FONTOS


 








Huszonnégy magyar olimpikon

Valószínűleg huszonnégy magyar versenyző utazik Salt Lake Citybe, a téli olimpiára. A névsort pénteken hagyják jóvá, de Molnár Zoltán MOB-igazgató szerint elfogadják a sportági szövetségek előterjesztését.

A téli olimpia magyar részvevőinek névsorát ezúttal nem a MOB-közgyűlés hagyja jóvá, hanem a testület felhatalmazása alapján az elnök, a főtitkár és az igazgató, vagyis Schmitt Pál, Aján Tamás és Molnár Zoltán, aki egyben a Salt Lake Citybe utazó csapat vezetője is lesz.
Molnár Zoltán lapunknak elmondta, hogy a szövetségek javaslatai egyértelműek és megalapozottak, ezért minden bizonnyal vita nélkül fogadják el a névsort. Mivel az olimpiára kvalifikációs versenyeken keresztül vezet az út, csak olyan sportoló indulhat, aki kiharcolta a részvétel jogát. Egyes sportágakban nem a versenyző, hanem az ország kapja a kvótát, de egy meghatározott szintet a sportolónak mindenképpen teljesítenie kell. A műkorcsolyázóknál például Sebestyén Júlia szerezte meg a kvótát az országnak, de a múlt heti EB-n válogatót kellett vívnia Dorofejev Tamarával, és ő érte el a jobb helyezést. A MOB az idén is tartotta magát ahhoz az elvhez - mondta Molnár Zoltán -, hogy mindenki megkapja a szereplési lehetőséget, aki teljesítette a szintet.
Tegnap délutáni hír, hogy bővült a tervezett küldöttség, a nemzetközi szövetség ugyanis értesítette a MOB-ot, hogy a rövidpályás gyorskorcsolyában a viszszalépések miatt indulhat Farkas Éva, aki eddig a tartalékok között szerepelt. Így várhatóan huszonnégy versenyző alkotja a magyar csapatot. A hódeszkás Zarándy András szereplése sokáig kérdéses volt, mivel a második tartalék helyén állt, de a nemzetközi szövetség mostanra már lezárta a nevezéseket, és ha valaki megsérülne, akkor sem töltik be a létszámot. A kvalifikációs rangsorban ugyancsak ketten előzik meg a Gebora Zita, Visontai András jégtánckettőst, és a párosnak elméleti esélye még van a részvételre. A táncosok egyelőre itthon maradnak, az akkreditálási szabályok amúgy sem tennék lehetővé az utazásukat.
A MOB-igazgató elmondta, hogy a felkészülés során megpróbáltak minden támogatást megadni az olimpiai jelölteknek, sőt hét sízőnk - a MOB pénzéből - a falun kívül lakhat, a versenyszínhely közelében. Így nekik sem kell órákkal többet utazniuk, mint a vetélytársaknak, és emiatt nem kerülnek hátrányba. Egy férfi és egy női bobcsapatunk is szerepel az olimpián. Bár a sportágnak itthon nincs szövetsége, segítséget azért a versenyzők így is kaptak a MOB-tól, felszerelés és repülőjegy formájában.
A kísérők számát a NOB szabályozza, ez nem vitaalap. A csapatiroda létszáma a versenyzőkétől független, illetve negyven sportoló fölött lehetőség van egy csapatvezető-helyettes kiküldésére is. A magyar iroda öt főből állhatna, de csak négyen utaznak. Molnár Zoltán hangsúlyozta, hogy az ötödik helyet nem lehet átruházni edzőre. Az edzők egyébként tizenhárman lesznek - az illetékes szakszövetségek javaslata alapján -, továbbá két orvos és egy gyúró lesz még a küldöttség tagja.
A csapatok szállását és ellátását a szervezők fizetik, a részvevőknek csak az utazási költség marad. A két magyar NOB-tag ugyancsak az olimpiai család vendége, mint ahogy az lehetne a három MOB-alelnök is. Az még nem dőlt el, Baráth Etele, Gémesi György és Vass Károly utazik-e, és ha igen, mennyi időt tölt Salt Lake Cityben.

Lépesfalvi Zoltán, Magyar Hírlap 2002.01.25.

ATHÉN.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Salt Lake City 2002