FONTOS


 








MűKORCSOLYA
Sokba került a kanadai David Pelletier-nek az apró botlás
Berezsnaja és Sziharulidze az élen

Noha a műkorcsolyaversenyek a jégkorong után a legborsosabb szórakozást jelentik, hiszen aki valamelyik szabad programra kíváncsi, az korábban közel 400 dollárt fizetett ki a pénztárnál - most már hiába is próbálna valaki bejutni a kiemelt események valamelyikére, egyszerűen minden jegy elkelt -, már a párosok kötelezőjére majdnem tökéletesen megtelt a Salt Lake Ice Center. A szervezők becslése szerint több mint tízezren látogattak ki a jégcsarnokba, hogy a sportág nyitószámát élőben csodálhassák meg. S ezúttal érdemes volt pontosan kezdésre érkezni, hiszen a sorsolás szeszélye folytán gyakorlatilag már az első két csoportban lefutottak az éremre leginkább esélyes kettősök.

A legmagasabb pontszámot mindjárt a nyitó négyesben - pontosan harmadikként - jégre lépő kétszeres világbajnok, a naganói olimpián ezüstérmet szerző Jelena Berezsnaja és Anton Sziharulidze kapta. A krémszínű ruhában a közönség elé álló orosz páros egy lírai számra koreografálta rövid programját - a filmzene eredetileg a Lady Calif címet viseli -, ami nemcsak a pontozóknak nyerte el a tetszését, hanem a láthatóan hozzáértő közönséget is lelkes ovációra késztette.

Maguk az érdekeltek is elégedettek voltak a produkciójukkal, annál is inkább, mert a januári lausanne-i Európa-bajnokságot még sérülés miatt voltak kénytelenek kihagyni.

"Úgy vélem, a legjobbat hoztuk ki magunkból" - összegzett a nap végén röviden Jelena Berezsnaja.

Partnere, Anton Sziharulidze ugyancsak boldogan fogadta a gratulációkat: "Sok minden történt az elmúlt négy évben, jó és rossz dolog egyaránt. Az, hogy itt lehetünk, és ráadásul még jól is korcsolyázunk, óriási dolog."

A félidőt másodikként záró kanadai világbajnok Jamie Sale és David Pelletier hetedikként következett, s egészen az utolsó pillanatig tökéletesen járta féltékeny tangóját. A zárójelenetnél azonban Pelletier megbillent, és karjai között partnernőjével a jégre hanyatlott. Az apró botlást a nézők a játékosságáról ismert kettős újabb mókájának vélték, a bírók azonban nem voltak ilyen naivak, így nem maradt el a pontlevonás.

Az már örök kérdés marad, hogy amennyiben az utóbbi duónál nincs ez a kis baki, ugyanebben a sorrendben várta volna-e a kűrt a két érdekelt.

"Nem értem, mi történt. Olyan buta kis hiba volt, amit el sem hiszel, amíg ott nem vagy a jégen. Szó sincs arról, hogy elkönnyelműsködtem volna a program végét, én minden pillanatába beleéltem magam, és ez a záró mozdulatra is igaz" - védekezett Pelletier, miután néhányan a túl korai ünneplésnek tudták be a rontását.

Míg a "gigászok" küzdelmét egy ilyen apróság döntötte el, addig a harmadik helyért ha lehet, még szorosabb csata zajlott, amelyből végül a kínaiak első számú párosa, a kétszeres világbajnoki ezüstérmes Sen Hszüe, Csao Hung-po került ki győztesen, míg az olimpiai újonc, friss Európa-bajnok orosz Tatjana Totmjanyina és Makszim Marinyin a negyedik helyről várhatja a - helyi idő szerint hétfő esti - folytatást.

A házigazdák számára a legkellemesebb meglepetést kétségtelenül a hazai színeket képviselő Kyoko Ina, John Zimmerman kettős okozta, amely közvetlenül az élboly mögött - ötödikként - tudott zárni. A már a jégre lépéskor is fergeteges ünneplésben részesülő páros minden egyes kötelező elemét tapsvihar kísérte, nem véletlen, hogy Zimmerman saját bevallása szerint végig libabőrös háttal korcsolyázott.

S ha valakinek a rövid program eredményét végignézve netán hiányérzete támadna, nem találván az Eb-2. francia Sarah Abitbolt és Stephane Bernadist, annak egyszerűen az a magyarázata, hogy az ötletességéről híres duó hölgytagja az ötkarikás játékok felkészülésének utolsó fázisában sérülést szenvedett, így ha fájó szívvel is, de le kellett mondania Salt Lake City-ről.

MűKORCSOLYA. Páros. Az állás a rövidprogram után: 1. Jelena Berezsnaja, Anton Sziharulidze (orosz), 2. Jamie Sale, David Pelletier (kanadai), 3. Sen Hszüe, Csao Hung-po (kínai), 4. T. Totmjanyina, M. Marinyin (orosz), 5. Kyoko I., J. Zimmerman (amerikai), 6. M. Petrova, A. Tyihonov (orosz)

Nemzeti Sport 2002.02.11.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002