FONTOS


 








Rogge Dél-Amerikát vagy Afrikát akarja

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke felsőfokú jelzőkkel ("nagyszerű" és "lélekemelő") illette a vasárnap befejeződött Salt Lake City-i téli olimpia rendezését. Amerikai vélemények szerint a játékok hatalmas sikere jól jöhet még, s növelheti az Egyesült Államok pályázati esélyeket akkor, amikor a 2012-es nyári olimpia odaítéléséről dönt a NOB.

"Ha zűrzavar uralkodott volna Salt Lake-ben, azzal biztosan rontottuk volna a 2012-es amerikai pályázat esélyeit. Így viszont azt mondhatják a NOB-ban: az Egyesült Államokra mindig lehet számítani. Jelen pillanatban még négy amerikai város - Houston, New York, San Francisco, Washington - verseng az Egyesült Államok képviseletének jogáért."

Pedig Salt Lake City hatalmas hendikeppel indult. Először is ott volt az 1995-ös kijelölés (ami, nota bene, Budapesten történt) körüli botrány. Utólag kiderült, számos NOB-tagot megvesztegettek a szervezők, hogy a városra adják voksukat. Aztán jött az 1996-os atlantai olimpia, melyre a túlzott kommercializáció nyomta rá a bélyegét, s a relatív zűrzavar, fejetlenség. Salt Lake City azonban mindkét hendikeppel megbirkózott, sőt, messze felülmúlt minden várakozást. "Salt Lake City sikere még nem garantálja az Egyesült Államok számára a 2012-es olimpiát, de nagyban javítja esélyeinket" - jelentette ki Jim Easton, a NOB egyik amerikai tagja.

A négy, egymással versengő amerikai város közül novemberben választja ki az egyetlen jelöltet az Egyesült Államok olimpiai bizottsága (USOC). A USA Today szerint Toronto tűnik egyelőre a legesélyesebbnek - az amerikai városon kívül -, ám ha Vancouver megkapja a 2010-es téli olimpiát, az komolyan ronthatja az Ontario-tó parti metropolis sanszait. Rogge viszont - ugyancsak a lap szerint - dél-amerikai vagy afrikai várost látna szívesen a 2012-es játékok rendezőjeként.

Ch. Gáll András, SZTÁRSport 2002.02.28.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004