FONTOS


 








Alpesi sí
Harmincnégy év után nyert újra francia sízőnő aranyérmet
Montillet meglepte a favoritokat

Emlékeznek még? Négy éve a naganói téli olimpián egy francia síző, bizonyos Jean-Luc Crétier lepte meg a világot azzal, hogy a férfiaknál a nagy favoritok elől elhappolta a lesiklás aranyát. Nos, a gallok Salt Lake Cityben is robbantottak, azzal a különbséggel, hogy 2002-ben nem a férfiaknál - ott Fritz Strobl diadalmaskodott -, hanem a hölgyeknél csenték el a legfényesebb medáliát a királykategóriában. Mert minek lehet azt nevezni, ha egy olyan hölgy állhatott fel a dobogó tetejére, aki az idény során lesiklásban egyetlen dobogós helyezést sem tudott felmutatni - a legjobb eredménye a Saalbach-Hinterglemmben megszerzett hetedik helye volt -, világversenyen pedig még sohasem volt az első három között? Csakis bombameglepetésnek! Keddtől ugyanis Carole Montillet-nek hívják a lejtők királynőjét.


Carole Montillet

Amikor Montillet berobogott a célba, még csak elismerő csettintések hallatszottak, néhányan úgy vélték, ezzel a futással talán odaérhet a pódiumra is. A gall hölgy 1.52 másodpercet vert az addig vezető norvég Ingeborg Helen Markenre, ám erre többeket is képesnek tartottak a mezőnyből. Igazi értékmérőnek az addig leérkezetteket nem lehetett nevezni - az amerikai Caroline Lalive és a kisebb sérülése ellenére induló német Petra Haltmayr kivétel lehetett volna, de mindketten kiestek -, de amikor Isolde Kostner is finiselt, akkor már tudni lehetett: itt bizony valami szenzáció készülődik. A szakági Világkupában vezető olasz hölgy 45 századmásodperccel lassabban teljesítette a pályát, mint vetélytársa, és ez ilyen szinten már hatalmas különbségnek számít.

Montillet azonban nem nyugodhatott meg, hiszen a legnagyobb favorit, az utolsó hivatalos edzést megnyerő Renate Götschl még a rajtházban álldogált. Aztán nekilódult. A második ellenőrző pontnál két tized volt a hátránya, a harmadiknál három, a negyediknél pedig 84 század. És abban a pillanatban eldőlt minden. A hátralévő szakaszon ekkora differenciát már lehetetlen volt ledolgozni. Az osztrák hölgy becsülettel nekiveselkedett ugyan, de csak egyetlen századot sikerült lefaragnia, ráadásul még Kostnert sem sikerült megelőznie. "Pontosan nem tudom, hol veszítettem el ennyi időt. Az biztos, hogy a pálya sík részén hibáztam, de több bakiról nem tudok. Csalódott vagyok, hiszen az aranyért érkeztem, és az edzések alapján joggal bizakodtam abban, hogy elérem a célomat" - kesergett a verseny után az első olimpiai érmét begyűjtő Götschl.

A talán legnagyobb aranyesélyét elherdáló osztrák menete után igazából már nem maradt izgulnivalója az élen álló franciának. A kanadai Melanie Turgeon és az osztrák Michaela Dorfmeister ugyan ímmel-ámmal ráijesztett Montillet-re, az amerikai Picabo Street megpróbálta szépen lezárni a karrierjét, de valamennyien kudarcot vallottak. A franciák 1968, Marielle Goitschel szlalomaranya után ismét olimpiai bajnoki címet szereztek a hölgyek között!

"Az első pillanattól az utolsóig gázt adtam, és nagyon figyeltem, ennek ellenére nem éreztem, hogy hibátlan futás lett volna. Napok óta éreztem, hogy ez nem egy hagyományos verseny lesz, alig tudtam aludni. Sokan megkérdezték, miért hagytam ki a legutóbbi Világkupa-futamokat. Én mindig azt feleltem, hogy azért, mert pihenni akarok, és el akarok vonulni a világtól, elsősorban az újságíróktól. Természetesen gondoltam az idény közben elhunyt csapattársamra, Régine Cavagnoud-ra, és tudom, hogy ma ő is segített nekem" - nyilatkozta a célban a korábban lesiklásban egyetlen Vk-futamot sem nyerő újdonsült olimpiai bajnok.

CAROLE MONTILLET

Született: 1973. április 7., Grenoble

Nemzetisége: francia

Sportága: alpesi sí

Magassága/testsúlya: 163 cm/70 kg

Legjobb eredményei: olimpiai bajnok (lesiklás, Salt Lake City, 2002), olimpiai 14. (lesiklás és szuper óriás-műlesiklás, Nagano, 1998); vb-4. (szuper óriás-műlesiklás, Sestriére, 1997); 1x Vk-futamgyőztes

ALPESI SÍ. Nők, lesiklás. OB: CAROLE MONTILLET (FRANCIAORSZÁG) 1:39.56, 2. Isolde Kostner (Olaszország) 1:40.01, 3. Renate Götschl (Ausztria) 1:40.39, 4. H. Gerg (Németország) 1:40.49, 5. C. Rey Bellet (Svájc) 1:40.54, 6. S. Heregger (Ausztria) 1:40.56

Nemzeti Sport 2002.02.13.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002