FONTOS


 








Olimpiai hírek
Bekecs új puskát kapott

Bekecs új puskát kapott

SALGÓTARJÁN. A második téli olimpiáján induló Bekecs Zsuzsát kedden örömteli meglepetés érte. A Salt Lake Citybe készülő salgótarjáni sílövőnőt a Nógrád Megyei Önkormányzat nevében Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte, és a politikus az összejövetel fénypontjaként átadott a sportolónőnek egy új Anschütz tipusú biatlonos puskát, amelyet a nógrádi országggyűlési képviselők és jelöltek vásároltak néhány helybéli szponzor segítségével. Bekecs számára már csak azért is jól jött a mintegy 750 ezer forint értékű új fegyver, mert eddig azzal a puskával lőtt, amelyet még salgótarjáni elődje és példaképe, Bereczki Brigitta kapott az 1992-es albertville-i ötkarikás játékok előtt.

Öten tudják, ki gyújtja meg a lángot

SALT LAKE CITY. Csak öten tudják, hogy ki gyújtja meg február 8-án Salt Lake Cityben a 19. téli olimpia megnyitóünnepségén a lángot. "Reméljük, hogy az illető nevét sikerül az utolsó pillanatig titokban tartani" - mondta Mitt Romney, a szervezőbizottság (SLOC) elnöke. Romney mellett még a SLOC két menedzsere, Fraser Bullock és Scott Givens, a megnyitó producere, Don Mischer, valamint az NBC tévécsatorna sportigazgatója, Dick Ebersol a "nagy titok tudója". Amerikai sajtóértesülések szerint elképzelhető, hogy az 1936-os berlini ötkarikás játékok óta először -ekkor vezették be az olimpiai fáklyával a váltófutást - nem egy személyt, hanem egy egész csapatot ér ez a megtiszteltetés. Szombaton Los Angelesben ugyanis ismét összeáll az Egyesült Államok 1980-as jégkorong-válogatottja, amely a Lake Placidben rendezett téli olimpián emlékezetes győzelmet aratott a híres szovjet együttes ellen. A hajdani sikercsapat az észak-amerikai profi jégkorongliga All Star-gáláján barátságos mérkőzést játszik, majd Salt Lake Citybe utazik.

Nilsson 2006-ig lesz svéd kapitány

SVÉDORSZÁG. A svéd jégkorongszövetség 2006-ig meghosszabbította Hardy Nilsson szövetségi kapitány szerződését. A szakember így nemcsak a február 8-án kezdődő Salt Lake City-i téli olimpián, hanem a négy év múlva sorra kerülő torinói játékokon is a válogatott vezetője lesz. Irányításával Svédország bronzérmes volt a tavalyi németországi világbajnokságon, s ő számít az egyik legsikeresebb európai klubedzőnek is: a Djurgardennel kétszer, Németországban a Kölner Haien (3), a Hedos München (1) és a Düsseldorfer EG (1) csapatával összesen ötször nyert bajnokságot.

A költségvetés az egekbe szökik

EGYESÜLT ÁLLAMOK. Az Egyesült Államok lakosságának a jövő pénteken kezdődő Salt Lake City-i téli olimpia tízszer akkora adóterhet jelent, mint az 1996-os atlantai nyári játékok. "Nagyon rossz irányba haladunk" - mondta Mitt Romney, a szervezőbizottság (SLOC) elnöke. Minden házigazda arra törekszik, hogy ő legyen a legjobb, ez azonban egyre több pénzbe kerül. A játékok költségvetése majdnem kétmilliárd dollár, ez több, mint a korábbi hat amerikai olimpia összes kiadása. A SLOC 1.3 milliárddal, a kormány 392 millióval, Utah állam 200 millióval járul hozzá a lebonyolításhoz. A legtöbbet a biztonsági előkészületekre (320 millió dollár) és az informatikai rendszer kialakítására (310 millió) kellett költeni, a létesítmények 247.4 millióért készültek el. A jegyeladásokból származó bevétel minden korábbi rekordot megdönt: a SLOC 180 milliót tervezett, ezt a határt már decemberben sikerült átlépni. Most fordul elő utoljára, hogy a közvetítési jogdíjak értékesítéséből származó bevételek 60 százalékát a szervezők kapják. A 2004-es athéni nyári olimpiától a házigazdák egy 1995-ös NOB-döntés értelmében már csak 49 százalékos részesedéssel számolhatnak.

Eddig 24 doppingteszt pozitív

SALT LAKE CITY. A téli játékok történetében a jövő pénteken kezdődő Salt Lake City-i olimpián kerül majd sor a legtöbb doppingellenőrzésre. Várhatóan az indulók több mint húsz százalékát tesztelik. Az elmúlt évben 75 országban összesen 3500 vizsgálatot végeztek edzések közben a havas-jeges sportágakban, ebből az utóbbi két hónapban 1200-at. Eddig 24 versenyző tesztje bizonyult pozitívnak. Az egyik fő cél, hogy az utóbbi idők legelterjedtebb tiltott teljesítménynövelő szerét, az EPO-t kiszűrjék. Ennek érdekében 900 résztvevőt ellenőriznek majd a kombinált vér- és vizeletvizsgálattal.

Jovanovicot eltiltották

EGYESÜLT ÁLLAMOK. Pavle Jovanovic az Egyesült Államok sportbíróságánál tiltakozik kizárása ellen. A bobos azért maradt ki az olimpiai csapatból, mert megbukott a doppingvizsgálaton. "Soha, semmit sem szedtem, és a jövőben sem fogok" - mondta Jovanovic. "Tisztában vannak ezzel a szövetségben is, nem tudom, hogy miért akarnak mindenképpen eltiltani." A versenyző december 29-én az amerikai olimpiai válogatót követő ellenőrzésen bukott le, szervezetében az anabolikus szteroidok közé tartozó norandrosztenedione-t találtak. "Emberileg semmi bajunk nincs Jovanoviccsal, de ha pozitív a doppingtesztje, akkor nem engedhetjük, hogy részt vegyen az olimpián"- jelentette ki Matt Roy, az amerikai szövetség (USBSF) igazgatója. "Nem vagyunk nyomozók, mi csak a vizsgálati eredmények alapján döntöttünk." Az eset érdekessége, hogy Jovanovic - Todd Hayesszel párban - vezet a kettes bob Világkupában, ezért nem kellett elindulnia a válogatón, automatikusan résztvevője lehetett volna a játékoknak. Az Amerikai Olimpiai Bizottság a NOB-tól engedélyt kapott arra, hogy feltételesen Jovanovicot is benevezze, de a bobos csak akkor állhat rajthoz, ha jogerős felmentő ítélet születik az ügyében.

Nem indulhat a kuvaiti síző

KUVAIT. Minden igyekezete ellenére nem vehet részt a jövő pénteken kezdődő Salt Lake City-i téli olimpián a kuvaiti Basar el-Huneidi.A 39 éves óriásműlesiklás-specialista(!) a télen a FIS-sorozat - ez a harmadosztályt jelenti a Világkupa és az Európa-kupa mögött - valamennyi versenyén részt vett, mégsem gyűjtött elegendő pontot az ötkarikás szerepléshez. "Az olimpiai mozgalom a barátságról és az egymástól távol élő emberek kapcsolatáról szól. A szigorú feltételek miatt azonban a kis országok kimaradnak ebből az élményből" - mondta szomorúan az évente 5 hónapot Ausztriában tartózkodó el-Huneidi. A közel-keleti versenyző akkor kapott kedvet a hazájában szokatlan sportághoz, amikor meghallotta, hogy 1960-ban Squaw Valleyben egy libanoni síelő is szerencsét próbált.

Az amerikaiak örülnek az olimpiának

SALT LAKE CITY. Az amerikai AP hírügynökség közvélemény-kutatása szerint az Egyesült Államokban a megkérdezettek 60 százalékát érdekli a február 8-án kezdődő Salt Lake City-i téli olimpia, és a többség nem tart terrortámadástól. A http://www.mob.hu című internetes honlapon olvasható listából ugyanakkor az is kiderül, hogy Alaszka és Hawaii kivételével az ország valamennyi államában gyűjtött adatok alapján a felmérésben résztvevők öt százaléka nagyon valószínűnek tart egy merényletet. Az amerikaiak egyébként örülnek az olimpiának, amit az is mutat, hogy sokkal többen látják azt előnyösnek (60-29 százalék arányban, 11 százalék nem tudta eldönteni), mint hátrányosnak. Hogy a nagy esemény megfelelő színvonalú lebonyolításához nélkülözhetetlenek a támogatók, azt a megkérdezettek 68 százaléka vallja. A mostani lesz minden idők legdrágább téli olimpiája, a kétmilliárd dolláros költségvetés ötödét az adófizetők állják. Az ezzel kapcsolatos kérdésre, mely szerint szabad-e közpénzt költeni egy ilyen rendezvényre, 63 százalék adott nemleges választ.

Stréhliék enyhülésre várnak

CALGARY. A magyar női bobválogatott egyelőre csak fedett pályán gyakorolhatja a rajtolást a calgaryi speciális csarnokban, ahová egyhetes edzőtáborba utazott el Stréhli Ildikó kormányos és Kürti Éva fékező. Az erősítő gyakorlatok mellett csak erre van lehetősége a kettősnek, ugyanis az 1988-as téli olimpia helyszínén rettenetesen hideg az idő, két nappal korábban például -33 fokot is mértek.

Vízumgondok az oroszoknál

OROSZORSZÁG. Több egykori orosz versenyzőnek és sportdiplomatának hiányzik még a vízuma a február 8-án kezdődő Salt Lake City-i téli olimpiára. A hatvanas években összesen hat elsőséget begyűjtő Ligyija Szkoblikova gyorskorcsolyázó, a kétszeres bajnok Vjacseszlav Vegyenin, valamint Samil Tarpiscsev NOB-tag - aki egyben az Orosz Tenisz Szövetség elnöke is - még vár a beutazási engedélyre. Alekszandr Ratner, az Orosz Olimpiai Bizottság szóvivője felháborítónak és érthetetlennek tartja az amerikaiak szigorát: "Nagyon nehéz felfogni, hogy a játékoknak otthont adó ország először mindenkinek küld meghívót, aztán különféle okok miatt nem akarják beengedni őket."

Albert herceg újra bobba száll

MONTE-CARLÓ. Albert monacói herceg Salt Lake Cityben is a hercegség bobcsapatának tagja lesz. Stephanie és Caroline hercegnő bátyja már rutinos versenyzőnek számít majd a jégkatlanban, érmes reményeket ennek ellenére nem dédelget. Hogy számára a részvétel a fontos, mi sem bizonyítja jobban, mint a Monte-Carló-i olimpiai csapat búcsúztatásakor készült kép, ahol büszkén húzta ki magát fess formaruhájában.

Nemzeti Sport 2002.01.30.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002