FONTOS


 








Felvonták a magyar zászlót

Felvonták a magyar zászlót Salt Lake Cityben az olimpiai falu nemzetközi zónájában. Thuri Baily, a város híres profi kosárlabdacsapatának kiválósága, a falu ügyeletes polgármestere köszöntötte a főtér színpada előtt felsorakozott magyar csapatot, valamint Andorra, Grúzia és Tajpej sportolóit. Az ünnepélyes eseményt az egyes számú iskola énekkara nyitotta meg, majd a polgármester beszéde következett. Az állam, a város nevében üdvözölte a sportolókat, maradandó élményeket és nem utolsó sorban sok szerencsét, jó szereplést kívánt a világ legnagyobb sporteseményén, az olimpián. Ezt követte a csapatok vezetőinek köszöntése, a polgármester ajándékokkal kedveskedett Molnár Zoltánnak, majd a Himnusz akkordjaira felhúzták a zászlót, s ezzel a magyar sportolók immár hivatalos lakói lettek az olimpiai falunak.

A magyarok tetszetős egyenruhájukban, hosszú fekete felöltőben, piros sállal és fekete kalappal igazán jól néztek ki. Az ünnepség végén az érdeklődők s az iskolások egyenként fogtak kezet a magyarokkal, s nemzeti szín? kis zászlókkal ajándékozták meg őket.

Az ünnepségről Schmitt Pál és Aján Tamás, a MOB elnöke és főtitkára igazoltan maradt távol, hiszen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 113. ülésén éppen szavazás folyt, alelnököt, vb-tagokat és új tagokat választottak.

A NOB ülés egyik magyar vonatkozása, hogy elsősorban Thomas Bach alelnöknek, a németek montreali tőrvívó olimpiai bajnokának heves tiltakozása nyomán még nem véglegesítették az athéni műsorban a nemzetközi vívószövetség tervezett reformját, ami a vegyes csapatok pástra lépését illeti. Úgy döntöttek, hogy majd csak a Lisszabonban sorra kerülő idei világbajnokság után határoznak. Ez viszont a görögöknek nem tetszett, hiszen a NOB szabályzata szerint két évvel az olimpia előtt véglegesíteni kell a játékok műsorát.

Az olimpiai faluba visszatérve a műkorcsolyázó Tóth Zoltán már két edzést is tartott, szerda délután a verseny színhelyére kapott edzésbeosztást.

"A körülmények tökéletesek, és most már valóban csak Zolin múlik... Ha ugrásait hibátlanul végre tudja hajtani, akkor bekerülhet az első huszonnégy közé" - mondta az esélyekről edzőnője, Kulcsár Zsófia.

A sízők, sílövők és sífutók, vagyis akik már kiköltöztek Soldier Hollowba, nem vettek részt a zászlófelvonáson, inkább érthetően az edzést választották.

"A sílövőpálya ismerős, hiszen itt rendezték tavaly a Világkupa egyik futamát - mondta a pályáról Rosivall Zoltán edző. - Az északiak pályája azonban hallatlanul nehéz, az emelkedők meredekek, nagyon kemények, és valahogy a hó minősége, halmazállapota is más, mint Európában."

A csapat szerda késő délután tovább bővült, hiszen Calgaryból a férfi bobosok, a gyorskorcsolyázók és rövid pályás gyorskorcsolyázók is megérkeztek.

Az idő különben tovább enyhült, éjszaka -10 és -15 fok között van a hőmérséklet, de amint úgy tíz óra körül kisüt a nap, kellemes az idő, bár ekkor is a nulla fok alatti a hideg.

Nemzeti Sport 2002.02.07.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002