FONTOS


 








Rogge is szeretne Samaranch örökébe lépni

Schmitt Pál után Jacques Rogge is jelezte, hogy március végén hivatalosan pályázik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöki posztjára. Az 58 éves belga sportdiplomata, aki jelenleg a NOB orvosi bizottságának alelnöke, egyben az athéni játékok koordinációs bizottságának vezetője, nem titkolja, hogy szeretne a spanyol Juan Antonio Samaranch örökébe lépni.

"Pályázatom alapja személyes elkötelezettségem a sport és szerelmem az olimpiai mozgalom iránt, semmiképpen sem egyéni ambíció" - mondja a polgári foglalkozására nézve ortopéd sebész Rogge, aki 1991 óta tagja a NOB-nak, de kapcsolata a sporttal és az olimpiai mozgalommal régebbre nyúlik vissza, hiszen 1968-ban, 1972-ben és 1976-ban részt vett a nyári játékok vitorlásversenyein.

"A NOB-tagok mindannyian ismernek engem. Tudják, hogy hasznos munkát végeztem eddig. Tisztában vannak azzal is, hogy egyfajta folyamatosságot jelentenék, ugyanakkor számos területen szorgalmaznám a szükséges lépések megtételét" - jelenti ki Rogge, aki elkötelezett híve a doppingellenes küzdelemnek. "A sport nincs veszélyben, de léteznek olyan súlyos problémák, mint amilyet a túledzettség vagy a dopping jelenléte okoz, s ezek rendkívüli módon aggasztanak. A doppingolás mértéke mára elviselhetetlenné vált. Realista vagyok. Tudom jól, hogy nem sikerülhet teljesen felszámolni, de az biztos, hogy mindent el kell követnünk a csalók leleplezésére irányuló tudományos kutatások terén, s növelnünk kell a versenyen kívüli vizsgálatok számát."

Rogge szerint a játékok idején mindenképpen a NOB-nak és a nemzetközi szövetségeknek kell felügyelniük az ellenőrzéseket, s nem a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA). "Nem szabad megfeledkeznünk a megelőzésről sem. Ha a versenyzőknek reális lehetőséget teremtünk arra, hogy pályafutásuk befejezése után megtalálják helyüket a társadalomban, talán kevesebben nyúlnak majd a tiltott szerekhez."

A belga sportdiplomata úgy véli: komolyan el kell gondolkodni azon is, hogy milyen költségekkel, mekkora olimpiákat lehet rendezni a jövőben: "A legutóbbi játékokon mindig egyre több szám került a programba. Itt az ideje megvizsgálni, hogy valóban minden sportágnak ott-e a helye az ötkarikás eseményeken." A racionalizálási folyamat egyébként már el is kezdődött, hiszen a NOB határozatot hozott a versenyszámok csökkentésére.

A belga pályázó mellett Schmitt Pál, a NOB protokollfőnöke, a MOB elnöke, a kanadai Dick Pound s esetleg a dél-koreai Un Jong Kim pályázik az elnökségre. A NOB-elnöki posztra április 10-ig kell elküldeni a pályázatokat, Rogge előtt Schmitt Pál jelezte a nyilvánosság előtt kandidálási szándékát. A választásra július 16-án a moszkvai kongresszuson kerül sor.

[origo], 2001.01.08.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004