FONTOS


 








Deutsch tagadja a titkos záradék létét
A budapesti olimpiai kandidálás kockázatai

----------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2003.03.06
----------------------------------------------------------------------

"Rendkívül nagyok a kockázati tényezők, ha Budapest 2012-ben nyári olimpiát és paralimpiát kíván rendezni" - jelentette ki Jánosi György, miután a kormány tárgyalt a kilenc év múlva rendezendő sportesemény megvalósíthatóságáról. A sportminiszter hozzáfűzte, egy stadion, négy labdarúgópálya, 11 fedett csarnok és 16 egyéb kiegészítő aréna építésére, vagy korszerűsítésére van szükség. Jánosi kiemelte, az előző kormány úgy kötött szerződést a Budapest Sportaréna üzemeltetőjével, hogy egy titkos záradék alapján 2013. január elsejéig a fővárosban nem épülhet 7000-nél több néző befogadására alkalmas csarnok. Ez alól kivétel egy esetleges olimpiarendezés, de a megállapodás alapján csak az olimpia céljait szolgálhatnák a létesítmények, vagyis hosszú éveken át üresen állnának.
"Az előző kormány az olimpiarendezéssel kampányolt. Tudott-e a záradékról a MOB vezérkara, vagy Schmitt Pál elnök?" - tette fel a kérdést a miniszter, aki maga is csak akkor értesült a záradékról, amikor a GYISM módosította a szerződést a beruházóval.
A mai árakon összesen 4600 milliárd forintba kerülne a 2012-es budapesti olimpiarendezés, ebből 3000 milliárdos nagyságrendű lenne az állami szerepvállalás. A kormány felhívja a budapesti közgyűlés és a Magyar Olimpiai Bizottság figyelmét a kockázatokra, és majd ha a két testület ezek tudatában kialakítja a maga álláspontját, vissza lehet térni arra, hogy a magyar főváros kandidáljon-e.
Deutsch Tamás szerint a magyar emberek döntő többsége támogatja, hogy Budapest 2012-ben olimpiát rendezzen. Az exminiszter úgy véli, a kabinet viszont el akarja altatni a tervet. A fideszes politikus szorgalmazza, hogy a kabinet hozza nyilvánosságra a megvalósíthatósági tanulmányt. Kifejtette, hogy a közvetlenül az olimpiához kapcsolódó fejlesztések és a megrendezés összköltsége alig több mint 500 milliárd forint. Deutsch kiemelte, a Budapest Sportaréna szerződésének nincs titkos záradéka.
"Az elmúlt hetekben annyi csúsztatást és valótlanságot állítottak a BS-szerződés kapcsán, hogy arra kérem a kabinetet, hozza nyilvánosságra a dokumentumot" - fogalmazott Deutsch.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004