FONTOS


 








Bravúr a javából
Nagy brit lányok

Vége a tizennyolc éven át tartó téli (rém)álomnak: hála bizonyos Knox, MacDonald, Martin, Morton és Rankin kisasszonyoknak Nagy-Britannia újra aranyéremnek örülhet. A szigetországban már nem a szarajevói jégen szemkápráztató módon táncoló hősök, Jayne Torvill és Christopher Dean diadala jelenti a témát, sokkal inkább az, amit a curlinges lányok produkáltak az ogdeni pályákon.

Mert ahogy "becsúsztak" az első helyre, az bravúr volt a javából. Emlékezzenek csak, nem sokon múlott, hogy a csoportküzdelmek után búcsút intsenek a XIX. téli játékoknak, hiszen csupán holtversenyben végeztek az elődöntős folytatást érő negyedik pozícióban, vagyis a rájátszás során kellett biztosítaniuk helyüket a legjobb négy között. És az egytől egyik skót felmenőkkel büszkélkedő hölgyek beindultak: legyőzték a németeket, a svédeket, majd az elődöntőben -- óriási meglepetésre -- a címvédő kanadaiakkal is elbántak.

Következett a döntő, Svájc legjobban csúsztató és söprő lányai ellen. Hét felvonás elteltével úgy tetszett, izgalomra semmi ok, az addigra 3--1-es vezetésre szert tevő britek nyakába kerülnek a legfényesebb medálok. Ám a sportág nagyasszonyai között számon tartott Luzia Ebnoether vezérelte helvétek összekapták magukat, és mire véget ért az utolsó előtti, azaz a kilencedik szakasz, mindkét együttes három-három ponttal büszkélkedhetett. A záró felvonás fantasztikus csatát hozott, sokáig a svájciak voltak kedvezőbb helyzetben, azonban Ebnoether csodás gurításait is sikerült felülmúlnia Rhona Martinnak.

Az ügyességével sokakat elkápráztató Martin utolsóra olyan kísérlettel rukkolt elő, hogy az csakis aranyat érhetett Nagy-Britanniának. "Mindössze annyit láttam, hogy a csapattársaim a magasba ugranak, de hogy a korong hol állt meg, arról fogalmam sem volt. Ám arra gondoltam, ha így örülnek, akkor csak mi lettünk a bajnokok. Szerencsére nem tévedtem..." -- emlékezett élete egyik legszebb pillanatára a végül 4--3-ra nyerő angolok legjobbja.

A curlingversenyeken mellesleg lapzártánk után már csak egyetlen kérdés maradt nyitva: ki nyeri az aranyérmet a férfiaknál -- a bronzmeccsen ugyanis Svájc kőlökői 7--3 arányban kiütötték a medáliáról álmodozó svéd válogatottat.

CURLING. Nők, döntő: Nagy-Britannia--Svájc 4--3

OB: NAGY-BRITANNIA ( Debbie Knox, Fiona Macdonald, Rhona Martin, Margaret Morton, Janice Rankin), 2. Svájc (Laurence Bidaud, Luzia Ebnöther, Tanya Frei, Mirjam Ott, Nadia Röthlisberger), 3. Kanada (Kelley Law, Diane Nelson, Cheryl Noble, Julie Skinner, Georgina Wheatcroft), 4. Egyesült Államok (J. Cotten, K. Erickson, S. Liapis, D. McCormick, A. Swisshelm), 5. Németország (S. Belkofer, K. Fischer, N. Nessler, A. Stock, H. Wielaender), 6. Svédország (C. Bertrup, E. Gustafson, L. Marmont, K. Nyberg, E. Persson)

CURLING. Férfiak. A 3. helyért: Svájc--Svédország 7--3

DEBBIE KNOX

Született: 1968. szeptember 26., Dunfermline

Nemzetisége: brit

Sportága: curling

Magassága/testsúlya: 168 cm/58 kg

Legjobb eredményei: olimpiai bajnok (Salt Lake City, 2002)

FIONA MACDONALD

Született: 1974. december 9., Paisley

Nemzetisége: brit

Sportága: curling

Magassága/testsúlya: 160 cm/53 kg

Legjobb eredményei: olimpiai bajnok (Salt Lake City, 2002)

RHONA MARTIN

Született: 1966. október 12., Irvine

Nemzetisége: brit

Sportága: curling

Magassága/testsúlya: 168 cm/74 kg

Legjobb eredményei: olimpiai bajnok (Salt Lake City, 2002)

MARGARET MORTON

Született: 1968. január 29., Irvine

Nemzetisége: brit

Sportága: curling

Magassága/testsúlya: 173 cm/66 kg

Legjobb eredményei: olimpiai bajnok (Salt Lake City, 2002)

JANICE RANKIN

Született: 1972. február 8., Inverness

Nemzetisége: brit

Sportága: curling

Magassága/testsúlya: 172 cm/58 kg

Legjobb eredményei: olimpiai bajnok (Salt Lake City, 2002)

Nemzeti Sport 2002.02.23.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002