FONTOS


 








Az MSZP visszaadná a sport önállóságát

Támogatja az olimpiarendezést, ám a magyar sportot alulról újítaná meg a szocialista párt. A stadionrekonstrukcióról szólva az MSZP sportprogramjának egyik kidolgozója, Bakonyi Tibor úgy véli, valóban nem szabad hagyni, hogy a létesítmények ránk omoljanak, ugyanakkor meg kell vizsgálni, mennyire alapul számításokon, üzleti terven a rekonstrukciós program.

A sportot hosszú távú befektetésnek tekinti az MSZP, legalábbis ez derül ki a párt sportkoncepciójából, amelyet a miniszterelnök-jelölt Medgyessy Péter terjesztett elő tegnap a XV. kerületi városházán tartott konferencián. Olyan beruházásnak, amelyre elsősorban a fiatalság egészségének megőrzése, továbbá a jövő generációjának megerősítése érdekében van szükség. Az MSZP programja fontosnak tartja a párbeszédet és az együttműködést a sporttársadalommal.

,Meggyőződésünk, hogy fel kell számolni a kormányzati mindenhatóságot, és vissza kell adni a sportmozgalom önállóságát" - mondta Medgyessy. Ugyanakkor terveik szerint az ifjúsággal és a sporttal kapcsolatos feladatokat ezután is egy tárca látná el.

A miniszterelnök-jelölt kijelentette, szükség van új sportfinanszírozási rendszerre, amely lehetővé teszi, hogy megfelelő módon osszák el a rendelkezésre álló pénzt. Egyébként az MSZP támogatja a nyári olimpia megrendezésének gondolatát: "Örülünk annak, ha Magyarországon olimpia lesz - hangsúlyozta a miniszterelnök-jelölt. - Ám először meg kell teremteni a feltételeket, és csak utána szabad PR-fogásokkal szétterjeszteni a hírét."

A sajtótájékoztatón Bakonyi Tibor, a program egyik kidolgozója - mielőtt ismertette koncepciójuk 12 pontba foglalt lényegét - azt emelte ki, hogy ők az emberekre és a helyi közösségekre építve tennék rendbe a sportéletet. Számukra a legfontosabb kérdés a gyermekek, diákok, fiatalok testnevelésének megújítása, a rendszeres sportolás lehetőségének megteremtése.

A labdarúgásról és a stadionrekonstrukcióról a képviselő lapunknak azt mondta: valóban nem szabad hagyni, hogy a stadionok ránk omoljanak, ugyanakkor meg kell vizsgálni, mennyire alapul számításokon, üzleti terven a program. És annak a véleményének is hangot adott, hogy ne legyen kötelező a profi egyesületeknek kft.-ket alakítaniuk, döntsön a klub, hogy akar-e vállalkozóvá válni vagy sem.

A szintén szocialista képviselő, Páva Zoltán a falusi sport megújításának fontosságára hívta fel a figyelmet. Elmondta, számításai szerint kilencmilliárd forintból fel lehetne támasztani a kistelepülések sportját, felújítani sporttelepüket, felfrissíteni sportfelszerelésüket. "Ötszáz kisközség kaphatna másfél, kétmillió forintot - mondta -, s az önkormányzat egyéb támogatásával kiegészítve hatalmas lendületet vehetne a sport. Gyerekeket kapcsolna be, s megújulhatna a falusi közösségi élet egyik hagyományos színtere, a sportpálya."


A miniszter reagálása

"Nagyon örülök annak, hogy Medgyessy Péter a budapesti olimpiarendezést illetően megváltoztatta korábbi álláspontját, hiszen nemrégiben még azért emelt szót, hogy valamennyi pályázó lépjen vissza a terrortámadás sújtotta New York javára" - reagált Deutsch Tamás az MSZP miniszterelnök-jelöltjének szavaira, hozzátéve: az, hogy Medgyessy saját korábbi véleményével szemben nyilatkozott, az az ő saját szavahihetősége szempontjából nem jó, az országéból viszont igen. A sporttárca irányítója azt is elégedetten vette tudomásul, hogy az MSZP felfogása a stadionrekonstrukcióval kapcsolatban is egyezik a kormányzatéval. Hiányolta ugyanakkor, hogy az MSZP sportprogramja, miközben pontosan körül nem határolható jelmondatokat fogalmaz meg, nem szól magáról a sportról és a sportolókról: a gyerekekről, a fiatalokról, a szociálisan hátrányos helyzetűekről, a fogyatékosokról.

Magyar Hírlap 2002.01.30.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004