végző hazai korcsolyázó kapta.

Bartsch lemondott

Az olimpia után benyújtja lemondását Dieter Bartsch, a svájci férfi alpesisí-válogatott osztrák szövetségi kapitánya. "Óriási csalódást okoztunk, amiért nekem is vállalnom kell a felelősséget. Ilyen gyenge eredmények után nincs más választásom, át kell adnom a helyem másnak." Salt Lake Cityben szombatig a legjobb eredményt Didier Defago érte el, aki 6. lett szuper-óriásműlesiklásban.

Ammann gyalogoltatott

A kétszeres síugró olimpiai bajnok svájci Simon Ammann különleges fogadást kötött szövetségi kapitányával, edzőjével és a felkészülésben közreműködő pszichológussal: ha a közép- után a nagysáncon is nyer, akkor a szakmai stáb tagjainak a verseny helyszínéről be kell gyalogolniuk az olimpiai faluba, ellenkező esetben ő sétált volna. Segítői eleget tettek kötelezettségüknek és pénteken majdnem hat óra alatt teljesítették az 50 kilométeres távot. Ammann szülei is megnyugodhatnak, már nem kell a szomszédokhoz menniük, ha látni akarják a téli játékok eseményeit. Amióta kiderült, hogy nincsen televíziójuk, 300 készülék érkezett a címükre.

Eberharter csikója

Nemzeti hősnek kijáró ünneplésben részesítették lakóhelyén az osztrákok alpesi síelőjét, Stephan Eberhartert, aki három különböző színű éremmel tért haza Salt Lake Cityből. Az óriás-műlesiklás 32 éves bajnoka szombaton érkezett Innsbruckba, ahol valóságos pezsgőfürdőben, családtagjai és barátai mellett több ezer szurkoló köszöntötte a város főterén. A gratulációk özöne mellett Tirol tartomány vezetői különleges ajándékkal is meglepték: hódolatuk jeléül egy kiscsikót kapott tőlük. "Körülbelül három-négy év múlva lehet majd csak lovagolni rajta, addig is azt szeretnénk, hogy továbbra is a síelőtudományoddal örvendeztess meg minket" - kommentálta az extra formában megnyilvánuló elismerést Ferdinand Eberle kormányzó. Lapszemle
Ezt írták

The Times (brit): "Az oroszok reakciója a Salt Lake Cityben történtekre azt bizonyítja, hogy náluk is kezd gyökeret ereszteni a demokrácia. Végre ki merik mutatni az érzelmeiket. Politikusaik korábban sohasem küzdöttek ennyire elszántan az emberi jogokért, mint most. A kommunizmust felváltotta a sport iránti határtalan lelkesedés."

La Gazzetta dello Sport (olasz): "A politika beszállt a sportba. Jacques Rogge, a NOB elnöke óriási hibát követett el azzal, hogy Putyin segítségét kérte. Ilyesmi Samaranch-csal nem fordulhatott volna elő."

De Volksrant (holland): "Oroszország visszalépéssel fenyegetőzött. Így tiltakozik az ellen, hogy az amerikaiak jobb eredményeket érnek el. Az elmúlt 12 téli olimpiából 8 az oroszok fölényét hozta, most nehezen emésztik meg, hogy a helyzet megváltozott. Nem magukban keresik a hibát, inkább vádaskodnak."

La Vanguardia (spanyol): "Oroszország kirobbantotta a következő hidegháborút."

USA Today (amerikai): "Janica Kostelic utolérhetetlen! A húszéves horvát sportolónő az első alpesi síző, aki négy érmet nyert ugyanazon a téli olimpián és az első nő, aki három aranyat.

Nemzeti Sport 2002.02.24.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002