FONTOS


 








GYORSKORCSOLYA
Romme nemcsak a címét vesztette el, de a világcsúcsát is
Uytdehaage a játékok királya

Ha 10 000 méter, akkor Gianni Romme. Az utóbbi években szinte egybeolvadt a leghosszabb táv a holland versenyző nevével. Sőt, ha igazságosak akarunk lenni, az 5000 méter is, csupán a saját szövetsége gondolta ezt másként. Hiába vezette ugyanis Romme toronymagasan a Világkupa-pontversenyt, miután a holland válogatón elbukott a rövidebb számban, nem szerzett jogot a Salt Lake City-i indulásra.

Romméban forrt a düh, de aztán kénytelen-kelletlen beletörődött a döntésbe, és minden figyelmével a tízezer felé fordult, amelyen sikerült megszereznie a kvalifikációt.

Az olimpiai felkészülés hajrájában az edzéseiről érkező jelentések megerősítették, hogy jó formában van, hiszen 3000 méteren például - ami nem szerepel a játékok programján - nemhivatalos világcsúcsot futott. Így aztán érthető volt, hogy a narancssárgák elsősorban miatta látogattak ki a Utah Olympic Ovalba pénteken délután.

Hogy aztán mégsem Giannijukat ünnepelhették, arról egy vörösesszőke fiatalember, bizonyos Jochem Uytdehaage tehet. Vagyis az a versenyző, aki ötezer méteren Romme helyébe lépett - megőrizve egyben a "tulipános" hagyományokat -, míg 1500 méteren ezüstérmet szerzett. Nos Uytdehaage nem elégedett meg az előbb felsoroltakkal, az utolsó férficímet is magának követelte.

Igaz, ehhez az is kellett, hogy nagy vetélytársa messze elmaradjon legjobbjától. Romme erejéből - aki a második párban indult Dustin Molickival és menet közben lekörözte a kanadait - ezúttal csupán egy új olimpiai csúcsra futotta (13:10.03), amellyel saját korábbi, naganói idején javított öt és fél másodpercet.

"Ez sajnos nem lesz elég az aranyéremhez. Ma valahogy nem élveztem a korcsolyázást, túlzottan elfáradtam. Azt hiszem, a győztes meg fogja dönteni a világcsúcsot" - mondta Nagano kétszeres olimpiai bajnoka a futama után.

S milyen igaza lett. Honfitársának, Jochem Uytdehaagénak a részideje rendre a világcsúcs körül mozgott, az utolsó körökön pedig egyre inkább mínuszba került. A hollandok azonnal feléledtek a készülő bravúr láttán, és hatalmas ovációval kísérték a korcsolyázó magányos küzdelmét az utolsó métereken. Amikor aztán az eredményjelzőn megjelent a szinte hihetetlen 12:58.92 perces idő, vagyis az új világrekord, egy hatalmas narancssárga fesztivállá alakult át a jégcsarnok.

Igaz, még a mezőny fele csak ezt követően lépett jégre, sejteni lehetett, hogy senki sem lesz képes túlszárnyalni az immár kétszeres olimpiai bajnok és egyszeres ezüstérmes teljesítményét.

Az ellenfelek persze mindent megpróbáltak, ám csupa csalódott arcot lehetett látni a célban. Például Albertville aranyérmeséét, a hollandból belgává avanzsált Bart Veldkampét, vagy Nagano második helyezettjéét, Bob de Jongét, nem is beszélve a Salt Lake Cityben egyszer már révbe ért amerikai Derek Parráéról.

"A technikám egyszerűen csapnivaló volt. Tíz kör után képtelen voltam rendesen korcsolyázni. Egyszerűen nem volt elég erő a lábaimban, és nem tudtam összpontosítani. Ez tizenöt éves pályafutásom legrosszabb szezonja" - összegzett a nagy vesztesek közül Veldkamp, akit láthatóan a legjobban megviselt a gyenge eredmény (végül kilencedikként zárt).

S hogyan vélekedett a táv új bajnoka?

"Különös érzés egy csapásra rekorderré válni. Emlékszem, amikor Gianni 13:03 percre javította a csúcsot, arról beszéltünk, a következő lépés tizenhármon belülre kerülni. A verseny alatt persze nem gondoltam a legjobb időre. Legalábbis addig, amíg az edzőm, Gerard Kemkers kétszer föl nem mutatta a tábláját, amin a mínusz tizenhárom szerepelt, és utána még nyomatékosításként a tizenkettes szám. Akkor elhatároztam, mindenképpen megcsinálom, és csak korcsolyáztam és korcsolyáztam..." - mondta Uytdehaage, akit Parra egyszerűen csak "A játékok királyának" nevezett.

Gianni Romménak végül azért az ezüstöt sikerült megcsípnie, míg a norvég Lasse Saetre lett a harmadik, megdöntve egy újabb rekordot, hiszen négy éve Japánban három holland - sorrendben Romme, De Jong és Rintje Ritsma - állhatott a dobogón.

Névjegy

JOCHEM UYTDEHAAGE

Született: 1976. július 9., Utrecht

Nemzetisége: holland

Sportága: gyorskorcsolya

Magassága/testsúlya: 174 cm/70 kg

Legjobb eredményei: 2x olimpiai bajnok (5000 és 10 000 m, Salt Lake City, 2002, távonkénti vb-7. (10 000 m, Salt Lake City, 2001), négytávú összetett vb-10. (Budapest, 2001), Európa-bajnok (négytávú összetett, Erfurt, 2002)

GYORSKORCSOLYA. Férfiak, 10 000 m. OB: JOCHEM UYTDEHAAGE (HOLLANDIA) 12:58.92 - világcsúcs, régi: 13:03.40, G. Romme, holland, 2000, Heerenveen, 2. Gianni Romme (Hollandia) 13:10.03, 3. Lasse Saetre (Norvégia) 13:16.92, 4. Sirahata K. (Japán) 13:20.40, 5. J. Boden (Németország) 13:23.43, 6. D. Sepel (Oroszország) 13:23.83

Nemzeti Sport 2002.02.24.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002