FONTOS


 








Elfogadták a MOB-támogatások keretszámait

Hosszas huzavona után elfogadták a Magyar Olimpiai Bizottság szövetségi támogatásainak keretszámait a szervezet szombati közgyűlésén. Eszerint a MOB összesen 670 millió forintot oszt szét, ebből 510 millió az alap-, s 160 millió az olimpiai műhelytámogatás.

Amint az várható volt, hatalmas vita alakult ki a támogatások tervezetéről. Több sportvezető is nemtetszésének adott hangot az előterjesztéssel kapcsolatban - kifogásolva a tervezett összegeket. Abban azért mindenki egyetértett, hogy "nem egymás zsebében kellene nyúlkálni". A felszólalók saját sportáguknak szerettek volna több pénzt kicsikarni, de sokan hangoztatták: a MOB-nak növelni kell a bevételeit.

Schmitt Pál elnök kiemelte: szeretné elérni, hogy a magyar sport adósságait átütemezzék. "Ezt fogom kérni a kormányülésen, ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök lehetőséget adott nekem egy ottani felszólalásra.

Benedek András, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke javaslatot tett arra, hogy a csapatsportágakat a jövőben kezeljék külön. Indoka: a nők sydneyi ezüst-, valamint a férfi vízilabdázók aranyérme sem volt elég, hogy olimpiai műhelytámogatásban részesüljenek. Schmitt Pál ezt azzal magyarázta, hogy a pólósok közül többen külföldön játszanak, és a kézilabdázókhoz hasonlóan - miután gyakran kerülnek képernyőre - vonzzák a szponzorokat.

A sportágak képviselőitől érkező felvetésekre adott válaszában Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter azt mondta: minden javító szándékú javaslatot megvizsgálnak, de tisztában kell vele lenni, hogy a szövetségek 1991 és 1997 között összesen 750 milliós köztartozást halmoztak fel, és a magyar sport ezt 2003 végéig nyögi. "Milyen jó lenne, ha ennek az összegnek legalább a fele rendelkezésre állna, mert akkor most lényegesen kevesebbet vitáznánk" - tette hozzá a sporttárca elsőszámú vezetője.

A közel négyórás vita után egyre több felszólaló úgy foglalt állást, hogy a tervezetet az összes hibájával együtt fogadják el, mert ha a pénzre még tovább kell várni - közben úgysem lesz több! -, akkor a szövetségek, az egyesületek és a versenyzők is komoly bajba kerülhetnek. Végül három ellenszavazattal, 12 tartózkodással a jelenlévők megszavazták a szövetségi támogatások fő keretszámait.

Ezek szerint a MOB - 1 073 700 000 forint bevételéből - összesen 670 millió forintot oszt szét, ebből 510 millió az alap-, és 160 millió az olimpiai műhelytámogatás. A küldöttek elfogadták Gémesi Györgynek, a vívók elnökének javaslatát, és a műhelytámogatás összegét egyenesen a szövetségek, nem pedig a klubok kapják.

A MOB által folyósított támogatáson túl a szövetségeknek további 400 millió forint jut, ezt a sporttörvény alapján az év második felében megalakuló Nemzeti Sportszövetségnek kell majd elosztania. Éppen a "csúszás" miatt az ISM ennek az összegnek a feléről már saját hatáskörben döntött.

A MOB-közgyűlés hivatalosan határozott arról, hogy Magyarország részt vesz a jövő februárban sorra kerülő téli olimpián (Salt Lake City).

[origo], 2001.03.10.

Molnár Zoltán ülhet az igazgatói székbe

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége maratoni ülést tartott a Hélia Szállóban. Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter a napirend előtt kért szót, és rövid tájékoztatója után Váczi János, az ISM főtanácsadója a Magyar Sportmarketing Közhasznú Társaság közeljövőben történő megalakulásáról számolt be az elnökségnek. A sportági szakszövetségek és az egyesületek, de főleg a MOB, az elmúlt évtizedekben komoly erőfeszítéseket tettek saját bevételeik növelésére, szponzorok megnyerésére. Kétségtelen tény azonban, hogy a sportmarketing-tevékenységet szervezetlenség s olykor a szakértelem hiánya jellemezte. Nyilvánvaló, hogy ez a munka egy állami társaság szakértő, szervezőmunkájával hatékonyabb és eredményesebb lehetne. A MOB elnöksége részletesebb, írásos tájékoztatást kért a társaság működéséről.

A MOB elnöksége Schmitt Pál javaslatára egyhangú határozattal elfogadta Molnár Zoltán igazgatói megbízatását. Ezek szerint a Népstadion eddigi főigazgatója, az elnökség tagja április 1-jén veszi át a MOB igazgatói tisztét a nyugdíjba vonuló dr. Török Ottótól.Az elnökség ezt követően az alapszabály módosításáról tárgyalt, amelyet Aján Tamás főtitkár terjesztett elő. Az előterjesztésről hosszú, részletekbe menő vita folyt, és a módosításokat csak több korrekció után fogadták el.

Vad Dezső, Nemzeti Sport 2001.03.11.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004