FONTOS


 








Újabb öt sportágnak is otthont adhat
Módosabb lett az aréna

----------------------------------------------------------------------
forrás: Reich Balázs, Sz. Nagy Tamás, Nemzeti Sport 2003.01.14
----------------------------------------------------------------------

Két hónappal a Budapest Sportaréna tervezett átadása előtt végre kedvező hírekről számoltak be a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium vezetői a minisztérium székházában tartott sajtótájékoztatón. Jánosi György miniszter és Szilvásy György közigazgatási államtitkár bejelentette, hogy a francia Bouygues céggel megállapodtak a sokat vitatott tervezési és építési szerződés módosításáról, amelynek eredetijét 2001. október 15-én kötötték meg.


Az épülô Budapest Aréna komfortosabb lesz, mint eredetileg tervezték

Mint korábban lapunk is beszámolt róla, az eredetileg tervezett 2002. december 15-i átadást a kivitelező nem tudta teljesíteni, így a minisztériumnak két lehetősége maradt érdekei érvényesítésére. Az egyiket, amely szerint az állam bírósági úton jutott volna hozzá a késedelem miatti kötbérhez, a minisztériumban elvetették. Indoklásuk szerint a hosszú jogi procedúra veszélyeztette volna a már lekötött sportesemények megrendezését.
A jog útvesztői helyett a minisztérium a tárgyalásos megoldás mellett döntött. Ezzel kapcsolatban Jánosi György kifejtette: "Kezdeményeztük a szerződés módosítását, amelyet a hétfői napon mindkét fél elfogadott és alá is írt."
Ennek eredményeképpen az üzemeltető által fizetett éves bérleti díj 25 millió forintról 40 millió forintra nő, és az eredeti szerződésben szereplő 20 állami "ingyen napon" túl újabb hat nap áll majd a tárca rendelkezésére. Ezen időszak alatt a rendezendő események költségeit is az üzemeltető állja, évi 72 millió forint összegben.
A szerződésmódosítás legnagyobb vívmányai azon pótlólagos műszaki beruházások, amelyek révén a Budapest Sportaréna újabb öt sportág nemzetközi kritériumainak is megfelel. Így a csarnok otthont adhat az atlétika, a kézilabda, a kosárlabda, a torna és a ritmikus gimnasztika világeseményeinek. További kiegészítésre volt szükség a jégkorong esetében: az üzemeltető vállalta, hogy saját költségén ideiglenes öltözőt alakít ki az április 15-én kezdődő divízió-1-es világbajnokságra.
Szilvásy György hangsúlyozta, hogy az említett kiegészítő beruházásokkal együtt is tartható a csarnok február 24-i átadása és az állami ünnepségekkel és koncerttel egybekötött március 15-i hivatalos megnyitója. Ekkorra elkészül az aréna körüli köztér is.
Arra a kérdésre, hogy a francia fél miért nem képviseltette magát a sajtótájékoztatón, Szilvásy sokat sejtetően így reagált: "A szerződésmódosítás aláírásával közel kerültünk a végső megoldáshoz, de vitáink még vannak." Majd hozzátette, hogy újabb késedelem esetén komoly kötelezettségek terhelik a kivitelezőt.
A további tervek szerint a Budapest Sportaréna egy kosárlabda- vagy jégkorongcsapat otthonául is szolgálhatna. Ennek további részletei, illetve a csarnok végleges neve egyelőre nyitott kérdés maradt.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004