FONTOS


 








Jelenleg hat kvalifikációnk van a Salt Lake City-i téli olimpiára
Húsz-huszonöt magyar indulóban bízik a MOB

Aján Tamás elnökletével szerdán délben a MOB-székházban tartotta újabb ülését a téli olimpia magyar előkészítő bizottsága. A három érdekelt sportszövetség főtitkára: Pajor Ágnes, Pigniczki Péter és Sallak György örömmel fogadta Molnár Zoltán ügyvezető igazgató bejelentését, miszerint a MOB a snowboard szövetségnek egy-, a sízőknek három-, a korcsolyázóknak pedig ötmillió forintot biztosít a további felkészülésre.

A jelenlegiek szerint az elmúlt téli sportidényben a biatlonista Bekecs Zsuzsa és Szőllősi Ivett, valamint Tagscherer Imre és Holló Mátyás - de közülük csak az egyik indulhat -, sífutásban Tagscherer Imre és Zoltán, valamint a műkorcsolyázó Sebestyén Júlia szerezte meg az indulás jogát. Azaz jelenleg hat magyar versenyző állhatna rajthoz, ha holnap kezdődne a téli olimpia. A szakszövetségek véleménye szerint a jelenleg Dél-Amerikában, Chilében és Argentínában edzőtáborozó Lovász Laura és Zarándi András hódeszkában pályázik a részvétel jogának megszerzésére. Sticzay Péter ugyanis könnyelműsége miatt súlyos sérülést szenvedett, felépülése pedig hosszabb időt vesz igénybe. Az ugyancsak Dél-Amerikában edzőtáborozó alpesi sízők közül egy férfi és egy nő, a korcsolyázók táborából a rövidpályás gyorskorcsolyacsapat, jégtáncban a Gebora, Visontai kettős, férfi műkorcsolyázásban Vidrai Szabolcs, gyorskorcsolyában pedig Egyed Krisztina és Baló Zsolt biztosíthatja még az indulását. Rendkívüli szorgalommal és akarattal, jelenleg éppen Calgaryban - önerőből - készül a női kettes bob egység. Stréhli Ildikóhoz és Barrati Évához újabban Kürti Éva ismert súlylökő és diszkoszvető is csatlakozott. A szakszövetségek optimista várakozása alapján húsz-huszonöt magyar versenyző indulására van remény. Egyes sportágakban január 27-ig lehet megszerezni a részvétel jogát.

A korcsolyázók számára szinte megoldhatatlan gondokat jelent a Budapest Sportcsarnok kiégése. Az új jeges csarnoknak szeptember végére kellett volna elkészülnie. Nem készült. Így a külföldi edzések mellett most újabb időleges megoldásról, sátor felállításáról kezdtek tárgyalásokat. Az előzetes, név szerinti nevezés határideje október 22. A hagyományos eskütételre a MOB december 8-án tartandó közgyűlésén kerül sor. A takaros formaruhák méretvétele a közeli napokban kezdődik. A MOB a kerettagok biztosításáról is gondoskodik. A kiutazást február első napjaira tervezik.

Tállay András főorvos, az OSEI képviselője kiosztotta a jelenleg érvényes doppinglistát, továbbá nyomatékkal felhívta a figyelmet arra, hogy a sportolók kizárólag a Sportkórház laboratóriuma által ellenőrzött táplálékkiegészítőket és vitaminokat használják, amelyek semmiféle tiltott szert nem tartalmaznak. Nem árt tudni, hogy a téli olimpia valamennyi résztvevőjét még a játékok előtt, a felkészülés időszakában szigorú doppingvizsgálatnak vetik alá.

Vad Dezső, Nemzeti Sport 2001.08.30.

Húsz-huszonöt magyar a téli olimpián

Mostanáig hat magyar sportoló - a női műkorcsolyázók számára Sebestyén Júlia, biatlonban Bekecs Zsuzsa és Szöllősi Ivett, valamint Tagscherer Imre és Holló András (de csak egy férfi indulhat), illetve sífutásban a két Tagscherer fivér - szerezte meg részvételi jogot a Salt Lake Cityben jövő februárban sorra kerülő téli olimpiára.

Mellettük még a jelenleg Chilében és Argentínában edzőtáborozó hódeszkások, valamint alpesi sízők, továbbá a korcsolyázók közül a rövidpályások és gyorskorcsolyázók, s egy-egy férfi műkorcsolyázó és jégtánckettős biztosíthatja még indulását.

A kvalifikációs előírások teljesítésére január 27-ig van lehetőség. Szorgalmasan és önerőből készül erre az a női bobkettős is, amelyet az Egyesült Államokban letelepedett, de magyar állampolgárságát megőrző Stréli Ildikó testnevelő tanárnő vezet.

Az előkészítőbizottság szerdai ülésén összegzésként elhangzott: 20-25 magyar indulóra lehet számítani. Az ünnepélyes fogadalomtételükre december 8-án, a MOB közgyűlésén kerül sor. A korcsolyázók 5, a sízők 3, a hódeszkások 1 millió forintos támogatást kaptak a további felkészülésre.

Az előzetes, név szerinti nevezés határideje október 22.

[origo] 2001.08.29.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002