FONTOS


 








Peking ismét tiltakozik

Kína washingtoni nagykövetsége hivatalos levélben kérte az amerikai parlamenti képviselőket, hogy Peking-ellenes állásfoglalásaikkal ne avatkozzanak be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ügyeibe, amikor az ötkarikás mozgalmat irányító szervezet döntésre készül a 2008-as játékok helyszínéről.

"Önök elfelejtették azt, hogy csak és kizárólag a NOB döntheti el, kinek adja egy olimpia rendezésének jogát. A Charta még azt is megtiltja, hogy bárki, bármilyen formában befolyást gyakoroljon a szavazókra" - írta levélben Jang Csie-Cse nagykövet.

Az amerikai képviselőház nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó bizottsága március 28-án úgy foglalt állást, hogy Kína "emberi jogokat sárba tipró politikája" miatt nem támogatja Peking pályázatát. A kínai külügyminisztérium azonnal reagált: a hidegháború újabb fejezetének nevezte a döntést.

Peking szerint 1993-ban, a 2000-es olimpia helyszínének kijelölésekor is az amerikaiak miatt maradt alul Sydneyvel szemben, mindössze két szavazattal.

A NOB július 13-án dönt arról, hogy hol rendezzék a 2008-as játékokat. Az öt versengő város: Oszaka, Párizs, Isztambul, Toronto és Peking.

[origo], 2001.03.30.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004