FONTOS


 








Az MTV 230 órában közvetít

A Magyar Televízió összesen 230 órában tudósít a február 8. és 24. között sorra kerülő Salt Lake City-i téli olimpiáról, ebből 160 óra lesz az élő közvetítés. Az ötkarikás műsorok már kora este elkezdődnek, de a nyolcórás időeltolódás miatt a versenyek elsősorban éjjel kerülnek képernyőre. Azok a szurkolók, akik nem akarnak ébren maradni, a másnapi két összefoglalóban értesülhetnek az eseményekről. "A megnyitót és a záróünnepséget, valamint a magyar indulók szereplését biztosan élőben láthatják a nézők" - mondta Nyári Zsolt, az MTV sportosztályának megbízott vezetője. "Az éjszaka legfontosabb pillanatait azonban másnap délelőtt és délután is megismételjük egy-egy órában, így senki sem marad le semmiről." A Telesport összesen 11 fős csapattal utazik a játékokra, a versenyeket hat riporter kommentálja majd. Nyári üzleti titokra hivatkozva nem árulta le, hogy az MTV Rt.-nek pontosan mennyibe kerül a közvetítéssorozat. Magyarország nyugati szomszédja, a téli sportok több szakágában klasszisokkal rendelkező Ausztria állami csatornája, az ORF 3.5 milliárd forintnak megfelelő eurót költ a műsorokra: összesen 300 órát ad majd élőben Salt Lake Cityből, 140 fős apparátus, öt közvetítőkocsi és 23 kamera segíti a zökkenőmentes munkát.

Hitelesítették a doppinglabort

SALT LAKE CITY. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kedden hitelesítette a február 8-án kezdődő téli játékok alatt ideiglenesen működő Salt Lake City-i doppinglaboratóriumot. A tervek szerint az ötkarikás esemény 17 napja alatt körülbelül 1000 vizelet-, illetve vérmintát ellenőriznek majd.

Rohammunka kell a kosárcsarnok átalakításához

SALT LAKE CITY. Mitt Romney, a Salt Lake City-i téli olimpia szervezőbizottságának (SLOC) elnöke az időjárás miatt aggódik, illetve attól tart, hogy az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA) szereplő Utah Jazz csarnokát nem sikerül időben átalakítani a m?korcsolya- és rövid pályás gyorskorcsolyaversenyekre. "Sajnos a hóesést nem tudjuk szabályozni. Ha a játékok alatt sokat havazik, akkor komoly gondot okozhat a résztvevők szállítása. Megpróbáltunk mindenre felkészülni, remélem, az időjárás nem húzza keresztül a számításainkat."

A Utah Jazz csak hat nappal a korcsolyaversenyek előtt engedi át csarnokát a SLOC-nak. "Ez a legnagyobb kihívás, ennyi idő alatt kell mindent megfelelően előkészíteni. Előzetesen nyolc napot terveztünk az átalakításra, nem tehetünk mást, éjjel-nappal dolgoznunk kell, ha nem akarunk nagyon kellemetlen helyzetbe kerülni." Romney elégedetten beszélt arról, hogy a jegyek 88 százaléka 172 millió dollárért már elkelt. A megnyitóra még kapható 500 belépő, darabonként 885 dollárért. "Biztos vagyok benne, hogy napokon belül ezeket is eladjuk."

Friesinger nem kockáztat

NÉMETORSZÁG. Anni Friesinger nem vesz részt a Salt Lake City-i téli játékok nyitó- és záróünnepélyén. A világ- és Európa-bajnok német gyorskorcsolyázónő terrortámadástól tart, ezért csak a versenyek idején jelenik meg a nyilvánosság előtt. "Természetesen én is beköltözöm az olimpiai faluba, mert úgy érzem, ott valóban nem eshet bajunk. Lehet, hogy a többiek nem félnek, én azonban nem tudtam túltenni magam a szeptember 11-i New York-i eseményeken." Friesingert aggasztja, hogy a szervezők naponta kijelentik: mindenki tökéletes biztonságban lesz. "Tudom, hogy ezzel szeretnék megnyugtatni a résztvevőket, ugyanakkor a terroristák ezt provokációként is felfoghatják. Számukra óriási kihívást jelenthet a tökéletesnek tartott védelmi rendszer kijátszása. Nem szeretném fölöslegesen kockára tenni az életemet, ezért igyekszem csak a versenyekre koncentrálni, egyébként el sem hagyom majd a falut. Ami New Yorkban történt, az bárhol, bármikor megismétlődhet."

Kötelező biztonsági leszállások

SALT LAKE CITY. Kötelező biztonsági leszállást végrehajtania a Salt Lake City-i téli olimpiára érkező összes nem menetrend szerint közlekedő repülőgépnek. A magángépek és a charterjáratok csak úgy juthatnak el Utah állam fővárosába, ha előtte a négy kontrollreptér valamelyikén újra átvizsgálják őket. A szabály típustól függetlenül minden légi járm? számára kötelező, a továbbhaladáshoz szükséges biztonsági ellenőrzés során az utasoknak és a személyzet tagjainak is el kell hagyniuk a fedélzetet, és újra át kell haladniuk a mágneses kapun. Legalaposabban a pilóták személyazonosságát vizsgálják, akiknek ráadásul 48 órával az érkezés előtt jelezniük kell, hogy melyik "kitérő" reptéren kívánnak landolni. A négy beléptető repülőtér: Boise (Idaho állam), Las Vegas (Nevada), Colorado Springs és Grand Junction (mindkettő Colorado).

Nemzeti Sport 2002.01.17.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002