FONTOS


 








SÍFUTÁS
Az észtek nem csak néztek, két érmet termeltek
Veerpalu sporttörténeti aranya

Amit egyelőre kijelenthetünk: ez nem Per Elofsson olimpiája! A svédek Világkupa címvédője a 30 kilométeres szabadstílusú verseny alatt a botját törte, és feladta a küzdelmet, kedden pedig a 15 kilométeres klasszikus stílusú verseny során csak az ötödik helyet tudta megszerezni, ami az elmúlt két Világkupa idényének tükrében igencsak soványka teljesítmény.

Az észtek ellenben nem aprózták el, hiszen Andrus Veerpalunak köszönhetően arany, míg Jaak Mae révén bronzérmet szállítottak hazájuknak, ami azért is hatalmas siker, mivel Észtországnak még egyetlen olimpiai érme sem volt a játékok történetében.

De nézzük csak meg az észt koreográfiát, ami két éremmel zárult. Veerpalu, aki pályafutása harmadik olimpiáján vesz részt, gyakorlatilag féltávnál átvette a vezetést az erősen kezdő norvég Anders Auklandtől, és minden ellenőrzőpontnál a legjobb részidőt produkálta, míg honfitársa, Mae a hatodik helyről kapaszkodott fel a bronzérmes pozícióba. Az ezüstérmet a norvég Frode Estil szerezte meg, aki végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, és mindannyiszor a második helyen "csekkolt".

Veerpalu győzelme hatalmas meglepetésnek számít, hiszen a Világkupákon eddig mindössze egyszer sikerült a dobogóra kerülnie, 1999-ben Ramsauban az 50 kilométeres klasszikus stílusú viadalon lett második. Igaz, a nagy világversenyeken általában csúcsformával rukkol elő, 1999-ben Ramsauban a harmadik, míg két évvel később a doppingbotrányoktól hangos lahti világbajnokságon az első helyet szerezte meg. Az észteknek ez volt az első világbajnoki aranyuk sífutásban, így nem véletlen, hogy az ország elnöke, Lennart Meeri azonnal telefont ragadott, és még azon melegében gratulált honfitársának.

Hogy most mivel lepik majd meg az érmes észt fiúkat?

Minden bizonnyal tejben-vajban, no és pezsgőben fürdetik meg Veerpaluékat.

Névjegy

ANDRUS VEERPALU

Született: 1971. február 8., Paernu

Nemzetisége: észt

Sportága: sífutás

Magassága/testsúlya: 182 cm/73 kg

Legjobb eredményei: olimpiai bajnok (15 km klasszikus stílus, Salt Lake City, 2002); világbajnok (30 km klasszikus stílus, Lahti, 2001), vb-3. (50 km klasszikus stílus, Ramsau, 1999)

SÍFUTÁS. Férfiak, 15 km, klasszikus. OB: ANDRUS VEERPALU (ÉSZTORSZÁG) 37:07.7, 2. Frode Estil (Norvégia) 37:43.4, 3. Jaak Mae (Észtország) 37:50.8, 4. A. Aukland (Norvégia) 38:08.3, 5. P. Elofsson (Svédország) 38:10.8, 6. E. Jevne (Norvégia) 38:13.6.

Nemzeti Sport 2002.02.13.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002