FONTOS


 








GYORSKORCSOLYA
Rommééknál nincsmellébeszélés, az őszinteség alapkövetelmény
Öntörvényű, akár Dude

Teljes nevén Gianni Petrus Cornelius Romme, ahogy persze kevesen ismerik, hiszen a második és harmadik keresztnevét szinte sohasem használja a hollandok klasszis gyorskorcsolyázója. A barátai azonban egyszerűen csak "The Dude"-nak szólítják. A név egy filmszereplőre, a Coen testvérek A nagy Lebowski című mozijának főhősére, a Jeff Bridges által alakított öntörvényű figurára utal. (A filmet egyébként 50-szer látta...) Találó, hiszen Romme is a saját feje után megy, ráadásul hangulatember. Vagyis csöppet sem könnyű eset. De a környezete már kellően kiismerte az évek során. Feleségének, Marielle van Scheppingen válogatott kerékpárversenyzőnek például elég rápillantania kedvesére, és máris tudja, hányadán áll vele: "Amikor jókedve van, keze-lába jár, úgy magyaráz. A rossz napokon viszont csak ül csöndben, maga elé meredve. Ez utóbbi esetben sem szabad azonban kesztyűs kézzel bánni vele, hanem őszintén meg kell kritizálni, ha rászolgált. Azt jobban értékeli. Így például, ha gyengén szerepelt egy versenyen, és kikéri a véleményemet, akkor nem beszélek mellé, hanem egyszerűen azt válaszolom: ma úgy korcsolyáztál mint egy seggfej. Már elnézést a nyersességért. Ő pedig mindig megköszöni a nyíltságomat, és láthatóan máris jobban érzi magát."

Érdekes terápia... Mindenesetre Rommééknál úgy tűnik, beválik.

Hogy Van Scheppingen asszony a Salt Lake City-i 10 000 méteres szám után pontosan mit mondott a férjének, arról nem szól a fáma. Mindesetre Nagano kétszeres olimpiai bajnoka nem nagyon kímélte magát, nem keresett kifogásokat, hanem elfogadta, hogy ezúttal csupán egy ezüstérem jutott neki.

- Nem vagyok elégedett a versenyzésemmel, ám az, hogy végül is második lettem, azért nem rossz dolog. Igaz, amikor lefutottam a távot, azt gondoltam: na, ez az idő a hatodik vagy a hetedik helyhez lesz csak elég. Ám úgy látszik, a többiek sem tudták azt menni, amit valójában tudnak. Kivéve természetesen Jochem Uytdehaagét.

- Mi lehetett a gondű A ritka levegő, netán túl ideges volt, vagy a jég minőségét nem találta megfelelőnekű

- Szó sincs ezekről. A légvételemmel nem volt baj, különösebben izgulni sem izgultam, elvégre elég sok versenyen indultam már ahhoz a pályafutásom során, hogy lassan semlegesíteni tudjam a feszültséget. A jégről pedig csak felsőfokban tudok beszélni, hiszen idáig az ötszáz méter kivételével minden távon megdőlt a világcsúcs. Vagyis jelenleg ez a világ leggyorsabb pályája.

- Vagyis minden adott volt egy igazán jó eredményhezű

- Igen. Nyolc-kilenc körig minden rendben is ment, akkor azonban hiába akartam, nem tudtam tovább irányítani a lábaimat. Szétesett a technikám. Nem szépen futottam, hanem harcoltam a pályán.

- Lehet, hogy a felkészülésével nem stimmelt valamiű Mi volt a különbség a mostani, és a Nagano előtti edzésprogramja közöttű

- Nem lehet a kettőt összehasonlítani, hiszen akkor négy évvel fiatalabb voltam. Sőt, azóta rengetegszer állhattam már a dobogó tetején és minden egyes verseny más volt.

- Dicsérte az előbb Uytdehaagét, nem haragszik rá amiért megdöntötte a világcsúcsátű

- Jochem megdolgozott ezért az eredményért, miért haragudnékű

A tulipánosok vagánya komolyan is gondolja, amit mond. Távol áll ugyanis tőle, hogy csak udvariaskodjon (elvégre Dude sem tenné...). Mert minden sztársága ellenére ugyanaz a szeretnivaló kölyök maradt, aki tizenegy évesen édesapja gyorskorcsolyájával a lábán "összecsókolózott" a kert végén egy fával. Csak azóta kissé magasabb - egész pontosan 190 centiméterre nőtt -, és "kissé" eredményesebb (kétszeres olimpiai bajnok, olimpiai ezüstérmes és nyolcszoros világbajnok) lett. De, ahogy Dude is, örökre egy nagy gyerek marad...

Nemzeti Sport 2002.02.24.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002