FONTOS


 








A budapesti jelentkezésről tárgyaltak sportdiplomatáink
Megkezdődött a pályázat előkészítése

A NOB moszkvai kongresszusa, Jacques Rogge és Peking győzelme után egy héttel már a 2012-es budapesti pályázatról tárgyalt Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter, illetve Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. A két vezető már nemcsak az esélyeket latolgatta, hanem gyakorlatilag hozzálátott az érdemi munkához is. A kormány pénteki határozatában ugyanis jóváhagyta az Olimpiai Pályázati Előkészítő Bizottság felállítását, amelynek elnöke Deutsch Tamás lesz. Az OPEB társelnökeinek Orbán Viktor miniszterelnök Schmitt Pált, Demszky Gábort, Budapest főpolgármesterét, T. Mészáros Andrást, a Pest megyei Közgyűlés elnökét és Nébald Rudolfot, a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetségének elnökét kérte fel. A sportminiszter szerint a szervezet augusztus közepéig megtartja alakuló ülését, s ezután megkezdi annak a hatástanulmánynak az elkészítését, amely Budapest közlekedési, infrastrukturális és sportszakmai lehetőségeit térképezi fel.

A MOB elnöke megköszönte a kabinet támogatását a NOB-elnökségért folytatott küzdelemben, s elmondta, hogy a pekingi pályázat sikerének köszönhetően jó esély kínálkozik egy európai város - köztük Budapest - befutására. Schmitt Pál úgy érzi, ez csak akkor valósulhat meg, ha a kormány, a MOB és a főváros is összefog a közös cél érdekében.

Vad Dezső, Nemzeti Sport 2001.07.24.

Készül az olimpiai terv

A kormány korábbi határozata alapján megalakult az olimpiai pályázatot előkészítő bizottság - jelentette be Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter ,a bizottság vezetője, a tegnap délutáni sajtóértekezleten. A felkért négy társelnök egyike Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, aki kijelentette, hogy nagy megtiszteltetésnek tekinti a miniszterelnök úr felkérését, és boldogan vállalja a feladatot. A további három társelnök: Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere, T. Mészáros András, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke és Nébald Rudolf, a fogyatékosok sportszövetségének vezetője.

Deutsch Tamás a rendeletet ismertetve elmondta, a kormány elhatározta, hogy a szükséges garanciákat és anyagi erőforrásokat a pályázat sikere érdekében rendelkezésre bocsátja. A bizottságnak húsz felkért tagja lesz, és első lépésként az év végéig szeretnék a pályázat részleteit előkészíteni, hogy a kormány végül a különböző változatok közül dönthessen a versenyek színhelyeiről, az olimpiai faluról, az infrastruktúra, a közlekedés és más fejlesztésekről. A bizottság széleskörű támogatásra számít a sportszakemberek és más területek szakértői részéről.

Schmitt Pál véleménye szerint a 2008-as pekingi olimpia után Európának kell következnie, mindez új hitet, lendületet adhat a pályázat kidolgozásához. Budapest tehát reménykedhet, bár a hírek szerint Moszkva, London, Párizs, Róma, Madrid vagy Sevilla és egy német város is ott lesz az európai pályázók között.

A moszkvai NOB-üléssel kapcsolatban Deutsch Tamás kiemelte, hoyg Schmitt Pál elnöki pályázatával becsülettel helytállt, nagy szolgálatot tett a magyar olimpiai mozgalomnak, a magyar sportnak és az országnak, amiért őszinte köszönetet mondott a MOB elnökének. Schmitt Pál viszont a magyar sporttársadalomnak, a médiumok többségének, valamint a kormánynak és a Sportminisztériumnak mondott köszönetet a támogatásért.

Az új elnök személyével kapcsolatban Schmitt Pál elmondta, hogy az elnöki tisztségre pályázók közül egyedül ő volt jelen Lausanne-ban a múlt heti ünnepélyes beiktatáson, és alkalma nyílt arra, hogy Jacques Rogge terveiről, elképzeléseiről véleményt cseréljenek. Az új elnök mindenekelőtt a NOB apparátusának munkájával, munkatársaival kíván alaposabban megismerkedni, és nem tervez semmiféle különös, a nemzetközi sajtóban beharangozott, az olimpiai műsorral kapcsolatos radikális változásokat, így egyik magyar sikersportág képviselőinek sem kell aggódnia. Rogge személyében igazán alkalmas vezető került a Nemzetközi Olimpiai Bizottság élére. Olyan, akitől higgadt, megfontolt intézkedések és mindenekelőtt a dopping elleni kérlelhetetlen, határozott fellépés várható.

Vad Dezső, Magyar Nemzet 2001.07.24.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004