FONTOS


 








Kétezer újságírót várnak a vasárnap kezdődő NOB-ülésre
Sűrű program Moszkvában

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 112. teljes ülésének ünnepélyes megnyitóját ugyan csak július 12-én, csütörtökön este rendezik a moszkvai Nagyszínházban, de a nemzetközi olimpiai mozgalom vezérkara már vasárnap megkezdi tanácskozásait az orosz fővárosban. A NOB 1962 és 1980 után most harmadszor tartja teljes ülését Moszkvában.

Vasárnap délután a jogi bizottság ülésezik. Este rendezik a végrehajtó bizottság hagyományos munkavacsoráját, majd hétfőtől csütörtökig ül tárgyalóasztalhoz.

A Samaranch vezette, jelenleg 14 fős vezetőség csütörtökön a téli és nyári olimpiai sportágak szakszövetségeinek elnökeivel és főtitkáraival, utána pedig a NOB Sportolói Bizottságának tagjaival tart együttes ülést. Közben a 2008-as nyári olimpia rendezésére pályázó öt város, Oszaka, Párizs, Toronto, Peking és Isztambul utolsó sajtótájékoztatóját tartja. Este rendezik a megnyitó ünnepséget. Pénteken, 13-án, a World Trade Centre kongresszusi csarnokában kezdődik a teljes ülés. A rendezésre pályázó öt város egy-egy órás beszámolót tart, utána a szavazás következik, amelynek eredményét helyi idő szerint 17.45-kor jelentik be. A NOB érdekelt tagjai nem vehetnek részt a szavazáson.

Szombaton és vasárnap az egyes bizottságok beszámolóit, valamint a már kijelölt olimpiai házigazdák, Athén, Salt Lake City és Torino tájékoztatóit hallgatja meg a tagság.

A záró napon, 16-án reggel elnököt választ a testület, amelynek eredményét a tervek szerint 12 órakor ünnepélyes külsőségek között hirdetik ki. Ezt követve egy alelnököt és további vb-tagokat választanak. A NOB új elnöke este tartja első bemutatkozó sajtótájékoztatóját.

A NOB ismert reformja nyomán az ülést a média - a hírek szerint - mintegy kétezer akkreditált tudósítója zártláncú televíziós adás segítségével Moszkvában is nyomon követheti.

VD, Nemzeti Sport 2001.07.07.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004