FONTOS


 








A MOB-torta szeletei

További forrásokat akar találni a Magyar Olimpiai Bizottság a sportszövetségek támogatására. A MOB-közgyűlés részvevői lemondtak arról, hogy a jelenleg rendelkezésre álló pénzt újraosszák.


Schmitt Pál adósság-
átütemezést kér
Az állam és a sportszervezetek közötti szerződés értelmében a köztartozások törlesztésére 750 millió forint van elkülönítve a költségvetésben. Schmitt Pál szerint óriási segítség lenne, ha átütemeznék a sport adósságait.

- Milyen átütemezésre gondol?
- 2003 végéig kell visszafizetni az adósságot, sokat segítene, ha nem három, hanem hat év alatt lehetne törlesztenünk. Hangsúlyozom, nem az állam zsebéből akarunk pénzt kivenni, vagyis a tartozást vissza kell fizetni, csak jó lenne, ha több időnk jutna erre.

- Mit gondol, mennyi esélye van, hogy a kormány támogatja az elképzelését?
- Nem tudom megjósolni. Mondjuk, hogy részemről ez egy elkeseredett kísérlet. Hiszen látom, hogy a kormánynak váratlan nagy kiadásai vannak, itt van például a tiszai árvíz, szóval lehet, hogy nekünk is meg kellene húzni magunkat. Viszont a MOB közgyűlésén meg hallottam a panaszokat, 28 felszólaló kevesellte a pénzt. Látni kell azt is, hogy nekünk az egész világgal kell versenyeznünk, ha egy pillanatra kiengedünk, lemaradhatunk, eltűnik az utánpótlás, aztán már nagyon nehezen tudjuk utolérni az élvonalat.

- Az esetleges átütemezésen kívül mi segíthet még?
- Alapelvünk kell hogy legyen a takarékosság, a racionális gazdálkodás, az új pénzforrások felfedezése, az üzleti szellemű tervezés, a marketing. Ezek nélkül nem lehet talpon maradni. Ami pedig a MOB-ot illeti, ha év közben többletpénzhez jutunk, azt az eredményesség szerint szétosztjuk a szövetségek között. Ez is segíthet valamennyit.

Kósa Tamás
Három ellenszavazattal fogadta el a költségvetést a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése. Az egyik ellenszavazat Kovács Tamásé, a vívószövetség főtitkáráé volt. Mint lapunk kérdésére elmondta, nem tud egyetérteni egy olyan költségvetéssel, amely drasztikus megszorító intézkedésre kényszeríti a legeredményesebb olimpiai sportágakat. Kovács Tamás tisztában van azzal, hogy a kisebb sportágak támogatás nélkül végveszélybe sodródnának, de - tette hozzá - azt is tudomásul kell venni, hogy a közvélemény számára a magyar sport az olimpiáról szól. Sőt, az olimpiai aranyakról, ezt a saját bőrén tapasztalhatta, amikor Atlantából 31 ponttal, de bajnoki cím nélkül jöttek haza.

A főtitkár a kerékpárosok elnökének, Schillerwein Istvánnak a számításaira hivatkozik: ezek szerint a sydneyi olimpia három legeredményesebb magyar sportága, a kajak-kenu, az úszás és a vívás csaknem 170 millió forinttal kap kevesebb állami támogatást, mint tavaly, és ide tartozik az ezüstérmes kézilabdázók mínusz 51 milliója is. Az elégedetlenség a főtitkár szerint sokkal nagyobb, de nem mindenki mer szólni, mert vannak olyan szövetségi vezetők, akik a sportáguk létét féltik.

A vívókról Kovács Tamás elmondta: egyelőre kétséges, hogy el tudnak-e utazni a hét végi Világkupa-versenyekre. A sportminisztériumtól még mindig nem kapták meg a Gerevich-Kovács-Kárpáti kardversenyre az öt és fél millió forintot, pedig a versenyt február elején rendezték meg, és a számlákat bemutatták, továbbá a MOB-nál is vannak számláik hárommillió forintról, és ilyen utófinanszírozással nagyon nehéz a működés.

Molnár Zoltán, a MOB elnökségének tagja - április elsejétől igazgatója - úgy minősíti a közgyűlést, hogy vihar nem volt, viták azonban igen. Szerinte egyes felszólalásokban az is tükröződött, hogy a szövetségek többsége választás előtt áll, vagyis a vezetők megpróbálták markánsabban képviselni sportáguk érdekeit. Abban gyakorlatilag egyetértett a közgyűlés, hogy a jelenlegi pénzeket nem kell újraosztani, mert nem egymás rovására kell nagyobb összegekhez jutniuk a szövetségeknek; attól, hogy másképp szeletelik, még nem lesz nagyobb a torta.

Kevés a pénz az élsportban - ismerte el Molnár -, de egyelőre nem tudni, mennyire kevés, mert a mostani milliókhoz még jön a Nemzeti Sportszövetségtől mintegy 200 millió, továbbá a Wesselényi sportközalapítvány támogatása. A MOB először kapott ilyen feladatot, és szerinte nagyobb gondot lehetett volna fordítani a szövetségek meggyőzésére, a testület álláspontjának elfogadtatására. Az idő azonban sürgetett, a MOB pénzt akart osztani, mert minden fillér számít a sportélet szereplőinek.

A volt kiemelt sportágak vezetőinek panaszát megérti Molnár Zoltán, de emlékeztet arra, hogy a MOB az elmúlt két évben is a különbségek csökkentésére törekedett, és egyébként sem biztos, hogy a két évvel ezelőtti kiemelés, illetve az ilyen mértékű differenciálás sportszakmailag ideális. Az is tény, hogy a kajak-kenu, a vívás és az úszás továbbra is a rangsor élén van.

A leendő igazgató azt szeretné, ha a jövőben olyan előterjesztések készülnének, amelyekből szinte automatikusan következnek a forintok is. Több pénzt várnak a marketingmunkából, szóba kerülhet az állami források átcsoportosítása, Schmitt Pál MOB-elnök pedig lehetőséget kap arra, hogy a közeljövőben kormányülésen érveljen a sport érdekei mellett.

L.Z., Magyar Hírlap 2001.03.13.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004
  Schmitt Pál