FONTOS


 








Salt Lake City előtt
Ötkarikás hírek

Schumacher a bobot is kipróbálja

BOB. A bobosok minden alkalmat megragadnak, hogy népszerűsítsék sportágukat a téli játékok előtt. Pénteken például Michael Schumacher négyszeres Forma-1-es világbajnok száguld majd végig a St. Moritz-i Világkupa pályáján egy négyes bobban. Újoncként természetesen nem ülhet majd a kormányos helyére, a járművet egy tapasztalt pilóta irányítja, ám így is nagy bátorság szükségeltetik a "mutatványhoz". A 33 éves német sztár, aki jelenleg Norvégiában tölti szabadságát, egyébként nem az első autóversenyző, aki kipróbálja a jégcsatornát: korábban testvére, Ralf és annak csapattársa, Juan-Pablo Montoya is megismerkedett a bobozással.

Visser négy érmet vár

GYORSKORCSOLYA. A holland küldöttségből (22 fő) Salt Lake Cityben egyértelműen a 16 gyorskorcsolyázó számít leginkább esélyesnek a dobogóra. "Nem hiszem, hogy olyan jó eredményt érünk el, mint legutóbb Naganóban, ahol 11 érmet nyertünk. Ezúttal négy medáliával lehet majd számolni" - mondta Leo Visser csapatvezető. A legutóbbi téli olimpián egyébként Marianne Timmer (1000, 1500 m) és Gianni Romme (5000, 10 000 m) két-két, Ids Postma (1000) pedig egy elsőséget szerzett, mindhárman tagjai a jelenlegi válogatottnak is. Romme azonban ezúttal csak a leghosszabb távon, 10 000 méteren vívta ki az indulás jogát.

Kölzig késve érkezik

JÉGKORONG. Nem a legerősebb összeállításban indul harcba a német válogatott a Salt Lake City-i téli olimpián. Jochen Hecht, az Edmonton Oilers sztárja teljes egészében kihagyja a selejtezőt, Olaf Kölzig kapus (Washington Capitals) csak február 12-én, a lettek elleni meccsen csatlakozhat a válogatotthoz, Marco Sturm (San Jose Sharks) viszont ott lehet a február 9-i nyitányon, Szlovákia ellenében. Hans Zach szövetségi kapitány helyzetét tovább nehezíti, hogy Uwe Kruppra (Detroit Red Wings) és Sacha Gocra (Tampa Bay Lightning) sem számíthat.

Malyszban bíznak a lengyelek

SÍUGRÁS. Huszonkilenc lengyel versenyző vesz részt a február 8-án kezdődő Salt Lake City-i téli ötkarikás játékokon, és közülük a síugró Világkupa-sorozatban vezető Adam Malysztól várható a legjobb eredmény. "Egyértelmű, hogy harcban kell lennie a dobogóért, sőt a győzelemért. Az elmúlt több mint egy évben elért sikerei után nincs értelme szerényebb célt kitűzni" - mondta Stanislaw Paszczyk, a Lengyel Olimpiai Bizottság elnöke. Az aranyérem 100 ezer zlotyt (6.8 millió forint) és egy Fiat gépkocsit ér, de még a 6. helyezett is 15 ezret (1.034 millió forint) kap.

Speciális bőröndök a korcsolyáknak

ROTTERDAM. A Holland Korcsolyázószövetség (KNSB) az olimpiai csapat szponzorát, a Volkswagent bízta meg olyan speciális bőröndök elkészítésével, amelyekben a korcsolyákat biztonságosan lehet szállítani a téli játékok helyszínére, Salt Lake Citybe. Az Egyesült Államok elleni szeptember 11-i terrortámadás után a légitársaságok szigorú előírásokat léptettek életbe: ezek szerint semmilyen éles tárgyat nem szabad kézipoggyászként a fedélzetre vinni, és ebbe a kategóriába tartoznak a korcsolyák is. Az új, minden igényt kielégítő bőröndök előállítási költsége darabonként 1000-5000 euró. Ezekbe úgy lehet bepakolni a korcsolyákat, hogy útközben a csomagtérben sem éri őket károsodás.

Német sztárok a kommentátorfülkében

SALT LAKE CITY. A német állami televíziók (ARD és ZDF) összesen 300 órát közvetítenek a Salt Lake City-i téli olimpiáról. "A német szempontból kiemelten fontos sportágak, mint a síugrás, a sílövészet, a gyorskorcsolya és az alpesi sí versenyei főműsoridőben lesznek, ezért bízunk benne, hogy sokan nézik majd a beszámolóinkat" - mondta Wolf-Dieter Poschmann, a ZDF sportrovatának vezetője. A két adó 36 saját kamerával lesz jelen a havas-jeges játékokon, és csaknem 500 munkatársa dolgozik majd Salt Lake Cityben. A riporterek munkáját szakkommentátorként Petra Behle (sílövészet), Alois Schloder (jégkorong), Gunda Niemann-Stirnemann (gyorskorcsolya), Michaela Gerg-Leitner és Armin Bittner (alpesi sí), illetve Jens Weissflog (síugrás) segíti.

Nemzeti Sport 2002.01.10.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002