FONTOS


 








Kész a megvalósíthatósági tanulmány
----------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2002.10.31
----------------------------------------------------------------------

Az eredetileg tervezettnél három hónappal később elkészült a 2012-es budapesti olimpiarendezéssel kapcsolatos pályázatot megelőző megvalósíthatósági tanulmány. "Péntekre kell elkészítenem azt a javaslatot, amely megszabja a további menetrendet" - tájékoztatta az MTI-t Köpf Károly, a GYISM sportért felelős helyettes államtitkára.

"Bár ezzel kapcsolatban végleges információm még nincs, valószínűleg marad a korábbi program, amely szerint a tárcának, mint megrendelőnek hatvan nap áll a rendelkezésére, hogy megtegye észrevételeit, s utána a tanulmány elkészítője harminc napon belül hajtja majd végre a szükséges változtatásokat, végzi el az esetleg kért kiegészítéseket." A helyettes államtitkár szerint egyik első dolguk az lesz, hogy az Olimpiai Pályázat Előkészítő Bizottság 24 tagja részére eljuttatják a dokumentumot. Várható, hogy 2002 végéig nyilvánít minden érdekelt véleményt, s a jövő év elejére készül el végleges formájában a megvalósíthatósági tanulmány, amelyről a végső szót - megállapításaira alapozott döntéssel, hogy lesz-e magyar pályázat 2012-re, netán későbbi időpontra - a főváros és a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése mondja ki.

A megvalósíthatósági tanulmányt készítő PriceWaterhouse Coopers nemzetközi tanácsadó cég magyarországi kft.-jének vezetői többszöri megkeresés után sem reagáltak a távirati iroda érdeklődésére, nem hivatalosan csupán annyit közöltek, hogy az általuk elkészített anyag további sorsáról, a benne foglaltakról kizárólag a megrendelő adhat tájékoztatást. Schmitt Pál MOB-elnök az esetleges olimpiarendezéssel kapcsolatban anynyit mondott: meg kell várni a megvalósíthatósági tanulmányt és annak alapján, az elemzését követően lehet csak állást foglalni. A 10 év múlva esedékes játékok házigazdaságára vonatkozó szándékot Orbán Viktor miniszterelnök tavaly május 21-én jelezte előbb Juan Antonio Samaranchnak, a NOB akkori elnökének, majd jelentette be ugyanaznap a lausanne-i Sport Világfórumon. A pályázásról 2003. július 15-ig kell hivatalosan tájékoztatni a NOB-ot, nem egészen egy évvel később kerül kijelölésre az öt legalkalmasabbnak látszó kandidáló, s 2005 júliusában születik döntés a 2012-es helyszínről.
ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004