FONTOS


 








Önjáróan halad az olimpiai és az Eb-rendezés

A 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság és a 2012-es nyári olimpia magyarországi rendezésének ügye nyilvánvalóan akkora volumenű, hogy megvalósulása, sőt maga a szimpla pályázás sem képzelhető el központi állami támogatás nélkül. Ezzel pedig rögtön átkerült a politikai hadszíntérre, főként, hogy a választási kampány részévé vált. Ezek után talán érdemes utánanézni, hogy a hatalomra kerülő MSZP-SZDSZ-kormány felvállalja-e a konzervatív kabinet sportos örökségét. Már csak azért is, mert szorít az idő: a futball Eb-re május végéig lehet pályázni az UEFA-nál, az ötkarikás játékok megvalósíthatósági tanulmányának pedig július 31-ig kell elkészülnie.

Kezdjük a méretében nagyobb, de időben távolabbi tervvel-álommal, a 2012-es nyári ötkarikás játékokkal! Az Ifjúsági és Sportminisztériumban (ISM) jelenleg egy kis apparátusú, mindössze nyolc emberrel, Fürjes Balázs vezetésével dolgozó miniszteri biztosi hivatal foglalkozik az olimpiarendezés ügyével, pontosabban a pályázat előkészítésével. A hivataltól kapott információink szerint a Pricewaterhouse Coopers (PWC) gazdasági tanácsadó cégnek, a megvalósíthatósági tanulmány készítőjének - ezt a jogot február elején nyerte el - július 31-ig kell letennie a munkát az asztalra. Ennek alapján lehet majd az új kormánynak s az új ISM-nek (mert a hírek szerint megmarad a sport miniszteriális szintű kezelése) továbblépnie. Szakmai szempontból nyilvánvaló, hogy ha a PWC tanulmánya alapján megvalósíthatónak látszik a 2012-es rendezés, akkor a miniszteri biztosi szintről mindenképpen feljebb kell kapaszkodnia a budapesti olimpia ügyének, kormánybiztos vagy akár tárca nélküli miniszter felügyelete is elképzelhető.

A PWC-nél történt érdeklődésünkre Almássy Tibor, az olimpiai megvalósíthatósági tanulmány projektjének vezetője elmondta, körülbelül a munka felénél tartanak. Ami természetesen nem állt meg a kormányváltás hírére, sőt, ahogy Almássy fogalmazott, százhúsz százalékkal megy tovább előre. Körülbelül 150 (!) ember dolgozik a tanulmányon, amelynek rendkívül átfogónak kell lennie, a jogi keretektől a vízminőségig, az infrastruktúrától a makrogazdasági hatásokig mindent tartalmaz majd. Az eddigi közbenső munkaanyagok több száz oldalt tesznek ki, maga a kész mű akár ezret is. Almássy Tibor szerint nagyszerű munkakapcsolatot építettek ki az érintettekkel - ISM, sportági szakszövetségek, Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), budapesti önkormányzat -, s továbbra is folyamatosan konzultálnak velük.

Kérdés, hogy az új ISM-ben kivel, hiszen bár megmarad a tárca, más lesz a vezetője. Mégpedig információink szerint Baráth Etele, aki a MOB alelnökeként, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnökeként, az MSZP most már hivatalosan is legfontosabb sportpolitikusaként több szempontból is érintett. A sportminiszteri poszt várományosa érdeklődésünkre elmondta, hogy az olimpiarendezéssel kapcsolatban természetesen először meg kell várni a megvalósíthatósági tanulmány elkészültét. Ami viszont még semmiképpen sem tartalmaz végleges álláspontot, inkább amolyan vitaanyag, ami köré pro és kontra lehet további érveket sorakoztatni. Higgadt hangú és nyilvános, széles körű szakmai vitát kellene nyitni, s így az év végére születhet meg az érdemi döntés. A szocialista politikának nincs semmiféle görcse az olimpiarendezéssel kapcsolatban, értelemmel, a meglévő számadatok alapján közelíti meg a témát, fogalmazott Baráth Etele. Hozzátette, hogy a végső stádiumban mindenképpen a parlament elé kell vinni a kérdést, hiszen az olimpia nem csak a korábbi vagy a most felálló kabinet ügye, hanem a következőké is, sőt, a beruházások legtöbb pénzt igénylő része éppen a későbbi ciklusokra marad.

A 2008-as labdarúgó Európa-bajnoksággal kapcsolatban Baráth Etele, átfogó információk híján, nem vállalkozott komolyabb elemzésre. Bár attól félek, hogy túl nagyok a beruházások, fogalmazott, majd felvetette: érdemes megvizsgálni, a magánszektort érdekli-e mélyebben a kontinensviadal. Az biztos, hogy Huszár Istvánt, a 2008-as magyar Eb-projekt vezetőjét érdekli, már csak azért is, mert május végéig el kell juttatni az Európai Labdarúgó-szövetséghez (UEFA) a pályázatot. Írásban ötven példányban, valamint CD-n. Még nem dőlt el, hogy gyorspostán küldjük vagy kézben visszük, de ott lesz. Huszár István hozzátette: Magyarország nem Ausztria, Svájc vagy Németország, nálunk nagyon erős kormánytámogatásra van szükség, így logikus, hogy minél előbb fel kell venni a kapcsolatot az új kabinettel. A projektvezető szerint a szocialista-szabad demokrata sportvezetés is támogatja az Eb ügyét, hiszen korábban is ezt tette, amikor az osztrákokkal közösen pályáztunk a 2004-es rendezésre (amit Portugáliával szemben, Spanyolországgal együtt elbuktunk). Sőt annak idején éppen a Horn-kormány adott teljes garanciát az eseményre, amit aztán az Orbán-kabinet átvett. Miért ne valósulhatna meg most valami hasonló, csak fordítva? - vetette fel Huszár. Ha ez nincs meg, akkor más a helyzet, mondta, utalva arra, hogy kormánytámogatás híján lehetetlen futball Eb-t rendezni Magyarországon. Visszalépni mindenesetre semmiképpen sem fogunk, e hónap végén beadjuk a pályázatot, szeptember 23. és 27. között fogadjuk az UEFA szemlebizottságát, október végén, ha kell, a többi hat pályázóval együtt prezentálunk még egyet az UEFA nemzeti válogatott bizottsága előtt, majd várjuk egy újabb testület, a végrehajtó bizottság december 13-i döntését. Az a kérdés, eséllyel vagy eleve esélytelenül.

Összefoglalásképpen megállapítható, hogy az olimpiai és az Eb-rendezés egyelőre önjáróan halad tovább, várva az új kormánnyal való kapcsolatfelvételt. Ami nem késik, de rengeteg múlik rajta.

Deák Zsigmond, Népszava 2002.05.10.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004