FONTOS


 








Prágában döntenek a játékok színhelyéről
Téli olimpia: Három pályázó 2010-re

----------------------------------------------------------------------
forrás: Vad Dezső, Nemzeti Sport 2003.07.02
----------------------------------------------------------------------

Vajon Vancouver, Salzburg, vagy Pjongcsang városa adhat otthont a 2010-es téli olimpiának?

Erre a kérdésre szerda délután a prágai Hilton Szálló kongresszusi termében Jacques Rogge elnök adja meg a választ, amikor a 115. NOB-ülés legfontosabb határozatát ismerteti, s közli a titkos szavazás eredményét. A pályázatát reggel 9 órától egyenként 60 percben ismertető három város képviselőinek bizakodása egyelőre töretlen.

"Vancouver jó lehetőségeket kínál, s Kanada 1988-ban rendezett legutóbb téli olimpiát” – mondta Paul Henderson egykori vitorlás olimpikon, a NOB tagja.

"Salzburg pályázata a legjobb, ezt mindenki elismeri, de az olimpiák helyszínéről nem csupán sportszempontok alapján döntenek” – magyarázta Leo Wallner, az Osztrák Olimpiai Bizottság elnöke. "Hazám a szöuli olimpián már fényesen bizonyított. Hasonló sikeres bemutatkozásra készül téli sportunk” – jelentette ki Ron Mjung Gong, a koreai város pályázatának vezetője.

Salzburg pályázatának fő lobbistája egyébként Franz Beckenbauer, a világ egyik legnépszerűbb labdarúgója, aki láthatóan örömmel, készségesen segít. Arról is beszélt, hogy Salzburg, Mozart városa egyedülállóan kapcsolná össze a sportot a kultúrával, hiszen a NOB-tagokat még a világhírű bécsi Operabálban is vendégül látná az osztrák államelnök, és másnap vonattal térnének vissza a téli versenyekre.

A szavazás eredményére még kicsit várni kell, az azonban már biztos, hogy az NBC amerikai televíziós társaság rekordként, több mint 800 millió dollárért vásárolta meg a 2010-es téli olimpia közvetítéseinek kizárólagos jogát.

"Építsünk békésebb, jobb világot, a sport és az olimpiai eszme segítségével!” – a NOB-ülés az olimpiai fegyvernyugvásra szóló felhívást választotta mottójául, és ez a felirat olvasható az akkreditálási kártyák hátoldalán. A görögök által idestova egy évtizede felújított ókori felhívást az utóbbi néhány esztendőben 250 államfő, nemzetközi tekintélynek örvendő politikus írta alá, s kedd délután a három pályázó város küldöttségének első számú embere is ellátta kézjegyével.

Kedden kora délután az olimpiai játékokat tanulmányozó bizottság terjedelmes jelentését is szétosztották. A korábbi kanadai alelnök, Dick Pound vezette grémium nem kevesebb mint 119 pontból álló javaslatot terjeszt az ülés elé, amelyek közül 31 már Athénban megvalósítható volna. A javaslat statisztikákkal alátámasztott, józan érvekre hivatkozva a gigantizmus mérséklését, egyszerűséget, takarékosságot, a kiadások jelentős csökkentését, ésszerű karcsúsítást ajánl a NOB tagságának. Majd elválik, milyen eredménnyel.

A hagyományos ceremóniára is sor került, az államelnöknek Schmitt Pál protokollfőnök közreműködésével bemutatták a NOB-tagokat. Természetesen Aján Tamással is kezet rázott Václav Klaus államelnök. Késő este a Domecni Dum színházban Rogge elnök és a házigazdák üdvözlő beszédeivel színvonalas műsorral, ünnepélyes keretek között megnyitották a NOB 115. ülését, de az igazi munka csak szerda reggel kezdődik Prágában.
ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004