FONTOS


 








Jelenleg húsz magyar versenyző biztos induló
Megérkeztek az igazolványok

A Salt Lake Cityből küldött gyorspostával az év első munkanapján megérkeztek a MOB címére a téli olimpián résztvevő magyar sportolók és szakvezetők hivatalos igazolványai, amelyek egyben vízumként is szolgálnak majd. Az elmúlt év őszén egyébként valamennyi számításba jöhető magyar versenyző adatait elküldték az amerikai szervezőknek - összesen 88 versenyzőt jelöltek -, így valamennyi biztos és esetleges résztvevőnek megérkezett az akkreditációja, ami nagymértékben megkönnyíti az Egyesült Államokba történő beutazást.

Molnár Zoltán ügyvezető igazgató, a csapat vezetője elmondta, hogy a jelenlegiek szerint a kvalifikációs versenyeken elért eredményeikkel húsz versenyző szerezte meg a részvétel jogát. A következő hét sportágban indulnak magyarok: alpesi sízés (1 férfi és 1 nő), sílövészet (1-2), bob (5), északi sí (1-1), gyorskorcsolya (1-1), műkorcsolya (1), rövidpályás gyorskorcsolya (3-2). A létszám még néhány versenyzővel emelkedhet, hiszen női bobban, hódeszkában, valamint jégtáncban visszalépések esetén a jelenleg tartalék helyen szereplő magyar versenyzők lépnének elő.

A biztos résztvevők a két ünnep között a Roland ruhaházban jártak, ahol megtörtént a szükséges méretvétel, így már készülnek a takaros formaruhák.

Sífutás
Jegorova ismét csapattag

MOSZKVA. A korábban doppingolás miatt két évre eltiltott Ljubov Jegorova is tagja a Salt Lake City-i téli olimpiára nevezett orosz sífutó válogatottnak. A 34 éves Jegorovának az 1997-es trondheimi vb-n elvégzett tesztje bizonyult pozitívnak. Emiatt utólag megfosztották az 5 kilométeren szerzett első helyétől, és kénytelen volt kihagyni az 1998-as naganói játékokat. A versenyző az 1992-es és az 1994-es olimpián összesen négy egyéni és két váltóaranyérmet nyert. Naganóban a nők között mind az öt számban az orosz sífutók győztek: Larisza Lazutyina két, Julija Csepalova és Olga Danyilova egy-egy alkalommal állhatott fel a dobogó legfelső fokára az egyéni versenyek során, a váltó szintén első lett. Mindhárman tagjai most is a válogatottnak. A férficsapat legrutinosabb versenyzője a 37 éves Alekszej Prokurorov, aki 1988-ban Calgaryban - még szovjet színekben - lett olimpiai bajnok.

Gyorskorcsolya
Romme mégsem perel

BREDA. A jogászok azt tanácsolják Gianni Rommének, hogy ne indítson pert hazája szövetsége ellen. A kétszeres olimpiai bajnok holland gyorskorcsolyázó korábban még azt fontolgatta, bírósághoz fordul, mert szerinte igazságtalan az ötkarikás kvalifikációs rendszer. Romme azért háborog, mert címvédőként 5000 méteren nem sikerült kiharcolnia a részvétel jogát a Salt Lake City-i téli olimpiára. "Jogi képviselőim nem kecsegtetnek semmi jóval. Mindenesetre hibásnak tartom, hogy egyetlen versenyen dől el, kik milyen távon indulhatnak. Az idén 5000-en mindhárom Világkupa-futamon győztem, sajnos a kvalifikáció során egyetlen megingás miatt csak ötödik lettem" - mondta a 28 éves sztár, aki 10000 méteren azért ott lesz az olimpián.

A láng nem állhat meg

BUFFALO. Az öt napja tartó viharos időjárás, valamint a lehullott csaknem két méter hó sem jelentett akadályt, és a február 8-án kezdődő Salt Lake City-i téli olimpia lángja különösebb gond nélkül megérkezett Buffalóba. A fáklyát vihette - többek között - Tony Masiello polgármester, Joe Mesi ökölvívóbajnok és a szilveszteri mulatságokban közreműködő tűzoltók serege. A váltó a megnyitó napján éri el a téli olimpia városát. A láng 65 napos amerikai útja során 46 államot érint és majdnem 22 ezer kilométert tesz meg.

Vad Dezső, Nemzeti Sport 2002.01.03.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002