FONTOS


 








Mintegy 16 millió dollárba kerülne a kandidálás 2012-re
Július végére tanulmány a megvalósíthatóságról

Február közepe óta egy száztagú, magyar és külföldi szakértőkből álló csoport dolgozik a Budapesti Olimpiai Játékok Megvalósíthatósági Tanulmányán, akik szerdán beszámoltak eddigi munkájukról az Olimpiai Pályázat Előkészítő Bizottságának (OPEB). Ez alapján nyolc-kilenc új, fedett, 5-15 ezer néző befogadására alkalmas sportcsarnokra, továbbá huszonkét egyéb sporthelyszín kialakítására van szükség a 2012-es ötkarikás játékok tervezett budapesti megrendezéséhez. A tanulmány elkészítésével megbízott PriceWaterhouseCoopers cég munkacsoportja eddig 42 budapesti és főváros környéki lehetséges lebonyolítási helyszín felmérését végezte el. A kidolgozott kritériumrendszer alapján eddig öt különböző rendezési koncepció körvonalazódott: a Duna-menti (Belvároshoz közeli), a kelet-nyugati (Népstadion, Józsefváros és Ganz-gyár környéke), az északi (Békásmegyer és Káposztásmegyer), a déli (Csepeli-régió) és az úgynevezett Nyugati-városkapu (Budaörs-Buda) környékére vonatkozó.

A szakértők szerint az olimpia megrendezése pozitív hatással lenne az ország gazdaságára, elsősorban az idegenforgalmi szektor tehetne szert jelentős többletbevételre, ám ehhez növelni kell a szállodai kapacitást, hiszen a szükségesnél jelenleg mintegy 18 ezer szobával kevesebb van. A beszámoló arra is rámutatott, a beruházásoknál ügyelni kell a teljes körű utóhasznosítás lehetőségének megteremtésére. A megvalósíthatósági tanulmány - mely 390 millió forintba kerül - várhatóan július végére-augusztus elejére lesz készen, ezután kerülhet sor a MOB, a főváros, a kormány és a parlament végleges állásfoglalásának kialakítására.

Amennyiben Budapest pályázik, és 2005-ben az öt kiválasztott város között lesz, a kandidálás teljes összege mintegy 16 millió dollárt tesz majd ki.

AV, Nemzeti Sport 2002.05.23.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004