FONTOS


 








A csúszás ára napi 21 milliós kötbér
Teljes készültség jövo decemberben

----------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2001.08.23
----------------------------------------------------------------------

Orbán Viktor miniszterelnök országimázs-formáló kijelentése - miszerint "ez lesz Európa legnagyobb sportcsarnoka" - némi pontosításra szorul. Az új BS valóban impozáns, hatalmas épület lesz, ám a kontinensen még akad néhány monumentális testkultúra-létesítmény és koncertcsarnok. A német Schalke 04 múlt héten avatott gelsenkircheni arénájának lelátóin például 60 215-en foglalhatnak helyet.

"A mi sportcsarnokunk a jelenleg épülő, hasonló funkciójú európai épületek legnagyobbika lesz - mondta érdeklődésünkre a téma avatottja, Fürjes Balázs miniszteri biztos. - Egyúttal az is bizonyos, hogy a legmodernebb technikai eszközökkel felszerelt létesítmény alapkőletételére kerül sor csütörtökön. A befogadóképességet tekintve sporteseményen 10-12 ezer ember szurkolhat, koncerteken, egyéb rendezvényeken pedig akár 15 ezren is elférnek majd a falai között."

Az új építménnyel kapcsolatos másik ellentmondás: 2002. augusztus végére tűzték ki az átadási határidőt, miközben kiderült, még jövő novemberben sem fogadhatjuk itt a tornász-vb résztvevőit. Fürjes amondó, keddtől két különböző dátumról illik beszélnünk - a kivitelező valóban arra kötelezte magát, hogy nyár végéig befejezi az építkezést, ám az állam további beruházásokra is forrást teremtett. Kormányhatározat született egy 4.5-5 milliárd forintnyi pluszköltséget jelentő építkezésről: ezen összegből ezer férőhelyes mélygarázs és 30 ezer négyzetméteres közpark épül Budapest leendő büszkesége körött.

Ezeket csupán 2002. december 15-én adják át, így bőven jut majd idő a csarnok kicsinosítására, minthogy a tömeg számára addig megközelíthetetlen lesz az építmény. E határidő egyébiránt már aligha módosul, ugyanis ellenkező esetben napi 21 millió forint kötbért fizethet a beruházó a magyar államnak.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004