FONTOS


 








Kétmilliárdos bevételre számít a szaktárca
Átláthatóságot ígérnek

----------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2002.12.31
----------------------------------------------------------------------

"A Budapest Sportaréna felépítéséről hatpárti konszenzus alapján törvény született, amely előírja az Országgyűlés ifjúsági és sportbizottságának folyamatos tájékoztatását a beruházásról, de ez az elmúlt fél évben nem valósult meg - jelentette ki Rogán Antal, a Fidesz alelnöke, aki hozzátette, a GYISM elengedte a létesítmény átadásának késése miatt járó, összességében 1.8 milliárd forintos kötbért - A magyar kormány mutyizni kezdett a francia kivitelezővel" - jegyezte meg Rogán.


A francia kivitelezô a Sportaréna környékén is új beruházásokat vállal
Ezzel szemben Jánosi György sportminiszter és Szilvásy György, a GYISM közigazgatási államtitkára szerint a szerződésmódosítás minimum 2 milliárdos többletet jelent a magyar államnak. Amennyiben ugyanis az állam ragaszkodott volna a kötbérhez, a peres eljárás költségei mellett az építkezés leálltával is számolnia kellett volna.
Ami a szerződésmódosítással jelentkező előnyöket illeti, azok számszerűsíthetőek: a kivitelező 2.5 millió euró, azaz mintegy 600 millió forint értékben műszaki többletberuházásokat hajt végre - ilyen például a speciális kézilabdatalaj, a további világítástechnikai fejlesztések, illetve a csarnokon kívüli építkezések-felújítások -, az évi 25 milliós bérleti díj helyett esztendőnkét 40 milliót fizet (ez húsz év alatt 300 millió többlet), illetve az évi plusz hat nap használat biztosításának terhei is az építőt terhelik - ennek költségei kb. 72 millió forint évente, azaz húsz esztendő alatt majd’ 1.4 milliárd forint -, azaz a 1.4 milliárdos kötbér helyett így 2.3 milliárd jut a magyar államnak, ráadásul
Jánosi a Budapest Sportarénával kapcsolatban - Rogán kijelentéseire reagálva - kijelentette, novemberben tájékoztatta a tervezett szerződésmódosításról az országgyűlés ifjúsági és sportbizottságát, s részletesen informálták a képviselőket az átadás késéséről. A miniszter szerint azért sikerült előnyös feltételeket kicsikarni a beruházó Bouygues cégtől, mert az presztízse érdekében, a referenciaszempontokat is figyelembe véve nem szívesen lett volna alperese egy vélhetően nemzetközi visszhangot kiváltó bírósági ügynek. Jánosi megismételte korábbi kijelentését, miszerint a szerződésmódosítást aláírása után nyilvánosságra fogják hozni, csakúgy, mint a vélhetően januárban kezdődő állami számvevőszéki vizsgálat eredményeit is.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004