FONTOS


 








A sportminisztérium szerint nem csúszik a csarnok jövő márciusi átadása
Most éppen bontják az Arénát

----------------------------------------------------------------------
forrás: Sz. Nagy Tamás, Nemzeti Sport 2002.11.28
----------------------------------------------------------------------

December 15-én lesz három éve annak, hogy a Budapest Sportcsarnok az ország legnagyobb sportlétesítménye a tűz martalékává lett. A tragikus tűzesetet követően határozott politikai egység mutatkozott az újjáépítés ügyében, az akkori tervek alapján kevesebb mint három év alatt épült volna fel az új, minden igényt kielégítő csarnok, amely az idő folyamán a keresztségben a Budapest Aréna nevet kapta.

Újjáépítési krónika
1999. december 15.: Egy égve maradt gyertya miatt leégett az 1982-ben épített Budapest Sportcsarnok. Az üzemeltetôk nem kötöttek biztosítást a tűzkárra. 2000. május 23.: Az Országgyűlés elfogadta a BS újjáépítésérôl szóló törvényjavaslatot. 2000. november 23.: Az Ifjúsági és Sportminisztérium illetékesei bejelentik, hogy az állam francia Bouygues konzorciummal közösen építi fel a csarnokot. A határidô: 2002. augusztus 31. 2001. február 27.: Megkezdôdik a BS maradványainak lebontása. 2001. július: Döntés születik a BS körüli terület átfogó rekonstrukciójáról. 2001. augusztus 23.: Deutsch Tamás sportminiszter leteszi a készülô Budapest Aréna alapkövét. A módosított átadási határidô: 2002. december 15. 2002. március: Elkészült a vasbeton szerkezet, megtartják a bokréta-ünnepséget. 2002. szeptember: Jánosi György sportminiszter bejelenti, hogy csúszik az elôzetesen ígért december 15-i átadás, az új határidô: 2003. március 15. 2002. november 26.: Esztétikai problémák miatt elkezdik a tetôszerkezet visszabontását.
A napokban felröppent hírek szerint jelenleg nem építik, hanem bontják a csarnokot,
pontosabban annak különleges tetőszerkezetét ...
Ha minden az eredeti tervek szerint alakult volna, akkor Csollány Szilveszter már az augusztus végén átadott új Budapest Arénában szerezte volna meg a hőn áhított világbajnoki aranyérmet. Nos, mint tudjuk, a debreceni Főnix Csarnokban állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Hogy magyar sportoló mikor léphet majd az Aréna küzdőterére, az még egyelőre kérdéses. A jelenlegi helyzet alapján ez csak jövő év március 15. után lesz esedékes. Remélhetőleg ezt már nem követi újabb határidő-módosítás, hiszen az ország egyik legnagyobb beruházása már így is kezd erősen komolytalanná válni. Pedig az újjáépítés iránt a kezdetektől fogva társadalmi és politikai konszenzus mutatkozott, sem a kormányzat, sem a társadalom számára nem lehetett kérdéses, hogy a csarnokra szükség van, a nagyszabású sport- és kulturális eseményeknek a jövőben is méltó teret kell adni.
Az előkészítés, valamint a szerződés megkötése során azonban az egyik leginkább érintett fél, a sportszféra véleményét nem vették igazán figyelembe. Nem csoda, hogy a sportszakemberek nagy része a nemrégiben felmerült sporttechnológiai hiányosságok kapcsán elkönyvelte az újabb csúszást. Ezt a félelmüket erősítette meg az a hír, amely szerint a megrendelő minisztérium esztétikai hiányosságok miatt a már megépített héjréteg visszabontására kötelezte a kivitelező Bouygues Hungária Rt.-t (BH).
Ezzel kapcsolatban a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) keretein belül működő Olimpiai Projekt Iroda sajtóreferense, Vajda Tünde elmondta: az ügyben illetékes Görözdi György, a Projekt Iroda főcsoportfőnöke folyamatosan tárgyal a BH képviselőivel a kötbér, valamint az állam számára biztosított napok növelése, illetve rögzítése ügyében. A hét folyamán felmerült esztétikai hibák kapcsán Görözdi - szerkesztőségünknek eljuttatott - közleménye leszögezi: "A hiba kijavítása a Budapest Aréna módosított átadási időpontjáig befejeződik. A javítás költsége a vállalkozót terheli, a megrendelőre semminemű többletköltség nem hárul."
Az Aréna üzemeltetésével kapcsolatban Csillik Zita - a BH által is tulajdonolt - Aréna Üzemeltető Rt szóvivője elmondta, az átadás után húsz évig cégük üzemelteti a csarnokot. Természetesen a fő cél a nyereségesség, ezért az állam rendelkezésére bocsátott - jelenlegi megállapodás szerint - húsz napon kívül az Aréna Rt. szabadon rendelkezik a létesítmény üzemeltetési jogával. Úgy tudjuk, így a legváltozatosabb látványsportok is helyet kapnak majd a csarnokban, minden valószínűség szerint jövőre jet-ski versenynek is helyet adhat a létesítmény. Hogy a sokat emlegetett szörfversenyeknek a csarnok technológiai és műszaki feltételei megfelelnek-e, ezt egyenlőre nem lehet tudni ...
Tudomásunk szerint az átadás után az üzemeltetés minden kötelezettsége az Arénát terheli (például rendezvényeken történő károkozás) és az üzemeltetés költségeit meghaladó bevételek esetén a keletkező nyereség fele-fele arányban oszlik meg az Aréna és a GYISM között. A szerződés megkötésekor 23 milliárd forintban rögzített, az idén hivatalba lépett új sportkormányzat által viszont 40-45 milliárd forintra taksált állami szerepvállalás mértékéről hiteles információk a minisztérium által lefolytatott vizsgálat után várhatóak. Ellenben biztosnak tűnik, hogy a Budapest Aréna adhat helyet a jövő év áprilisi divízió-1-es jégkorong világbajnokságnak, a szeptember végi - kizárólagos olimpiai kvalifikációt biztosító - ritmikus gimnasztika vb-nek, a 2004-es műkorcsolya Európa-bajnokságnak, valamint a felmerült finanszírozási problémák megoldása után esedékes 2004-es fedettpályás atlétikai vb-nek. Az viszont, hogy ezeken kívül az állam által rögzítendő "ingyen napok" közül mennyi illeti majd a sportszférát, az még a jövő zenéje ...

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004