FONTOS


 








Rogge összeférhetetlenségi nyilatkozatot kér a NOB-tagoktól
Minneapolisi mizéria

Vasárnap késő délután meglepetés érte Salt Lake City nemzetközi repülőterén a magyar szálláscsináló triumvirátust, Molnár Zoltánt, Babati Lajost és Nagy Zsigmondot. Az előzetesen visszaigazolt és jelzett járattal ugyanis csak Tóth Zoltán m?korcsolyázó és edzője, Kulcsár Zsófia érkezett meg. A többiek, vagyis a sízők, sílövők, edzőik, valamint az egészségügyi csoport három tagja ötórás várakozásra kényszerült Minneapolisban, és csak késő este érkezett meg a téli olimpia városába.

"Sajnos pontatlan visszaigazolást kaptunk, amit most nem kívánok minősíteni" - mondta érthetően felindultan Molnár Zoltán, a csapat vezetője.

A lényeg azonban az, hogy a magyar csapat nagyobb csoportja megérkezett, és szerencsére csak egyetlen csomag kallódott el. A szervezők figyelmességére jellemző, hogy a sífutókat és a sílövőket - akik versenyhelyszíneik közelében, a várostól 75 km-re fekvő Soltier Hollowban laknak majd - az első két napra az olimpiai falu vendégszállójában helyezték el, méghozzá díjmentesen.

Ezzel a sízők közül már csak az utolsó pillanatban olimpikonná előlépett Holló Mátyás és a Washington közelében élő alpesi síző Vastag-Regős Márta hiányzik, és később csatlakoznak a csapathoz a Calgaryban tréningező rövid pályás gyorskorcsolyázók, gyorskorcsolyázók és bobosok, illetve a m?korcsolyázó Sebestyén Júlia.

A korábbi előrejelzésekkel szemben - amelyek -25 C-fokról szóltak - az idő valamelyest enyhült, éjszaka -10, -15 fokos a hőmérséklet, és nappal, ha süt a nap, 0 és -5 fok között van a hőmérséklet. S mivel a szél nem fúj, azt lehet mondani, kellemes, télies az időjárás.

Míg a sportolók már a megnyitót várják, addig a NOB tisztségviselői már munkához láttak, ugyanis az Abravanel Hallban ünnepélyes külsőségek között megnyitották a NOB 113. teljes ülését. Szót kapott a kormányzó, a szervezőbizottság vezetője, az amerikai olimpiai bizottság elnök asszonya, és természetesen Jacques Rogge, akinek elnökké választása óta ez volt az első hosszabb beszéde, ami programnak is beillett, és elsősorban a volt olimpikonok nagyobb szerepvállalását, a nők további bevonását a sportszervezetek vezetésébe, valamint lehetőségeik bővítését elemezte, illetve szorgalmazta, ami nem tekinthető különösebb újdonságnak. Beszélt azonban a szükséges reformok következetes folytatásáról is.

Az amerikai szónokokat magabiztosság és hallatlan hazaszeretet jellemezte, amit Michael Leavitt kormányzó így öntött szavakba: "Utah állam és Salt Lake City minden lakosának szíve együtt dobban a téli olimpia sikeréért."

A szupermodern Hallban egyébként Schmitt Pál is szerephez jutott. Protokollfőnöki minőségében méltatta a Rice-Eccles család érdemeit. Volt miről beszélnie, hiszen a dúsgazdag família építtette újjá a megnyitó- és záróünnepély ötvenezer nézőt befogadó stadionját és a város fiataljai számára több ezer belépőt vásárolt, hogy az új nemzedék szemtanúja lehessen az olimpiai játékoknak. A család legifjabb képviselője zavarában alig-alig akart felmenni a színpadra, ahol Jacques Rogge a NOB legmagasabb kitüntetését, a Pierre Coubertin-emlékérmet akasztotta a nyakába.

A hanyag eleganciával öltözött, nyakkendőt sem viselő Raymond T. Grant, az olimpia m?vészeti programigazgatója nagyon humorosra vette szerepkörét, míg Jubilant Sykes, a New York-i Metropolitan színes bőr? baritonistája és a mormon egyház négyszáz tagú kórusa óriási sikert aratott.

Hétfő reggel tehát megkezdődött a NOB teljes ülése. A napirend váratlanul bővült, a végrehajtó bizottság ugyanis Jacques Rogge javaslatára elfogadta, hogy a NOB-tagoknak afféle összeférhetetlenségi nyilatkozatot kell tenniük. Ebben fel kell tüntetni az illető polgári foglalkozását és valamennyi üzleti érdekeltségét. Ezzel kívánják csökkenteni a korrupció lehetőségét. Kizárólag a NOB, az olimpiai mozgalom érdekeit kell szem előtt tartani, az egyes döntéseknél nem befolyásolhatja őket személyes érdekeltség. Mindez, ha a rendelkezést komolyan veszik, márpedig Rogge elnök határozottsága, következetessége alapján erre lehet számítani, a NOB több prominens tagjának nehézséget okozhat. Hogy csak két példát említsünk, Tomas Bach olimpiai bajnok tőrvívó, aki a Mercedes felügyelőbizottságának tagja vagy Jean Claude Killy háromszoros olimpiai bajnok francia síző, aki a Coca-Cola francia vezérigazgatója egyáltalán nem lelkesedett az új javaslatért.

Víz helyett pezsgő és bor

SALT LAKE CITY. Többször olvastuk, hallottuk és mondtuk, hogy Salt Lake Cityben szigorúan tilos az alkohol, és a mormon vallást követő emberek nem is nagyon fogyasztanak szeszes italt. Nos, minderre alaposan rácáfoltak a NOB-ülés ünnepélyes megnyitásán történtek. A nagyszabású fogadáson ugyanis elnökünk, Schmitt Pál felesége, az egykori kiváló tornásznő, Makrai Katalin ásványvizet kért, mire a felszolgálónő udvariasan azt válaszolta: "Asszonyom, igazán sajnálom, de itt csak bort és pezsgőt szolgálunk fel...".

Ingyenmasszázs az újságíróknak

SALT LAKE CITY. A pénteken kezdődő Salt Lake City-i téli olimpia szervezőbizottsága masszőröket vett fel, akiknek a sajtóközpontban a derék- és ízületi fájdalmakra panaszkodó újságírók ellátása lesz a feladatuk. "A napi többórás ülőmunka következtében előfordulhat, hogy a sajtó képviselőinek elgémberednek a tagjai. Ezért gondoltuk úgy, hogy akik igénylik, ingyen masszíroztathatják magukat" - mondta a SLOC egyik munkatársa.

Gretzky választ vár

KANADA. Wayne Gretzky, a kanadai jégkorong-válogatott szakmai igazgatója kijelentette, hogy csak az egészséges játékosokra számít a február 8-án kezdődő Salt Lake City-i téli olimpián. "Aki most nincs legalább 70 százalékos állapotban, az biztosan nem kerülhet csúcsformába a játékokig. Remélem, az érintettek napokon belül jelezni fogják, hogy vállalják-e a szereplést" - mondta az 1999-ben visszavonult négyszeres Stanley Kupa-győztes legenda. Az utóbbi hetekben a kanadai kerettagok közül Eric Lindros és Theoren Fleury (mindkettő New York Rangers), Mario Lemieux (Pittsburgh Penguins), Owen Nolan (San Jose Sharks), Ryan Smith (Edmonton Oilers), valamint Joe Thornton (Boston Bruins) bajlódott kisebb-nagyobb sérüléssel. Elsősorban tőlük vár mielőbbi választ Gretzky.

Javult a nemek aránya

SALT LAKE CITY. A téli olimpiák eddigi történetében Salt Lake Cityben indul majd a legtöbb versenyzőnő. Amíg 1924-ben Chamonix-ban, az első havas-jeges játékokon öt, addig a pénteken kezdődő eseményen már a résztvevők 38 százaléka képviseli a gyengébbik nemet. Legutóbb Naganóban az arány 36 százalék volt. A 78 versenyszámból a nők 37-ben küzdenek az érmekért.

Abitbol Achilles-ín-szakadást szenvedett

LOGAN. Sérülés miatt nem vesz részt a pénteken kezdődő Salt Lake City-i téli olimpián a Sarah Abitbol, Stéphane Bernadis alkotta francia páros. A januári, lausanne-i Európa-bajnokságon ezüstérmes szerző kettős, amely a legötletesebb k?rrel lepte meg a svájci közönséget - a koreográfiát a morbid Adams családról szóló film betétdalaira készítették - már a Utah állambeli Loganben készült a játékokra, amikor edzésen, egy ugrásnál Abitbolnak elszakadt az Achilles-ina. A kettőst a dobogóra is esélyesként tartották számon, így különösen fájó a kiesésük.

Sandis Prusis fellebbez

LETTORSZÁG. A nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordult Sandis Prusis világbajnoki negyedik helyezett lett bobos, aki a NOB döntése értelmében nem vehet részt a Salt Lake City-i játékokon. A 36 éves versenyzőt november 9-én, az olimpia futamainak is helyet adó Park City-i pályán ellenőrizték, és a doppingvizsgálat nandrolon jelenlétét mutatta ki a szervezetében. A nemzetközi szövetség visszamenőleg háromhónapos eltiltással sújtotta őt, így még időben, február 9-én lejárt volna a büntetése, a NOB viszont nem járult hozzá, hogy elinduljon a játékokon. A tárgyalásra az AFP szerint kedden kerül sor, ítélethirdetés szerdán várható.

Jang Jang A világcsúcsa

CALGARY. A pénteken rajtoló Salt Lake City-i olimpiára készülő kínai Jang Jang A 1:31.191 perces világcsúccsal nyerte a női 1000 m-es számot a Calgaryban zajló nemzetközi rövid pályás gyorskorcsolyaversenyen. A régi rekordot is a 25 éves ázsiai versenyző tartotta 1:31.871-gyel, ezt az eredményt szintén a kanadai városban érte el, a tavaly október 21-én rendezett Világkupán. A hétfőn második kanadai Marie-Eve Drolet is a régi világcsúcson belüli idővel (1:31.460) ért célba.

Hóban nem lesz hiány

SALT LAKE CITY. A Salt Lake City-i olimpia szervezői egyvalamit biztosra ígértek, hogy Naganóval ellentétben - csak emlékeztetőül, négy éve igen sok gondot okozott a kevéske csapadék - náluk nem lesz hiánycikk a hó. Amint azt a kép is mutatja, inkább az ellenkezőjétől lehet tartani, hiszen a hódeszkások pályája mellett - ahol az indián őslakosok lakhelyeit idéző sátrak várják majd a látogatókat - hómunkásokat kellett bevetni. Most már csak azért kell drukkolni, hogy csak mértékkel enyhüljön tovább az idő, mert ellenkező esetben nem lapátolókat, hanem úszómestereket kellene bevetni.

Vad Dezső, Nemzeti Sport 2002.02.05.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002