FONTOS


 








Akik hiányoznak majd a mormon fővárosból
Sztárok a televízió előtt

Vannak olyan versenyzők, akik az elmúlt esztendők során nagy alakjai lettek sportáguknak. Eredményességük és egyéniségük miatt is kiemelkedtek a mezőnyből, kedvenceivé váltak a médiának, ám valamilyen oknál fogva nem állhatnak rajthoz a február 8-án kezdődő téli olimpiai játékokon, csak a pálya széléről vagy a televízió képernyője előtt ülve kísérhetik figyelemmel a versenyeket.

Nézzük meg, kik azok, akik nagyon hiányoznak majd az ötkarikás eseményről...

Kezdjük a sort az osztrák Hermann Maierrel, aki 1997 óta a férfi alpesi mezőny legnagyobb sztárja. A naganói olimpián először a lesiklásban produkált horrorisztikus esésével hívta fel magára figyelmet, majd azzal, hogy a szuper-óriásműlesiklás és az óriás-műlesiklás aranyát is ő nyerte meg.

Nos, Maier tavaly augusztusban motorbalesetet szenvedett, amely után az is kérdésessé vált, hogy folytathatja-e pályafutását. Az orvosok szerencsére remek munkát végeztek, így Herminátor újra lécet csatolhat a 2002-2003-as Világkupa-sorozatban.

Folytassuk egy másik olimpiai bajnokkal, a férfi m?lesiklás aranyérmesével, a norvég Hans-Petter Buraasszal, aki még tavaly májusban egy edzés során szenvedett súlyos sérüléseket, és azóta is a visszatérésben reménykedik.

Az osztrákok két friss sérülttel tudnak hozzájárulni a maródiak listájához, a kitzbüheli lesiklóedzés után Josef Strobl, a műlesiklóversenyt követően pedig a műlesikló-specialista Mario Matt kötött ki a kórházban. Előbbinek térdét, utóbbinak pedig kulcscsontját kellett megműteni, így sirathatják az olimpiai részvételt.

Ha a jeges sportágakban kutakodunk, akkor elsőként a Sarah Abitbol, Stephane Bernadis párost kell kiemelni. Az Európa-bajnoki ezüstérmes kettősből a múlt héten Abitbol szenvedett Achilles-ín-szakadást, így haza kellett utazniuk a tengerentúli, logani edzőtáborból.

És akkor egy örömtelibb távolmaradás: az elmúlt tíz esztendő legkiválóbb gyorskorcsolyázója, a naganói olimpia aranyérmese, a német Gunda Niemann-Stirnemann gyermekáldás miatt bejelentette visszavonulását.

Betiltották a csodacipők használatát

SALT LAKE CITY. Bár az ötkarikás gyorskorcsolyaversenyeket több hónapos titkolózás előzte meg a sportszergyártó cégek részéről, mégis forradalmi újítások nélkül áll rajthoz a mezőny Salt Lake Cityben. A szenzáció elmaradása elsősorban annak a következménye, hogy a nemzetközi szövetség (ISU) az utolsó pillanatban betiltotta a chipvezérlés?, Hollandiában 200 ezer euróért kifejlesztett "csodacipők" használatát az olimpián. A csúcstechnológiával felszerelt találmányban egy apró készülék gondoskodik a pengék nyitásáról, beállítástól függően 6-8 lépésenként. Nem látható majd a játékokon a német Anni Friesinger 2000 euróba kerülő modellje sem, amely szénszálas felfüggesztése révén 100 grammal könnyebb az átlagos cipőnél. A világbajnok az erfurti Eb-n egy bukás során eltörte a "karbontorpedót", amely így használhatatlanná vált. Inkább pszichológiai hadviselésnek számít egy amerikai cég új ruhája: a szélcsatornában tesztelt "fecskebőrtől" (Swift Skin) a szakemberek nem várnak komoly előrelépést.

Eberharter és Götschl keresett a legjobban

BÉCS. Az olimpiai szünetet megelőzően két osztrák, Stephan Eberharter és Renate Götschl vezeti a kereseti listát az alpesi sí Világkupában. A férfiaknál a legutóbb St. Moritzban győztes klasszis eddig 332 558 eurót (83 millió forint) keresett, míg a női Vk-rangsor második helyén álló honfitársa 180 334-nél (45 millió forint) tart. Az idényrekordot szintén egy osztrák, a tavalyi lábtörése után még csak lábadozó Hermann Maier érte el két éve: akkor Herminátor 6.1 millió schillinget (110 millió forint) kasszírozott.

A kereseti lista. Férfiak: 1. Eberharter (osztrák) 332 558 euro, 2. Miller (amerikai) 182 300, 3. Aamodt (norvég) 137 269. Nők: 1. Götschl (osztrák) 180 334, 2. Dorfmeister (osztrák) 159 000, 3. Pärson (svéd) 140 334

Janica Kostelic viszi a horvát lobogót

ZÁGRÁB. A 2000-2001-es szezon összetett Világkupa-győztese, Janica Kostelic viszi majd a horvát lobogót a téli olimpia megnyitóünnepségén. Ezt a döntést a horvát olimpiai bizottság hozta meg hétfői ülésén. Janica mellett Igor Boraska bobversenyző (egyébként a vb-ezüstérmes evező nyolcas tagja) volt a jelölt. Boraska ugyanis az egyetlen horvát sportoló, aki a nyári olimpia után a téli olimpiai játékokon is részt vesz. A horvát küldöttségben 14 sportoló és 15 funkcionárius kapott szerepet, és az amerikai út hatmillió kunába kerül a HOB-nak.

Nem engedik el Sergei Zoltokot

MINNESOTA. A Minnesota Wild vezetősége nem engedte el Sergei Zoltok lett jégkorongozót a pénteken kezdődő téli olimpiára. Az észak-amerikai profiligában (NHL) szereplő kiváló játékosra nagy szüksége lett volna a válogatottnak, amit az is jelez, hogy maga Andris Berzins miniszterelnök járt közben az érdekében. A minnesotai döntéshozók azonban ezzel együtt hajthatatlannak bizonyultak. Zoltok, aki az idény során 12 gólt lőtt, így a klubcsapatában lép jégre a játékok idején.

Harminckilenc dél-amerikai résztvevő

SALT LAKE CITY. A nem éppen a téli sportokról híres Dél-Amerika is képviselteti magát Salt Lake Cityben: hat ország 39 versenyzője vesz részt a játékokon. Argentína és Brazília küldöttsége a legnépesebb: 11-11 sportolójuk érkezett Utah állam fővárosába. A legjobb szereplésre Thomas Grobnak volt esélye: a chilei síelő négy éve Naganóban az alpesi összetettben a 11. helyen végzett, és Salt Lake Cityben is a húszba kerülésről álmodott, ám a versenyző a pénteki edzés közben bukott és lábtörést szenvedett, így nem állhat rajthoz az olimpián

Jovanovic súlyosbított büntetése

SALT LAKE CITY. A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (TAS) döntése értelmében két évig nem versenyezhet Pavle Jovanovic amerikai bobos, aki a december 29-én elvégzett doppingvizsgálaton bukott meg. Az Egyesült Államok sportbírósága néhány napja 9 hónapos eltiltással sújtotta a 25 esztendős sportolót, aki azonban ebbe nem törődött bele, és a TAS-hoz fordult. Érvelését arra alapozta, hogy a tiltott szer (norandrosztenedione) táplálékkiegészítővel, a tudta nélkül került a szervezetébe. Várakozásával ellentétben azonban a TAS nemhogy csökkentette vagy eltörölte volna a büntetést, hanem súlyosbította azt. Ezzel véglegessé vált, hogy a kettesben és négyesben is az esélyesek között számon tartott bobos nem indulhat az olimpián.

Sebestyén Svédországban készül

STOCKHOLM. Egyelőre még Svédországban készül a Salt Lake City-i téli olimpiára Sebestyén Júlia. Az 1998-as naganói játékokon 15. helyezett m?korcsolyázó vasárnaptól egy hetet Magyarországon tölt, és csak ezt követően utazik az Egyesült Államokba.

"Nem tartok a repüléstől és a versenytől sem - mondta Sebestyén. - Bízom a szervezők ígéretében, mely szerint mindent megtesznek a biztonságunk érdekében. Az olimpiai szerepléstől sem félek, ha hibátlanul be tudom mutatni a gyakorlatomat, nem lehet gond."

A síugrók a legfrissebbek

SALT LAKE CITY. Magyar idő szerint, a sánc tesztelését követően, 18 órakor a 90 m-es középsáncon a síugrás selejtezőivel már a hivatalos megnyitót megelőzően elkezdődik a Salt Lake City-i téli olimpia. A versenyzőkre három csoportban két-két ugrás vár. A Világkupa első 15 helyezettje automatikusan résztvevője a vasárnapi döntőnek, amely várhatóan a japánok, a finnek, a németek és az osztrákok, valamint a Vk-ban vezető lengyel Adam Malysz csatáját hozza az érmekért. A XIX. téli olimpia megnyitójára szombat hajnali 3 órakor kerül sor, a játékokon 77 ország 2531 sportolója, köztük 25 magyar vesz részt.

Lipiczky Ágnes, Nemzeti Sport 2002.02.09.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002