FONTOS


 








Vizsgálják az ügyet
Pelletier megszólalt a Larry King Show-ban

Tovább dagad a korcsolyabotrány, amely az orosz Jelena Berezsnaja, Anton Sziharulidze páros hétfői vitatható győzelme kapcsán robbant ki. A pontozók közül öten látták a legjobbnak a naganói ezüstérmes orosz párost, míg négyen a világbajnok kanadai kettősre, Jamie Sale-re és David Pelletier-re szavaztak.

Az ügy kapcsán Ron Pfenning amerikai pontozó, aki bíráskodott a párosok kűrjében, írásban vallomást tett a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség elnökének, Ottavio Cinquantának, de a levél tartalma egyelőre titkos. A felszínen azonban olyan hangokat lehet hallani, hogy néhány pontozó egymás között megállapodott, ki kit támogat.

Kanadai és amerikai tömegtájékoztatási eszközök szerdán meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt közölték, hogy a pontozók egy része hallgatólagos megállapodást kötött, amelynek lényege: Franciaország és a keleti országok bírái a párosok versenyében az orosz kettőst hozzák ki győztesnek, és ezért cserébe a pénteken kezdődő jégtáncviadalon a Marina Anissina, Gwendal Peizerat francia kettős állhat majd a dobogó legfelső fokára.

Ottavio Cinquanta bejelentette: február 18-áig szeretnék lezárni az ügyet, és ha kiderül, hogy csalás történt, akkor súlyos büntetésre számíthatnak a vétkesek.

A kanadaiak egyébként óvást készülnek benyújtani a nemzetközi szövetséghez, Marilyn Chidlow, a Kanadai Műkorcsolya-szövetség elnöke szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette: nem akarják elvenni az orosz kettőstől az elsőséget, csupán azt szeretnék elérni, hogy kapjon aranyérmet a mögöttük végzett Jamie Sale, David Pelletier duó is.

"Legyen bármilyen rút is az igazság, mindenképpen el kell mondani" -- jelentette ki az egyik kanadai "szenvedő fél", David Pelletier, aki partnerével együtt jelent meg a CNN amerikai hírtelevízió Larry King Live című híres show-műsorában. A kanadai páros több száz faxot és elektronikus levelet kapott hétfő óta. Pelletier szerint a levélírók többsége jelezte, hogy a felháborító pontozás miatt a jövőben nem néz műkorcsolyaversenyt. A -- szerintük -- jogos elsőségtől megfosztott duó tagjai úgy kommentálták az irányukba megnyilvánuló szimpátiát, hogy a szurkolók ilyen és hasonló jellegű döntése súlyos anyagi veszteségeket okozhat a sportág számára.

Nemzeti Sport 2002.02.15.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002