FONTOS


 








Christoph Langent könnyebb megölni, mint legyőzni!
Német siker a kettesek versenyében

A felcímben említett kifakadást bobos körökben Christian Reichnek tulajdonítják, és a kettesek versenyének végeredményét látva igazat kell adnunk a svájcinak. A március 23-án 40. évét betöltő Christoph Langent ugyanis valóban nem lehetett legyőzni Salt Lake Cityben - legalábbis a kettesek versenyében nem! Pedig a zseniális német nehéz helyzetben volt az első két futam után, ugyanis a Reich-Zimermann páros, ha egyetlen századdal is, de vezetett a versenyben. Mindenki úgy gondolta, a harmadik futam lesz a döntő. Nos, a sorsolás szeszélye folytán rögtön elsőnek induló Reichék nyolc századmásodperces pályacsúcsot mentek (47.45), így alaposan feladták a leckét a németeknek. Akik - már csak koruknál fogva is - jóval lassabb rajtolónak számítanak, hiszen a csapat Benjáminja, a fékező Markus Zimmermann is elmúlt már 37 éves. Ám Langen ezzel együtt is csodára volt képes, ugyanis a tetemesnek tűnő hátrányból a részidők alapján minimális előnyt kovácsolt. Igaz, a pálya legalsó szakszán becsúszott egy apró hiba, így három futam után az eredményjelzőn századra azonos idő állt az első és második helyezett csapat neve mögött. Az idei Világkupa-győztes, a második számú svájci, Martin Annen harmadik helyét úgy tűnt, nem veszélyezteti senki, az olimpiai címvédő kanadai Pierre Lueders tisztes távolból követte őt, a doppingolás miatt eltiltott eredeti fékezőjét elveszítő amerikai Todd Hays pedig úgy tűnt, a kényszerből választott Garrett Hinesszel messze nem olyan eredményes, mint Pavle Jovanoviccsal volt.


CHRISTOPH LANGEN, MARKUS ZIMMERMANN - NÉMETORSZÁG

A mindent eldöntő utolsó futamban már fordított sorrendben indultak a csapatok. Az olimpiai szereplésért korábban minden áldozatot vállaló texasi(!) pilóta mindenáron be akarta bizonyítani, hogy nem volt hiábavaló a Dél-Kelet Ázsiában eltöltött hosszú, és gyötrelmes időszak, amikor pankrációval kereste meg a bobozásra való pénzt. Todd Hays, és Garrett Hines mindent beleadott a rajtba, majd az amerikai pilóta nagyot varázsolt, hiszen az előző futamnál rosszabb jégen megközelítette előző futamban elért legjobb idejét. Ez rajta kívül senkinek sem sikerült, így megelőzte Luederst, és Annennek is csak nagyon kevésen, mindössze két századon múlt, hogy megtarthatta harmadik helyét. Következett a honfitárs Reich, akinek a döntő pillanatban megremegett a keze, hiszen az előtte indulók közül ketten is jobb időt értek el nála. Ezek után Christoph Langennek már "csak" hoznia kellet saját klasszisát. Az élete utolsó olimpiáján induló bajnok pedig meghálálta a német szövetségi kapitány határtalan bizalmát, aki az idény kezdetén mindössze annyit szabott feltételként Langennek, hogy bizonyítsa be, tökéletesen egészséges. A Világkupákon mutatott meggyőző teljesítménye - három győzelem zsinórban - elegendő érv volt a szakvezető számára, így a kölni születésű, 1986-ig tízpróbázással próbálkozó Langen tökéletesen nyugodtan készülhetett Salt Lake Cityre, és az eredmények ismeretében már elmondhatjuk, utolsó kettesfutamára is. Hiszen, csakúgy mint a második és harmadik futamban, most is ő bizonyult a leggyorsabbnak, s szerezte meg naganói négyesbeli elsősége után második olimpiai bajnoki címét.

CHRISTOPH LANGEN

Született: 1962. március 27., Köln

Nemzetisége: német

Sportága: bob

Legjobb eredményei: 2x olimpiai bajnok (négyes, Nagano, 1998, kettes, Salt Lake City, 2002), olimpiai 2. (négyes, Albertville, 1992), olimpiai 3. (kettes, Nagano, 1998); 8x világbajnok (négyes, fékező, Altenberg, 1991, kettes, Igls,1993, kettes, Winterberg, 1995, kettes, négyes, Calgary, 1996, kettes, Altenberg, 2000, kettes, négyes, St. Moritz, 2001), 2x vb -2. (kettes, Cortina d'Ampezzo, négyes, Altenberg, 2000)

MARKUS ZIMMERMANN

Született: 1964. szeptember 4., Berchtesgaden

Nemzetisége: német

Sportága: bob

Legjobb eredményei: 2x olimpiai bajnok (négyes, Nagano, 1998, kettes, Salt Lake City, 2002), olimpiai 2. (kettes, Albertville, 1992), olimpiai 3. (kettes, Nagano, 1998, ), 5x világbajnok (kettes, Altenberg, 1991, kettes, négyes, Calgary, 1996, kettes, Altenberg, 2000, négyes, St. Moritz, 2001), 2x vb-2. (kettes, Cortina d'Ampezzo, 1999, kettes, Altenberg, 2000)

BOB. Kettesbob, férfiak. OLIMPIAI BAJNOK: CHRISTOPH LANGEN, MARKUS ZIMMERMANN (NÉMETORSZÁG 1. CSAPATA) 3:10.11, 2. Christian Reich, Steve Anderhub (Svájc 1.) 3:10.20, 3. Martin Annen, Beat Hefti (Svájc 2.) 3:10.62, 4. T. Hays, G. Hines (Egyesült Államok 1.) 3:10.65, 5. P. Lueders, G. Zardo (Kanada 1.) 3:10.73, 6. R. Spies, F. Sagmeister (Németország 2.) 3:10.84

Nemzeti Sport 2002.02.19.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002