FONTOS


 








Egy év van hátra a 2002-es téli olimpiáig
Tagscherer Zoltánnak már van szintje


A meghívó megérkezett a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól, a MOB március 10-én esedékes közgyűlésén kilencvenkilenc százalék, hogy rábólint a 2002-es téli ötkarikás játékokon való részvételre, így szinte biztos, hogy jövőre lesz magyar versenyző a Salt Lake City-i olimpián - tudtuk meg Aján Tamástól, a MOB főtitkárától a játékok előtt egy esztendővel megtartott sajtótájékoztatón.

A téli sportágak szövetségei már jó ideje olimpiai lázban égnek, a havas számok versenyzői megkezdték a részvételhez szükséges pontok gyűjtögetését, míg a "jegesek" fizikailag és lélekben is készülnek a kvalifikációt jelentő világversenyekre.

Az alpesiek két sportolóval, a St. Anton-i világbajnokságon szereplő Vincze Péterrel és az Egyesült Államokban élő Vastagh Regős Mártával számolnak (nekik a világranglista első ötszáz versenyzője közé kellene bekerülni), a sífutóknál Tagscherer Zoltán már teljesítette az induláshoz szükséges kritériumot, míg biatlonban három versenyzőnk, Tagscherer Imre, Bekecs Zsuzsa és Szőllösi Ivett is a nemzetközi szövetség által előírt húsz százalékon belülre került. A snowboardosok a jelenleg a zakopánei universiadén szereplő Zarándy Andrásban és Lovász Laurában bíznak, ők az idei Európa-kupákon már figyelemre méltó sikereket értek el.

Salt Lake Cityben azonban a jeges sportok hozhatják a nagyobb sikereket. Műkorcsolyában és jégtáncban a márciusi világbajnokság dönt az indulók névsoráról, előbbiben a legjobb huszonnégy, utóbbiban a legjobb tizenkilenc közé kellene bekerülni versenyzőinknek az olimpiai részvételhez. A fennmaradó helyeket az októberi zágrábi pótkvalifikációs viadalon lehet megszerezni. Rövid pályás gyorskorcsolyában, amelyben a férfi váltó indulásában reménykedik a szövetség, novemberben rendezik az olimpiai selejtezőt, míg a gyorskorcsolyázóknak előre kiírt időszinteket kell teljesíteniük a csapatba kerüléshez.

A MOB mindössze egy sportágban nem támogatja magyar versenyzők részvételét. Igaz, 1994-ben és 1998-ban is indult magyar bobcsapat az olimpián, ám mivel a sportágnak nincs versenyeztetési rendszere, valamint utánpótlás-nevelése, így a továbbiakban nem kívánják a négyest szerepeltetni.

A szám szerinti nevezéseket december elsejéig, míg a név szerintieket 2002. január 28-ig kell eljuttatni a szervezőknek, akik nyolcvan országból majd kétezer-ötszáz versenyzőt várnak a versenyre. Az olimpiai láng december 4-én érkezik meg Atlantába, és negyvenhat államon keresztül jut el a február 8-i megnyitóra.

Nemzeti Sport, 2001.02.09.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002