FONTOS


 








Török, Gyalog, Géczi és Dala kinevezése
Fiatalítás után, felújítás előtt


Vass Károly, a Sportfólió Kht. ügyvezetőigazgató-helyettese úgy véli, a kizárólag a futballnak kedvező stadionrekonstrukció helyett hamarosan valamennyi sportág számára jobb feltételeket teremtő létesítményépítési és felújítási akciótervvel állnak elő. Első lépésként új struktúrát alakítottak ki az állami tulajdonú ingatlanokat kezelő közhasznú társaságnál: az új főigazgató, Török Lajos irányította Népstadion és Intézményei mellett önálló vezető foglalkozik majd a kiemelt edzőtáborok, a nemzeti sportuszodák és a kiemelt egyesületek ügyeivel. A dunavarsányi, tatai, mátraházi és Balaton-környéki edzőtáborokért Géczi Gábor, volt jégkorongozó, a Komjádi, a Hajós Alfréd és a Kőér utcai uszodáért az egykori pólós Dala Tamás, a klubok használta ingatlanokért pedig Gyalog András felel. Vass elmondta, Török mellett az FVM Sportlétesítmények élén szerzett tapasztalat szólt - "Mindenki láthatja, a Fradi létesítményei vannak a legjobb állapotban ... " -, míg Gyalog esetében is a közelmúlt érdemeit említette: "A Vasas elnöke volt ugyebár ... " A múltat végképp eltörölni korántsem óhajtó sportvezetés két fiatalnak is lehetőséget adott: "Több tetterős, az élsporttal felhagyó sportembert is szívesen látnánk, de csak ők jelentkeztek." Utóbb hozzáfűzte, a korosztályi megoszlás ellenére a pályázói kör szűkösnek aligha tetszhetett: "A négy tisztségre negyvenhárom jelentkezés érkezett. A kimaradók önéletrajzait megőrizzük, s közülük többen lehetőséget kapnak majd az egyes létesítmények gondozására."
Vass végül hangsúlyozta, az átlátható struktúrába könnyedén bevonhatók újabb ingatlanok is. Az első lépcsőben több nagyvállalattól átvennék sportpályáikat, amelyek eztán bérlőként vállalnának kötelezettséget versenyzőik támogatására. Vass szerint a jövőben fokozatosan felértékelődhet az önkormányzatok szerepe is.

GG, Nemzeti Sport 2002.09.06.

Új vezetők kerültek a fontosabb sportlétesítmények élére

Vezetőváltás a legfontosabb hazai sportlétesítmények élén. A Sportfólió Kht. által meghirdetett pályázat útján kapott új vezetőt a Népstadion és Intézményei, a központi edzőtáborok, a nemzeti sportuszodák, valamint a kiemelt sportegyesületi létesítmények igazgatósága. Az új vezetők: Török Lajos, Géczi Gábor, Dala Tamás és Gyalog András.


Az elavult Puskás stadion - Fotó: Hegedűs Márta

A Fraditól a Puskás Ferenc stadionba
Török Lajos, a Népstadion és Intézményei új igazgatója tisztában van vele, hogy nem lesz könny? dolga: a sportszervezetek takarékoskodni akarnak, neki viszont a minél nagyobb bevétel az érdeke.

Tudja, hogy mibe vág bele? Az FTC jól menő cég, szép létesítmény, a Puskás Ferenc stadion pedig, udvariasan fogalmazva, több helyen is eléggé lerobbant.
Valóban nem tudom még, hogy mibe ugrok bele, de nyilvánvaló, hogy óriási munka lesz. Hosszú időn át irányítottam a Ferencváros létesítményeit, és bár tudom, hogy az ország legnagyobb stadionja egészen más, szeretném az Üllői úton szerzett tapasztalataimat itt is felhasználni. Ami ott bevált, remélem, itt is be fog.

De az is különbség, hogy a tudomásunk szerint a Fradi nagyobb állami támogatást kapott a m?ködtetésre, mint a Puskás stadion.
Nem tudom, hogy mekkora a különbség, ez a Sportfólió költségvetésének a része, de tisztában vagyok azzal, hogy meghatározó feladat lesz a saját bevétel biztosítása, nemcsak a stadionban, hanem a NSI-hez tartozó többi létesítményben is. Igaz, hogy a sportszervezetek mindig arra törekednek, hogy minél olcsóbban jussanak hozzá a szolgáltatásokhoz, én pedig majd arra, hogy minél nagyobb bevételünk legyen, szóval nem lesz mindig könny?.

Vagyis sokszor lesz vitája például a szövetségekkel. Még így is vonzza ez a munka?
Izgalmas feladat lesz, az biztos. De azt is tudni kell, hogy a stadionnak és a többi létesítménynek bizonyos alapfeladatokat mindenképpen el kell látnia, például nem lehet kérdés, hogy hol játssza a labdarúgó-válogatott a fontos mérkőzéseket.

Legközelebbi teendője?
Tizenöt évig voltam a Fradi létesítményigazgatója, most át kell adnom a munkámat, el kell búcsúznom a kollégáktól, az Üllői úti épülettől...
Az állami tulajdonú sportlétesítményeket üzemeltető Sportfólió Kht. augusztusban pályázatot hirdetett meg több vezetői posztra. A kht. ügyvezető igazgatóhelyettese, Vass Károly érdeklődésünkre elmondta, hogy már elbírálták a jelentkezéseket, ezek szerint az NSI (Népstadion és Intézményei) főigazgatója Török Lajos, az FTC létesítményigazgatója lesz, az NSU-t, azaz a Nemzeti sportuszodákat - Komjádi uszoda, Hajós Alfréd uszoda, Kőér utcai uszoda - a vízilabdázó Dala Tamás irányítja, a kiemelt edzőtáborok - Tata, Mátraháza, Dunavarsány, Balatonfüred, Balatonfűzfő, Balatonboglár, Siófok - vezetőjének Géczi Gábort választották, a kiemelt sportegyesületek - ÚTE, MTK, FTC, Vasas és később a Honvéd is - igazgatója pedig, mint már tegnap megírtuk, Gyalog András, a Vasas korábbi elnöke lesz.
A Népstadionnak már új neve van: Puskás Ferenc stadion, de a létesítmény még Népstadion és Intézményei, a 1953-ban épített futballarénán kívül ebbe a körbe tartozik még például a Nemzeti Sportcsarnok, a Körcsarnok, a Kisstadion, a Millenáris, az Olimpiai csarnok, a gyakorló jégcsarnok ...
Évek óta folyik a találgatás, hogy mi lesz a Népstadionból, különösen azóta, hogy 1999-ben az UEFA szakbizottsága igen elavultnak találta, és úgy vélte, legjobb lenne lebontani. Az előző kormány egy ideig komolyan foglalkozott az új Nép-, illetve most már Puskás Ferenc stadion felépítésével, de aztán leégett a Budapest Sportcsarnok, és a futballaréna tervei a háttérbe szorultak.
Grandiózus álmokat, úgy tűnik, a jelenlegi sportkormányzat sem sző. "Egy jól felszerelt olimpiai centrumot szeretnénk a Puskás Ferenc stadion területén, fő része egy ötvenezer nézőt befogadó futballaréna lenne" - mondta Vass Károly. Hogy csak felújítanák-e a szerkezetében is elavultnak tartott építményt vagy újat építenének, az még nincs eldöntve. "Függ a műszaki követelményektől és az anyagi lehetőségeinktől" - tette hozzá az igazgatóhelyettes. És függ persze attól is, hogy megkapja-e Magyarország a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság rendezési jogát. Ha igen, akkor egy szimpla felújítás valószínűleg nem lesz elég.

Kósa Tamás, Magyar Hírlap 2002.09.05.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004