FONTOS


 








Válogatott hírek a téli olimpia előtt
Ez a tánc lesz a végső?

A február 8-tól Salt Lake Cityben rendezendő téli olimpia előtt sorra zajlanak a válogatók az egyes sportágakban. A világklasszis holland gyorskorcsolyázók kvalifikáló viadala például hatalmas meglepetéssel kezdődött, hiszen a heerenveeni verseny 5000 méteres számában sem a kétszeres ötkarikás aranyérmes Gianni Romme, sem az összetett világbajnok Rintje Ritsma nem tudta kivívni az olimpiai részvétel jogát. Ritsmának 1500-on, Romménak 10 ezren maradt lehetősége az indulási jog kiharcolására.

Ugyanakkor már kihirdették a játékokon szereplő kanadai jégkorong-válogatott névsorát. A keretnek tagja Mario Lemieux, a Pittsburgh Penguins kétszeres Stanley Kupa-győztes csatára is, bár utazása egyelőre bizonytalan: noha a klub játékos-tulajdonosa legutóbb azzal hívta föl magára a figyelmet, hogy a pennsylvaniai Wilkinsburgben néhány száz métert futott az olimpiai fáklyával, kijelentette: csak akkor vesz részt a játékokon, ha hátfájdalmai megszűnnek. A kanadai lista egyébként nem szolgál semmiféle meglepetéssel, mivel az NHL valamennyi sztárja megtalálható rajta.

Kijelölték csapatukat a címvédő csehek is. A huszonhárom fős keretben csupán három olyan hokis kapott helyet, aki nem az észak-amerikai profiligában játszik: Michal Sykora (Pardubice), Petr Cajanek (Zlin) és Pavel Patera (Omszk).

Miközben az olimpiai jégkorongtornán nem akármilyen izgalmakra van kilátás, a jégtáncosok saját jövőjük miatt idegeskedhetnek. Dick Pound korábbi NOB-alelnök szerint az ismétlődő botrányos pontozóbírói ítéletek nyomán kétségessé válhat a szakág ötkarikás jövője.

- Csak akkor van esély a túlélésre, ha a sportág irányítói rendet tesznek a saját házuk táján - nyilatkozott a The Globe and Mail című kanadai lapnak a sportvezető.

Népszabadság 2001.12.22.

Veszélyben a jégtánc

Dick Pound volt NOB-alelnök szerint az ismétlődő botrányos pontozóbírói ítéletek miatt veszélybe kerülhet a jégtánc olimpiai jövője. "Csak akkor van esélye a túlélésre, ha a sportág irányítói rendet tesznek a saját házuk táján" -- nyilatkozott a The Globe and Mail cím? kanadai lapnak Pound. Sokan attól tartanak, hogy a február 8-án kezdődő Salt Lake City-i játékok lesz az utolsó, ahol a jeges sport hívei még láthatják a m?korcsolya ezen szakágának képviselőit. A jégtánc évek óta a támadások középpontjában áll: az éppen legjobb pár visszavonulásáig szinte egyik duó sem kerülhet az aranyérem közelébe, és a hírek szerint a helyezések sorsa is már a versenyek előtt eldől.

***

Heiberg a főmarketinges

A norvég Gerhard Heiberg lett a NOB marketingbizottságának elnöke, jelentette be Jacques Rogge elnök csütörtökön Lausanne-ban. Az 1994-es lillehammeri téli ötkarikás játékok szervezőbizottságának vezetője Richard Pound örökébe lép. A kanadai sportdiplomata júliusban mondott le tisztségéről, miután Rogge-gal szemben alulmaradt -- csak a harmadik helyen végzett -- az elnöki posztért folytatott versenyben.

***

Andorra is pályázik

Andorra megerősítette, hogy pályázik a 2010-es téli ötkarikás játékok rendezésére. Erről a főváros, Andorra la Vella tanácsa döntött. Conxita Mora polgármester asszony bejelentette, hogy február 4-én hivatalosan is benyújtják jelentkezésüket a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. "Most az a nehéz feladat vár ránk, hogy meggyőzzük a kétkedőket" -- nyilatkozott Mora. Marc Forné, a 65 ezer lakosú, a Pireneusokban fekvő miniállam miniszterelnöke egy éve vetette fel a kandidálás gondolatát. Andorra ideális helyszín a téli sportok számára, ám nem rendelkezik repülőtérrel, vasútvonallal és autópályával sem. A kilenc év múlva sorra kerülő havas-jeges játékok lebonyolítása iránt eddig Andorra mellett Salzburg, Bern, Granada, Szarajevó, Zakopane és Poprád közösen, Új-Zéland, Dél-Korea, valamint Vancouver jelezte érdeklődését.

***

Koncertek a díjátadások után

Többek között a Creed, a Foo Fighters és a Temptations is fellép Salt Lake Cityben a téli olimpiai játékok idején sorra kerülő esti rendezvényeken. A belvárosi olimpiai téren adják át a dobogósoknak járó díjakat, a folytatásban pedig szórakoztató program várja majd az érdeklődőket. A m?sorokat egyszerre mintegy húszezren kísérhetik figyelemmel, közülük kilencezren ülve. A belépés ingyenes, a koncertsorozat február 9-én kezdődik.

Nemzeti Sport 2001.12.21.

Egymilliárd dollár a jégen

Közel egymilliárd dollár "lép pályára" a Salt Lake City-i téli olimpia férfi jégkorongtornáján. A 2001-2002-es idényben ugyanis ennyit keresnek azok az NHL-es sztárok, akik vállalták a szereplést. A február 8-án kezdődő ötkarikás játékok legjobban fizetett játékosa Jaromir Jagr lesz. A címvédő cseh válogatott és a Washington Capitals csatára 11 milliót tehet zsebre. A várható hatalmas csatákra való tekintettel az NBC tévécsatorna a 32 olimpiai mérkőzésből 30-at élőben közvetít. "A hokirajongók álma valóra válik. Nálunk most mindenki erre a sportágra figyel. Óriási az érdeklődés, remélem a hazai válogatott nem okoz csalódást" - egészítette ki a bejelentést Molly Solomon, az NBC koordinációs igazgatója.

Háromszáz óra az olimpiáról

A német ARD és ZDF televízió több mint 300 órában közvetít a február 8-án kezdődő Salt Lake City-i téli olimpiáról, és ezzel új rekordot állít fel. A két csatorna az 1998-as naganói játékok közvetítési jogáért még 15 millió dollárt fizetett, a jövő éviért viszont már 25 milliót. "Viszonylag megfelelő időpontokban lesznek a versenyek, ezért vállalkoztunk az óriási feladatra - mondta Günter Struve, az ARD programigazgatója. - Közel ötszázan dolgozunk majd az olimpián. Szakkommentátoroknak olyan sztárokat sikerült megnyernünk, mint az egykori síelő Katja Seizinger, vagy a szépséges műkorcsolyázó Katarina Witt."

Nemzeti Sport 2001.12.20.

A téli olimpia költségei

A Salt Lake City-i téli olimpia minden dobogósa virágot kap ajándékba, a csokrok összesen 20 millió dollárba kerülnek, a költségeket a játékok egyik szponzora állja. Ez azonban csak csepp a tengerben, hiszen a február 8-án kezdődő játékokra majdnem 2 milliárd dolláros költségvetést állítottak össze az amerikai szervezők. Az AP hírügynökség szerint a 2400 indulóra számított 791 667 dolláros költség mintegy húsz százalékát az amerikai adófizetők állják. Még az sem akadály, hogy az 1998-as naganói játékok 1.4 milliárdos költségvetését is rendkívül magasnak találták a NOB illetékesei. Ennek ellenére Bill Payne, az atlantai játékok egykori főszervezője a tavalyi sydneyi és a 2004-es athéni játékok 2 milliárdos, illetve 1.71 milliárdra tervezett költségvetését kevesellte, mondván, hogy a nyári olimpia jóval nagyobb rendezvény, mint "kistestvére", a téli.

Nemzeti Sport 2001.12.12.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002