FONTOS


 








Egyed Krisztinát kérik fel zászlóvivőnek
A csapat zöme február 3-án érkezik Salt Lake City-be

A téli olimpia magyar előkészítő bizottsága hétfőn délelőtt Aján Tamás főtitkár vezetésével újabb ülést tartott, amelyen a Salt Lake Cityben résztvevő sportágak szakvezetői: Sallak György és Pigniczky Péter - azaz a korcsolyázó és a síszövetség főtitkára-, Gyulai Miklós, a négyes bob kapitánya és a részvételben még bizakodó hódeszkások főtitkára, Pajor Ágnes vettek részt.

Molnár Zoltán csapatvezető elsősorban technikai kérdésekről adott tájékoztatást. Az utazás megszervezése ezúttal különös gondot jelent, hiszen a szervezőbizottság közlése szerint Salt Lake City repülőterét biztonsági okokból február 7-én néhány napra lezárják. A csapat zöme február 3-án hajnalban indul, és Amszterdam, valamint Minneapolis érintésével még aznap megérkezik a téli olimpia városába. Néhányan edzőtáborokból utaznak a versenyek színhelyére.

Az előkészítők a csapat vezetőjével az élen már január 31-én útra kelnek, hiszen a küldöttségek végleges elhelyezését - szintén biztonsági okokból - csak február 1-jén közlik, és ezek után lehet elkészíteni a pontos szobabeosztást, és egyeztetni a végleges, név szerinti részvételt. Az elhelyezés nem ígérkezik tágasnak, hiszen az Utah Egyetem kollégiumában laknak majd a sportolók, és a diákok eddigi egyszemélyes egy ágyas szobáiba egy második ágyat tesznek be.

Aján Tamás örömmel nyugtázta, hogy a női bob kettes is indulhat a játékokon, s ezzel huszonkettőre emelkedett a magyar versenyzők létszáma. Néhány kérdőjel - így női műkorcsolyázásban és sífutásban - még akad, a végleges, név szerinti nevezéseket a szakszövetségeknek január 24-ig el kell juttatniuk a Magyar Olimpiai Bizottsághoz.

Az előkészítő bizottság Aján Tamás javaslatára Egyed Krisztina gyorskorcsolyázó bajnoknőt kéri fel zászlóvivőnek, aki ezúttal immár negyedik alkalommal vesz részt téli olimpiai játékokon.

Langen kihagyja az Eb-t

NÉMETORSZÁG. Kisebb lábsérülése miatt kihagyja a hét végi Cortina d'Ampezzó-i bob Európa-bajnokságot Christoph Langen. A négyesben olimpiai bajnok német sportoló nem szeretné kockáztatni részvételét a február 8-án kezdődő Salt Lake City-i ötkarikás játékokon. A döntés azt jelenti, hogy az olimpia előtt már egyetlen viadalon sem áll rajthoz. A veterán pilóta szabadon dönthet saját felkészüléséről, hiszen a német szövetségi kapitánynak mindössze egyetlen elvárása volt vele kapcsolatban a szezon kezdetén, méghozzá az, hogy legyen egészséges.

Hamarba utaztak

NORVÉGIA. A téli olimpiára készülő két gyorskorcsolyázónk közül hétfőn reggel Egyed Krisztina a hollandiai Világkupáról közvetlenül, míg Baló Zsolt - edzője, Merényi József kíséretében - Budapestről utazott Hamarba. Mindketten rajthoz állnak ugyanis a gyorskorcsolyázók Salt Lake City előtti utolsó világversenyén, a sprintvilágbajnokságon, amelyet a hét végén az 1994 évi téli olimpiai játékoknak otthont adó jégcsarnokban rendeznek meg.

A játékok költségvetése

SALT LAKE CITY. A szervezők nyilvánosságra hozták a február 8. és 24. között sorra kerülő Salt Lake City-i téli olimpia költségvetését. A legtöbb pénzt, 242.567 millió dollárt a versenyek helyszíneinek építésére, illetve rekonstrukciójára költötték a rendezők. A MOB internetes honlapján olvasható tételes "elszámolás" szerint a résztvevőknek otthont adó falu 38.155 millióba, a dekoráció 17.631, a megnyitó és záró ünnepség pedig összesen 37.653 millióba kerül. A versenyek lebonyolítása 32.797 milliót emészt fel. A pénzügyi hátteret kormányzati támogatásból, szponzori bevételekből és a jegyeladásokból biztosítják a házigazdák. Az egyes területek költségvetése: olimpiai helyszínek: 242.657 millió dollár, bérek: 191.785, telekommunikáció: 86.301, olimpiai falu: 38.155, megnyitó és záró ünnepség: 37.653, sportversenyek: 32.797, szállítás, közlekedés: 28.848, dekoráció: 17.631, élelmezés: 9.588, VIP költségek: 5.419, lobbiköltségek: 2.975, művészeti és kulturális programok: 2.429, környezetvédelem: 1.263, szállás: 0.72.

Korea újra együtt vonul

KOREA. A 2000-es sydneyi olimpiához hasonlóan a február 8-án kezdődő téli játékok nyitó ünnepségén is együtt vonul fel az észak- és dél-koreai küldöttség. Eddig azonban egyetlen sportoló sem kvalifikálta magát a kommunista irányítás alatt álló népi demokratikus köztársaságból. "Észak-Koreát csak egy kis csapat képviseli majd. Ha versenyzőik közvetlenül nem is harcolják ki a részvételt Salt Lake City-ben, néhányan szabadkártyával valószínűleg elindulhatnak majd" - mondta Kim Un Jong, a déliek olimpiai bizottságának elnöke. Másfél éve Sydneyben a két ország delegációja először vonult fel együtt, de a küzdelmek során már külön szerepeltek.

Biztosítás nélkül az auszik

AUSZTRÁLIA. Az Ausztrál Olimpiai Bizottság (AOC) szűkös anyagi lehetőségei miatt nem köt biztosítást a Salt Lake City-i téli olimpián induló sportolókra és az őket kísérő vezetőkre. "Ha valaki utazik, maga dönt arról, hogy köt-e biztosítás,t vagy kockáztat" - nyilatkozott egy rádióinterjúban John Coates, a szervezet elnöke. "Határozatunkat közöltük a küldöttség tagjaival, mostantól kezdve rájuk van bízva, hogy mit tesznek." Az AOC áprilisban 10 ezer dolláros ajánlatot kapott az egyik helyi biztosítótól, amely azonban a szeptember 11-i, Egyesült Államokat ért terrortámadások után újabb 45 ezret követelt. A csapat utaztatása összesen 850 ezerbe kerül, s az áremeléssel járó terheket már nem tudta vállalni a bizottság, amely így kénytelen volt lemondani a szerződésről. Korábban Tom Ridge, az Egyesült Államok belbiztonsági irodájának igazgatója kijelentette: meggyőződése, hogy a játékok ideje alatt Salt Lake City lesz a világ legbiztonságosabb helye.

Megvadulhatnak a szarvasok

SALT LAKE CITY. A utahi környezetvédők szerint a Salt Lake City-i téli olimpia február 8-i nyitó-, és 24-i záróünnepségének zajától megvadulhatnak a város melletti hegyekben élő szarvasok. "Ha nem akarjuk azt, hogy az állatok a belvárosban futkározzanak, akkor sürgősen ki kell találnunk valamit. A petárdák robaját nem lehet lehalkítani" - mondta Bill James, a szarvasok élőhelyét óvó szervezet képviselője. Szerinte az lehet a megoldás, ha az állatokat még a játékok előtt egy hatalmas karámba terelik, és majd február 25. után engedik őket szabadon.

Elegáns oroszok

MOSZKVA. Valószínűleg az oroszoké lesz az egyik legelegánsabb küldöttség a február 8-án kezdődő Salt Lake City-i téli olimpián. A formaruhát ugyanis az olasz Bosco di Ciliegi cég tervezte. A csizmát, a kék nadrágot és a piros felsőrészt fehér gyapjúkabát egészíti ki barna prémgallérral, s jár hozzá egy kucsma is. A kollekciót elsőként Jevgenyij Pljusenko próbálta fel. "Nagyon divatos" - állapította meg a világ- és Európa-bajnok műkorcsolyázó.

Tripla prémium

NÉMETORSZÁG. A Német Olimpiai Bizottság és a sportági szövetségek mellett a Sportsegély (DSH) is prémiumot tűzött ki a február 8-án kezdődő Salt Lake City-i téli olimpián sikeresen szereplő versenyzők számára. A DSH 1.5 millió eurót különített el erre a célra. A győztesek 15, az ezüstérmesek 10 ezer, a harmadikok 7500 euróra számíthatnak, minden nyolcadik helyezett ezerötszázat kap. Hans-Ludwig Grüschow, a DSH elnöke szerint tavaly rekordbevételt könyvelhetett el a szervezet, ez teszi lehetővé a jutalmazást. Reklámbevételek és állami támogatás nélkül is 1.1 millió euró nyeresége volt a Német Sportsegélynek.

Kangvon a pályázók között

KOREAI KÖZTÁRSASÁG. A Koreai Köztársaság Olimpiai Bizottsága szerdán bejelentette, hogy Észak-Csollával szemben Kangvon tartomány pályázatát támogatja a 2010-es téli ötkarikás játékok megrendezésére. Korábban felmerült, hogy a két térség közösen kandidálna, de az általános elégedetlenség miatt ezt elvetették. Az együttes jelentkezés azért sem lenne helyes, mert a Thebek-hegységben fekvő két provincia fővárosa egymástól túlságosan messze, 200 kilométerre fekszik. A nyolc év múlva sorra kerülő havas-jeges játékok megtartása iránt eddig Dél-Korea mellett Andorra, Új-Zéland, valamint Zakopane és Poprád közösen, Salzburg, Bern, Granada, Szarajevó és Vancouver jelezte érdeklődését. A NOB 2003 júliusában dönt a végleges helyszínről.

Német sztárok a kommentátorfülkében

SALT LAKE CITY. A német állami televíziók (ARD és ZDF) összesen 300 órát közvetítenek a Salt Lake City-i téli olimpiáról. "A német szempontból kiemelten fontos sportágak, mint a síugrás, a sílövészet, a gyorskorcsolya és az alpesi sí versenyei főműsoridőben lesznek, ezért bízunk benne, hogy sokan nézik majd a beszámolóinkat" - mondta Wolf-Dieter Poschmann, a ZDF sportrovatának vezetője. A két adó 36 saját kamerával lesz jelen a havas-jeges játékokon, és csaknem 500 munkatársa dolgozik majd Salt Lake Cityben. A riporterek munkáját szakkommentátorként Petra Behle (sílövészet), Alois Schloder (jégkorong), Gunda Niemann-Stirnemann (gyorskorcsolya), Michaela Gerg-Leitner és Armin Bittner (alpesi sí), illetve Jens Weissflog (síugrás) segíti.

Nincs ingyenjegy a képviselőknek

SALT LAKE CITY. A sport- és egyéb rendezvényeken bizonyos kiváltságokat élvező amerikai kongresszusi képviselők nem kaphatnak ingyenjegyet a téli olimpiára. Illetékes helyen felhívták ugyanis a figyelmüket arra, hogy az etikai kódex szerint nem fogadhatnak el olyan ajándékot, amelynek értéke meghaladja az 50 dollárt. Ez azt jelenti, hogy még a játékoknak otthont adó Utah állam képviselői sem vehetik át VIP-belépőiket. A nyitó- és záróünnepség kivételes elbírálás alá esik, mivel mindkettő hivatalos elfoglaltságnak számít, így ezeken igénybe vehetik az ingyenbelépőt a törvényhozók.

Vad Dezső, Nemzeti Sport 2002.01.15.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002