FONTOS


 








Párizs megér egy aláírást

A 2008-as nyári ötkarikás játékok helyszínéről a Nemzetközi Olimpiai Bizottság július 13-án, Moszkvában dönt; a pályázók Peking, Párizs, Toronto, Oszaka és Isztambul, amelyek a hátralevő rövid időben a győzelem reményében sajátságos különversenyt is vívnak. Nevezetesen, hogy az ügyhöz ki tud több más országbeli, lehetőleg minél nagyobb klasszist támogatónak megnyerni.

A kínaiak a minap büszkén röpítették világgá a hírt, mely szerint Paul Tergat ötszörös világbajnok kenyai mezeifutó is csatlakozott a Peking olimpiai pályázatát támogató sztárokhoz. Többek között a 400 méteres női síkfutás olimpiai bajnoka, az ausztrálok nemzeti hőse, Cathy Freeman mellé.

A mi nemzeti hősünk, Egerszegi Krisztina is "elkelt". Lausanne-ban, az Olimpiai Érdemrend átvételekor a kétszeres olimpiai bajnok francia cselgáncsozó, David Douillet gyorsan elkapta díjazott társait (például Karelint, Gebrselassie-t - de a török Suleymanogluhoz aligha ment oda), s már bővült is a névsor. Amelyen Egerszegi mellett még három magyarra bukkanunk: a kétszeres kardvívó olimpiai bajnok Szabó Bence, az olimpiai 2. birkózó Bárdosi Sándor, és a vb-2. birkózó Hirbik Csaba nevére.

Érdeklődtünk Bárdosinál, akinek valami derengett, de hogy hol és pontosan mit írt alá, arra egyáltalán nem emlékezett. Hirbik viszont helyette is kristálytisztán: "Májusban, az isztambuli Eb-n jött oda hozzánk a franciák edzője, ő kért meg bennünket, hogy írjuk alá a papírt, mi is Párizst támogatjuk. Jóban vagyunk a franciákkal, persze hogy aláírtuk, nem került semmibe. De mondtam is, hogy nincs esélyük, mert kizárt, hogy a 2004-es athéni olimpia után megint Európa kapja meg a rendezést.

Ez persze már aligha került be a prezentációs anyagba.

Fábik Tibor, Népszava 2001.06.30.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004