FONTOS


 








Kína jóléte megér egy olimpiát?
Peking ötkarikás álmai


Peking foggal-körömmel küzd a 2008-as nyári olimpia házigazda szerepéért. Már 2000-ben is szoros második helyet vívott ki magának Sydney mögött. De vajon valóban ünnepelhető az emberiség egy elnyomó országban?

Öt város, Peking, Párizs, Toronto, Oszaka és Isztambul pályázik arra a nemes, ámbátor nem kevés gonddal járó feladatra, hogy 2008-ban megrendezhesse a Nyári Olimpiai Játékokat. A Nemzetközi Olimpiai Szövetség illetékeseinek hamarosan döntést kell hozniuk, hogy ki érdemelje ki ezt a tiszteletreméltó szerepet.

Egyelőre, úgy tűnik, Peking esélyei nem elhanyagolhatók. A kínai főváros mindent latba vetett, hogy meggyőzze a nemrégiben Pekingben járó NOB vizsgáló bizottságát, megérett a feladatra. A látogatókat limuzinok, újonnan festett házhomlokzatok, virágokkal, fákkal és műfüvekkel teli új utak várták. Bárhová is néztek a NOB-osok, mindenütt mosolygó arcok és angol nyelvű transzparensek köszöntötték őket. Hiányoztak ellenben a korábban megszokott füstölgő gyárkémények, a szemét az utcákon...

Minden olimpiát rendezett város és országa számára büszkeséget, presztízst és gazdasági fejlődést hozott a nagy sportesemény. Kína számára még ennél is többet jelentene, visszatérhetne a világ vezető országai közé, és végleg legyőzhetné a "rossz és gonosz erőket" az országban. Az olimpia sohasem csak a sportról szól, a politika, a korrupció és egyebek is társulnak (sajnos) hozzá. 1993 óta, amióta Kína fővárosa szoros versenyben, de elvesztette a 2000-es olimpia megrendezési jogát Sydneyvel szemben, sok változáson ment keresztül. Modernizálódott és nyitott a világ felé, állampolgárai szabadabbak lettek, de a politikailag eltérő véleménnyel rendelkezőkre még mindig lesújtanak. Kérdés, hogy az országban megrendezett olimpia erősítené-e a liberalizmust, meggyorsítaná-e a gazdasági és politikai fejlődést, vagy egész egyszerűen legitimizálná a kormány helytelen viselkedését, és táplálná a nacionalizmust?

Peking pártolói - többek közt Juan Antonio Samaranch, a leköszönő NOB-elnök - szerint a bizalom katalizátorként hatna Kína pozitív változásaira. Nyolc évig biztosan nem fordulna meg a gazdasági és politikai fejlődés menete, Kína nem szállná meg Tajvant, és az idegengyűlölet is enyhülne. Az emberi jogok aktivistái nem értenek ezzel egyet, ők úgy gondolják, hogy helytelen lenne egy elnyomó rezsimet ilyen kitüntetésben részesíteni. Hogyan láthatná vendégül egy olyan ország, amely emberek millióit küldi munkatáborba, a béke, szabadság és emberiség ünnepét?

Peking nem bízza a véletlenre, már most hatalmas erőket vetett be a technikai előkészületekre. 800.000 önkormányzati dolgozót és diákot mobilizált a NOB-vendégek megfelelő fogadtatásának előkészítéséhez. Taxisofőrök és metróvezetők angoltanulási programban vesznek részt. A helyi önkormányzat megkezdte 452, hírhedten mocskos nyilvános illemhely felújítását, amelyeket - mint a szállodákat - csillagokkal fognak osztályozni. Zhang Yimout, Kína leghíresebb filmrendezőjét, akinek a filmjeit korábban betiltották, mert Kína elmaradott vidékeit mutatták be, felkérték egy Pekinget népszerősítő reklámsorozat forgatására. Meglehetősen vakmerő ötletnek tűnik a strandröplabda-verseny Tiananmen téren való megrendezése. A bikiniben flangáló sportolók Mao arcképe előtt fognak ugrándozni a homokban? A bizarr választás nem tudná eltörölni a fegyvertelen tüntető diákok 1989-es lemészárlásának emlékét sem.

Tekintsük meg a riválisokat is. Párizshoz, a legnagyobb ellenfélhez hasonlítva, Pekingnek még igen sok tennivalója akadna. Közlekedési hálózata, környezetvédelme, sportlétesítményei jócskán elmaradottak. Ezzel szemben Párizs tapasztalatokkal és kitűnő infrastruktúrával rendelkezik, környezete jóval tisztább. Igaz, Párizsnak hátrány is jelent, hogy korábban már rendezett két olimpiát, ráadásul 2004-ben és 2006-ban is európai ország lesz a vendéglátó. Mivel Samaranch utódja nagy valószínűséggel a kanadai Dick Pound lesz, csekély az esélye annak, hogy az olimpiai rendezési jog is Kanadába, Torontóba kerüljön. Japán ugyan nem vallott szégyent Tokióban, Sapporóban és Naganóban sem, az időeltolódás miatt azonban nem lenne szerencsés (az amerikai TV-közvetítők nem örülnének a sydney-i problémák után), hogy a választás Oszakára essen. Isztambul esélytelenségét elsősorban a rossz időzítés határozza meg, de a török fővárost nem segíti az sem, hogy egykori riválisa, Athén nagy küzdelmet folytat, hogy időben készen álljon a 2004-es olimpiára.

A NOB döntéshozói 2001. július 13-án adnak majd választ kérdéseinkre, és mi csak abban bízhatunk, hogy bármelyik városra esik is a választás, az Olimpiai Játékok eszméi sértetlenek maradnak.

BJ, Sportweb 2001.03.13.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004