FONTOS


 








Hihetetlen dolgok
Leg, leg, leg -- 14 nap után

A Salt Lake City-i téli játékok eddigi 14 napjának történéseiről szinte kizárólag felsőfokban lehet beszélni. Íme egy csokor a szuperlatívuszokból. A legnagyobb: a norvég Ole Einar Björndalen sílövő, aki négy arannyal tér haza, és hat olimpiai érmével a téli játékok történetének legsikeresebb biatlonistája. A legmagasabban fekvő gyorskorcsolyapálya: a Utah Olympic Oval, 1425 méterrel a tengerszint felett. A különleges viszonyoknak köszönhetően szinte valamennyi világcsúcs megdőlt Kearnsben. A leggyorsabb gól jégkorongban: a szlovák Jozef Stumpel már a 11. másodpercben betalált a litván kapuba, s a végeredmény 6--6 lett, ami szintén rekord. A leghosszabb beszéd: Ottavio Cinquantának, a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség elnökének hétfőn csak tizenkét perc elteltével tehették fel kérdéseiket az újságírók a párosok botrányával és a tervezett új szabályokkal kapcsolatban. A legéhesebb turisták: a hot dog kedvelői, az egész olimpiára rendelt 400 ezer virsli és kifli alig négy nap alatt elfogyott. Az egyetlen holtverseny: a sífutók 10 kilométeres üldözéses versenyében két norvég, Estil és Alsgaard egyszerre ért célba. A zsűri a célfotó megtekintése után sem tudott dönteni, így mindketten ezüstérmet kaptak. A legkisebb különbség a bobosok között: a kettesek küzdelmében a későbbi győztes német Langen két futam után mindössze egy századmásodperccel előzte meg a svájci Reich-t. Ez távolságra átszámítva 28 centiméter. A leggyorsabb: Bruno Mingeon francia bobos edzésen 139.3 kilométer/órás sebességet ért el. A legidősebb: a 48 éves Anne Abernathy virgin-szigeteki szánkós, a téli olimpiák történetének legidősebb női versenyzője. A legfiatalabb: Ana Jelusic horvát sífutónő december 28-án még csak 15 éves volt. A legalacsonyabb férfi: Szergej Davidov fehérorosz műkorcsolyázó mindössze 158 cm "magas". A legmagasabb nő: a 188 centis Diane Nelson, a kanadai curlingcsapat tagja emelkedik ki leginkább társai közül. A legsúlyosabb nő: a rekorder egyértelműen Iginia Boccalandro szánkós, aki 108 kilót nyom -- a 41 éves venezuelai a játékok előtt kiadott brosúrában még 85 kilósan szerepel. A legemlékezetesebb döntő: a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres fináléjának utolsó kanyarjában bukott az első négy versenyző, így "nevető ötödikként" az esélytelen ausztrál Steven Bradbury nyert.

***

Bradburyt elküldhetik

A már említett Bradbury emlékezeteset produkált a férfi gyorskorcsolyázók 1500 méteres küzdelmei során is. Bukott, s nem jutott a fináléba -- ez ugyan a sportágában nem számít különleges eseménynek, ám az 1000 méteres döntőben történtek után különleges figyelem övezte szereplését. Ettől függetlenül nemzeti hősként térhet haza, Ausztráliában már el is készült a történelmi tettére emlékező 45 centes bélyeg -- Bradbury az első ausztrál, aki aranyérmet nyert a téli olimpián.

***

Wibergé a legtöbb szavazat

A svéd Pernilla Wiberg, az olasz Manuela di Centa, a finn Jari Kurri és a norvég Adne Söndral kapta a legtöbb szavazatot a NOB sportolói bizottságába jelölt versenyzők közül. A felvételre szombaton Salt Lake Cityben kerül sor. A kétszeres olimpiai bajnok alpesi síző Wiberg gyűjtötte a legtöbb voksot (640), a sífutásban ötkarikás első Di Centára 593-en, a jégkorongozó Kurrira 579-en, a Naganóban aranyérmes gyorskorcsolyázó Söndralra 427-en szavaztak.

***

Aranyérem huszonkét év után

A németek napra pontosan 22 éve nyertek utoljára aranyérmet sífutásban a téli ötkarikás játékokon. Lake Placidben az egykori NDK női váltója bizonyult a legjobbnak, s ezúttal is a gyengébbik nem stafétája volt verhetetlen. A győzelemhez Barbara Petzold, az 1980-ban diadalmaskodó csapat befutó embere gratulált elsőként a célban Evi Sachenbachernek és csapattársainak.

***

Gyanús pakk a jégkorongcsarnokban

Egy gazdátlan csomag miatt ki kellett üríteni az E-centert a Kanada--Egyesült Államok női jégkorongdöntő után. A szurkolók távozása után néhány pillanattal biztonságiak és kutyás rendőrök lepték el az arénát. A rendfenntartók nem voltak hajlandóak elárulni, hogy mit tartalmazott a gyanús csomag. A szervezők a rendőrségi akció következtében a mérkőzés utáni sajtótájékoztatót is rövid időre megszakították. A Salt Lake City-i olimpia február 8-i rajtja óta ez volt az ötödik alkalom, hogy gazdátlan csomag miatt hosszabb-rövidebb időre a rendőrség területet zárt le.

***

Nagy Arany Érdemérem Eberharternek

Olimpiai sikerei mellett újabb éremnek örülhet Stephan Eberharter, a férfi óriásműlesiklás osztrák győztese. A 32 éves síző Ausztria történelmében az első sportoló, aki átveheti a gazdasági kamara Nagy Arany Érdemérmét, eddig csak a kamara nyugdíjba vonuló elnökei részesültek a magas szintű elismerésben. Eberharter Salt Lake Cityben korábban már nyert két érmet: szuper-óriásműlesiklásban második, lesiklásban harmadik lett.

Nemzeti Sport 2002.02.23.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002