FONTOS


 








Alpesi sí
A szuper-G-specialisták nem bírtak a technikás pályával
Aamodt újabb diadala

Sem Stephan Eberharter, sem Didier Cuche...

Valaki egészen más nyerte meg az olimpiák történetének ötödik férfi szuper óriás-műlesiklását, amelynek Hermann Maier révén osztrák címvédője volt, és a Világkupa-eredmények alapján szomszédaink bíztak benne, hogy osztrák címvédője is marad.

Aztán jött - mit jött -, száguldott a norvég Kjetil Andre Aamodt a snowbasini pályán, és a kombináció papírforma elsősége után óriási meglepetésre győzött a versenyen.

És hogy miért számít szenzációnak az albertville-i játékok szuper-G bajnokának mostani diadala?

Mert Világkupán legutóbb 1996-ban Kvitfjellben állhatott a dobogón ebben a versenyszámban, és ezúttal olyan technikás pályán robogta a legjobb időt, amely még a legdörzsöltebb számspecialistákon is kifogott.

A helvétek legnagyobb reménysége, Didier Cuche bár gyorsabb részidőket produkált Aamodtnál, emellett a sebesség mellett nem tudta tartani a pálya ívét, rontott és kizárták a versenyből.

Majdnem hasonló sorsra jutott az osztrák Stephan Eberharter is, aki bár a pálya felső szakaszán vezető részidőket produkált, pont azon a részen hibázott, ahol az előtte induló svéd Fredrik Nyberg kiesett. Eberharter ugyan szemvillanás alatt korrigálta ezt a botlást - és még éppen át tudta fűzni magát a következő kapun -, ám ideje csak a második helyre lett elegendő.

Eberharter rendkívül csalódott volt, ám mégis akadt egy osztrák, aki nagyon tudott örülni. Andreas Schifferer, aki az olimpiát megelőző időszakban lendült formába - ám nemcsak az olimpiai éremért, hanem a csapatba kerü|˙sért is keményen meg kellett küzdenie - Snowbasinben bronzérmet vehetett át.

A viadalnak Vincze Péter személyében egyetlen magyar részvevője akadt, és kissé megmosolyogtató látvány volt, ahogyan a sztárok után, utolsó indulóként, a harmadik kaput elhibázva felfelé (!) araszolt a pályán. Ám mindezt azért tette, hogy versenyben maradjon, és így sokakkal ellentétben (tizennyolc ember "vérzett el" a pályán) neki sikerült is teljesíteni a távot, és így a célba érkezve hatalmas tapsot kapott a közönségtől.

"Sajnos, az elején megcsúsztam, és kihagytam egy kaput, de mivel elhatároztam, hogy végigmegyek a pályán, így vissza kellett kapaszkodnom néhány métert. Számomra ez is megérte "- mondta a harmincnegyedik helyen záró Vincze, aki még óriás-műlesiklásban és műlesiklásban is szóhoz jut az olimpián.

Névjegy

Kjetil Andre Aamodt

Született: 1971. szeptember 2., Oslo

Nemzetisége: norvég

Sportága: alpesi sí

Magassága/testsúlya: 176 cm/88 kg

Legjobb eredményei: 3x olimpiai bajnok (szuper óriás-műlesiklás és kombináció, Salt Lake City, 2002, szuper óriás-műlesiklás, Albertville, 1992), 2x olimpiai 2. (lesiklás és kombináció, Lillehammer, 1994), 2x olimpiai 3. (óriás-műlesiklás, Albertville, 1992, szuper óriás-műlesiklás, Lillehammer, 1994); 5x világbajnok (óriás-műlesiklás és műlesiklás, Morioka, 1993, kombináció, Sestriére, 1997, kombináció, Vail, 1999, kombináció, Sankt Anton, 2001), 3x vb-2. (szuper óriás-műlesiklás, Saalbach, 1991, kombináció, Morioka, 1993, óriás-műlesiklás, Sankt Anton, 2001), 2x vb-3. (szuper óriás-műlesiklás, Sierre Nevada, 1996, lesiklás, Vail, 1999); 20x Vk-futamgyőztes

ALPESI SÍ. Férfiak, szuper-óriásműlesiklás. OLIMPIAI BAJNOK: KJETIL ANDRE AAMODT (NORVÉGIA) 1:21.58, 2. Stephan Eberharter (Ausztria) 1:21.68, 3. Andreas Schifferer (Ausztria) 1:21.83, 4. F. Strobl (Ausztria) 1:21.92, 5. B. Solbakken (Norvégia) 1:22.10, 6. D. Defago (Svájc) 1:22.27, ...34. Vincze Péter (Magyarország) 1:50.40

Nemzeti Sport 2002.02.17.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002